ScrollToTop

Czarnuszka, tran i spółka – czyli przepisy na kolorowe shoty

Artykuły, Warto przeczytać

12 listopada 2020

W tym materiale mam dla Ciebie kilka moich sprawdzonych przepisów na zdrowe, kolorowe i smaczne shoty. Olej z czarnuszki, niesłodzone soki z owoców, tran, kwaśne cytryny – wszystko pięknie – ale czasami potrafią stanąć w gardle 😉

Jak wiecie jestem fanem domowych sposobów i tych ziołowo-naturalnych metod wspomagania walki z sezonowymi infekcjami, glutami i gilami. Uwielbiam różnorodność naszych polskich superfoodsów. Skoro czytasz ten wpis – to pewnie podzielasz moje zdanie. Ale podstawowe pytanie brzmi”

Jak to podać, żeby dzieci ze smakiem wypiły/zjadły”

Co zrobić, żeby nasze dzieci również lubiły tę zdrową różnorodność? Jak je zachęcać i jak mądrze z nimi rozmawiać?

W tym wpisie mam dla Ciebie kilka sposobów które działają u nas. Ale każda rodzina. Każdy człowiek – mały czy duży – ma swoje preferencje i smaki – które trzeba uszanować.

***

Ten wpis powstał pod mecenatem  z Rodzinną Olejarnią Olini.pl. Olini.pl są w tym momencie sklepem ze zdrową żywnością – w związku z nasza współpracą – we wpisie wykorzystuje między innymi ich – pyszne i świetnej jakości soki, oleje i produkty. #GangPanaTabletki – może korzystać u nich ze specjalnego rabatu na zakupy – więcej o tym na końca wpisu.

***

Shoty, smoothies i proste sposoby od Pana Tabletki

słoik trik shot czarnuszka
Może nie wygląda to najpiękniej – ale mamy tutaj ów „Rubinowy miodek” – wymieszany w słoiku na 3-4 dni. Robisz raz – a później tylko mieszasz i wsuwasz.

Ten piszę tworzę we wspołpracy z Rodzinną Olejarnią Olini – ktrórzy są już w zasadzie sprawnym sklepem ze zdrową żywnością. I na przykładzie ich produktów – pokaże Ci kilka zestawień – które w smaczny i ciekawy sposób pozwalają przemycić różne superfoodsy.

Od oleju z czarnuszki, przez sok z aroni, rokitnika, jagody kamczackiej i tran 🙂

Teoria o mocy czarnuszki

olej z czarnuszki jaki ma kolor i smak
W obu naczyniach jest ten sam olej z czarnuszki – zwróć uwagę jak naczynie wpływa na postrzeganie koloru 🙂

Głównym bohaterem tego wpisu jest olej z czarnuszki – z jednego prostego powodu. To świetny produkt, ale smakuje jak paliwo rakietowe. I do tego smaku można się przekonać (w każdym razie warto spróbować, bo jednak picie jej solo to najszybsza metoda).

Ale mimo wszystko – dużo przyjemniej zrobić sobie szybką, kolorową i smaczną emulsję (szocika) – w której za jednym zamachem przemycimy kilka wartościowych składników (niżej będą przepisy).

A dlaczego czarnuszka? I kiedy?

Czarnuszka* ma szereg naturalnych właściwości, dzięki którym warto się nią interesować. dla mnie czarnuszka to produkt z tej samej kategorii co czosnek, cebula, imbir i szafran – czyli infekcyjne superfoods.

Czarnuszka ma unikalne połączenie właściwości:

  • działa jak naturalny antybiotyk, środek przeciwwirusowy i przeciwgrzybiczy
  • ma właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne – więc świetnie sprawdza jako uzupełnienie leczenia w alergicznych nieżytach nosa i zatok, w AZS etc.
  • ma właściwości immunomodulujące- jednocześnie stymuluje układ odpornościowy do pracy, ale dzięki tym właściwościom przeciwzapalnym – trzyma go w ryzach

Taki zestaw cech jest niezwykły – szczególnie jeśli masz w domu małego alergika/astmatyka/atopika z ciągłym glutem.

*zarówno olej jak i nasiona z czarnuszki są spoko – natomiast olej to taki koncentrat. Technologicznie – 1 litr oleju pozyskuje się z wytłoczenia około 10 kilogramów nasion. A jeśli zjadasz nasiona – to koniecznie zmielone – tylko takie mają pełne właściwości.

Kolorowe shoty na zdrowie od Pana Tabletki

Wygląda smacznie c’nie? Wszystkie przepisy niżej.

Czyli jak ze smakiem podać olej z czarnuszki, ale również tran. I kwaśne soki owocowe i cytrynę 🙂

***

***

Uniwersalny przepis na domowy syrop z olejem czarnuszki/tranem

1 - podstawa baza shot z czarnuszki
Tutaj baza. Olej z czarnuszki (w tym przepisie można go stosować wymiennie, albo łącznie z tranem). Sok z cytryny – koniecznie BIO. Różnica w smaku jest kolosalna. Banieczka na szybko, albo słoik na zapas. Ja wszystko odmierzam łyżeczką i lekko na oko. W końcu gotowanie to gotowanie.
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku owocowego (soku z malin, aronii, jagody kamczackiej)
    • jeśli sok jest kwaśny – można zrezygnować z cytryny i dodać 2 łyżeczki soku owocowego
  • 2 łyżeczki dowolnego oleju
    • może być olej z czarnuszki, może być tran
    • albo pół na pół czarnuszka i tran
  • opcjonalnie można dodać
    • pół łyżeczki miodu – uwielbiam produkty pszczele, ale miód to zawsze cukier – więc jestem ostrożny w zjadaniu go codziennie i regularnie
      • miód dodatkowo stabilizuje nam ten syrop – dzięki czemu jest gęstszy, słodszy i smaczniejszy

Te proporcje są oczywiście mocno orientacyjne i zachęcam do eksperymentów 🙂

Praktyczne porady jak podawać olej z czarnuszki

Jeśli miałbym powyższy przepis maksymalnie uprościć, to mógłbym powiedzieć:

  • najpierw zdecyduj ile chcesz wykorzystać oleju/tranu, bo to jakby najmocniejszy składnik
  • następnie wyciśnij trochę soku cytryny
    • wyjmij pestki 😉
  • dolej trochę dowolnego soku z dobrym składem
    • jeśli sok jest mega kwaśny – możesz dodać miodu
  • wymieszaj 🙂
    • ja mieszam albo strzykawką, albo wytrząsam w zakręconym słoiczku
  • jeśli zrobisz „rubinowego miodku” na zapas – to dobrze zakręć słoik i przechowuj w lodówce (a przed podaniem dobrze wytrząśnij)

Jaki potrzebujesz sprzęt?

W zasadzie wystarczy to co się nawinie. Ja używam filiżanki do kawy (bo jest stabilna), albo małego słoiczka z zakrętką.

Do rozmieszania i podania emulsji świetnie się sprawdzają strzykawki. A najlepiej te które zostały z syropów przeciwgorączkowych. Ale każda strzykawka o pojemności 5 albo 10ml będzie ok.

I tyle. Jedziemy z przepisami.

No. 0 Olej z czarnuszki albo tran – gwóźdź programu

Olej z czarnuszki solo shoty butelka olini
Zestaw startowy do moich eksperymentów. 5 banieczek na cito i jeden słoik 100ml do przygotowania naszej miksturki na zapas.

Możesz zapytać:

„Panie Tabletka po co te mecyje? Po co emulsje i cuda wianki?”

Odpowiedź jest prosta i być może znasz ją z dzieciństwa.

Bo oleje solo – czy to tran, czy olej z czarnuszki, czy dowolny inny – mogą być niezjadliwe. Dużo zależy od preferencji bo wiele osób wypija je regularnie i nie czuje problemu. Ale często to kłopot.

No i walczymy tutaj o to – żeby te wartościowe produkty i dodatki do diety przygotować w sposób smaczny, kolorowy i atrakcyjny. Dużo zależy od samej komunikacji z rodzinką – ale wykonanie również jest ważne.

Mówiąc wprost – próbujemy zakamuflować w smaczny i szybki w wykonaniu sposób smak oleju z czarnuszki albo tranu.

Tylko tyle i aż tyle :p

Ile którego oleju do przepisu?

W oszacowaniu ilości czarnuszki – pomoże ten wpis (stuk, klik).

Jeśli chodzi o tran – to doczytaj na opakowaniu -i tyle wykorzystaj ile pasuje.

No. 1 Przepis podstawowy – najprostszy

spoty z olejem z czarnuszki olini pan tabletka
Rubinowy to ten drugi od prawej.

Oryginalny przepis, razem z moimi Czytelnikami nazwaliśmy jako „Rubinowy miodek„. Rubinowy, bo z sokiem z malin, miodek – bo mimo tego, że nie trzeba dodawać miodu – to emulsja wychodzi taka gęsta i lekko klejąca. No pyszna.

Przepis No. 1 – podstawowy na „Rubinowy miodek”

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki soku owocowego
    • najpyszniej wychodzi z syropem z malin i jeśli syrop ma cukier to możesz zrezygnować z miodu
    • a jeśli sok jest bardzo kwaśny – to zrezygnuj z cytryny
  • 2 łyżeczki dowolnego oleju (to porcja na dwie osoby 6 plus, dla mniejszych dzieci to 1/2 z tego – szczegóły tutaj)
    • może być olej z czarnuszki, może być tran
    • albo pół na pół czarnuszka i tran
  • opcjonalnie można dodać
    • pół łyżeczki miodu – miód dodatkowo stabilizuje nam ten syrop – dzięki czemu jest gęstszy, słodszy i smaczniejszy
      • uważaj – uwielbiam produkty pszczele, ale miód to zawsze cukier – więc jestem ostrożny w zjadaniu go codziennie i regularnie
shot z czarnuszki - olej i cytryna
Na zdjęciu połączenie samego oleju z sokiem z cytryny. Dopiero po dodaniu soku, ewentualnie miodu i wstrząśnięciu (bulgotaniu strzykawką) – całość się ładnie łączy w smaczną i gładką emulsję.

***

No. 2 Jak smacznie zapodać tran?

Tran to też olej.

Olej – niezależnie czy z roślinny czy zwierzęcy – ślicznie się zemulguje w nasz syropek a’la „Rubinowy miodek”.

Możesz więc powyższy przepis dowolnie modyfikować. U nas najlepiej sprawdzają się połączenia z sokami/syropami:

  • z aronii
  • z malin i aronii
  • z rokitnika
  • jagody kamczackiej
  • z sokiem jabłkowym dla miłej odmiany kolory na jasny

Od tego sezonu – świetnej jakości soki i syropy mają w swojej ofercie Olini.pl – sprawdź. Ich sok syrop z malin i aronii – smakują prawie jak soki od mojej mamy.

Niżej znajdziesz zdjęcia gotowych shotów 🙂

***

malina aronia butla szklanka olini
Tutaj mamy sok z aronii i malin. Smaki w bardzo przyjemny sposób się przenikają. A po rozcieńczeniu wodą „cierpkość” aronii mile równoważy słodycz malin.

No. 3 Zadbaj o różnorodność – kolorowo, smacznie i zdrowo

Wypijanie i zjadanie tych produktów solo jest spoko, ale odrobina różnorodności i odmiana – to zawsze krok w kierunku higieny nawyków.

Sok z aroni + czarnuszka

Czyli proporcje jak w przepisie na początku – ale używasz sok z aronii albo syrop jeśli chcesz, żeby było słodsze.
Cierpkość i kwasek aronii – doskonale spina się i przegryza z czarnuszką i sokiem z cytryny.

shot aronia czarnuszka
Ach ta głębia koloru 🙂 widać aronie na kilometr. Tutaj sprawdzisz dostępność pysznych soków z aronii u Olini.pl

Przyznam szczerze, że sok z aronii w tym połączeniu jest smaczniejszy niż solo, taki tylko rozcieńczony. A aronia jest spoko 🙂

Jej właściwością poświęciłem oddzielny wpis – zapraszam.

***

Sok z aronii i rokitnika + czarnuszka/ i lub tran

Kwaśny i gęsty sok z rokitnika, w połączeniu z lekko cierpką aronią – świetnie się tutaj uzupełniają z olejem czarnuszki/tranem.

I w związku z tym, że rokitnik jest bardzo kwaśny – to nie potrzebujesz już dokładać soku z cytryny. Wystarczy sam sok.

A reszta – to tak jak w przepisie na początku.

sok aronia rokitnik i czarnuszka tran olini
Smakuje lepiej niż wygląda. No tak to jest, jeśli przygotowujesz soki na coldpressed produktach 😉 W przepisie czarnuszka, tran, cytryna, odrobina miodu i sok z aronii i rokitnika.

***

Sok z jabłek + czarnuszka/ i lub tran

A dla odświeżenia koloru i smaku – świetnie sprawdzi się połączenie z sokiem jabłkowym i odrobiną miodu dla zagęszczenia.

shot sok jabłkowy olej z czarnuszki tran olini
Jabłka sa naturalnie słodkie, kwaśne i cierpkie – wprost idealnie nadają się do kamuflowania innych smaków 😉 Ten sposób sprawdza się również bardzo dobrze z wykorzystanie musów jabłkowych i podawaniem niesmacznych leków.

***

Mikstura z gumi jagód

Jeśli chcesz uzyskać śliczną błękitną barwę shotów – to wartościowym dodatkiem może być sok np.: z jagody kamczackiej.

  • ten sok jest co prawda dosyć kwaśny (więc tutaj dodatek dobrego miodu będzie akurat), ale ma mnóstwo fajnych właściwości
  • odsyłam do tekstu o super jagodzie
  • sok z kamczatki – możesz również znaleźć w asortymencie Olini.pl

***

Podsumowując – kilka rad zasadniczych

Ty wiesz co Twoje dziecko lubi najbardziej. Będziesz w stanie najlepiej dobrać składniki i połączyć je ze sobą (bo kilka rad Ci w tym wpisie sprzedałem).

No i warto zjadać/pić to razem z dzieckiem. A jeszcze lepiej – zaplanować wprowadzenie nowego superfoodsa/sposobu na kilka dni wcześniej i zacząć najpierw popijać samemu. Na przykład takiego shots z tranem i czarnuszką po wspólnym posiłku zawsze o tej samej porze.

Postarać się dziecko zaciekawić.

To jest aktualne nie tylko do takich shotów z superfoods, ale również do każdego wartościowego jedzenia.

I kluczowa sprawa – jeśli dziecko mówi Ci że coś mu nie smakuje – to nie warto iść w zaparte i zaprzeczać uczuciom i odczuciom dziecka. Jeśli wiesz, że coś jest niesmaczne – to nie wmawiaj dziecku, że oj tam oj tam – cud-miód-i-orzeszki, tylko wyjaśnij dlaczego pije co pije.

A najlepiej dlaczego wszyscy to pijecie.

A jeśli wiesz, że syropek wyszedł Wam smaczny – to cóż, musisz się bardziej postarać i albo trafić w lepszy moment, albo wymyślić lepszą bajkę.

No i przerwy – nie zapomnij o przerwach.

Jedna z moich ulubionych maksym dotycząca jedzenia brzmi

“Wszystkiego po troszku – najważniejsza jest różnorodność i produkty wysokiej jakości.”

Nic na siłę

Mam takie poczucie – że jeśli człowiek jest do czegoś zmuszany, i robi coś w stresie i pod przymusem – to nigdy to nie jest warte efektów. Stres osłabia cały nasz organizm. Stres osłabia odporność.

Zachęcam więc do zachowania szerszej perspektywy – również w kwestii działania superfoodsów i domowych sposobów – które są ważnym elementem tej zdrowotnej układanki w którą wszyscy gramy. 

Serdeczności
Pan Tabletka

Marcin

***

P.S.: Na koniec pozwolę sobie przypomnieć, że #GangPanaTabletki może korzystać u Olini.pl z -10% zniżki z hasłem PANTABLETKA. Zniżka działa na razie bezterminowo i obejmuje cały asortyment – od olejów, przez zakwasy, soki po miody i masła orzechowe:

-> https://olini.pl

Podobne Te artykuły również
mogą cię zainteresować