ScrollToTop
rubinowy miodek jak podawać olej z czarnuszki

Jak podawać olej z czarnuszki – przepis na „Rubinowy miodek” czyli syrop z czarnuszki na odporność.

Artykuły, Warto przeczytać

7 stycznia 2022

Jak smacznie podawać olej z czarnuszki? Mam dla Ciebie 2 sprawdzone i super smaczne receptury na taki domowy syrop na odporność. Doszedłem do nich metodą prób i błędów – i chociaż ja sam nie mam problemów, z oleje czarnuszki pitym „solo”, to wiem że dla wielu osób jest to trudne.

Przepisy są proste i intuicyjne. Moi czytelnicy już nawet wymyślili im nazwy 😉 Nazwy muszą być takie, żeby dzieciakom smakowało jeszcze lepiej.

Warto przeczytać:

Rubinowy miodek – czyli syrop z czarnuszki na odporność-  według przepisu Pana Tabletki

Dzięki temu przepisowi zmienisz zdanie o oleju z czarnuszki. Rubinowy miodek – doskonale kamufluje ten czarnuszkowy trudny posmak, a bawiąc się proporcjami – możesz przygotować syropki o różnych kolorach i smakach. Jak nic czarnuszkowe czary mary.

Różnie możemy to nazwać bo- „shotami z czarnuszką”, „syropem z czarnuszką”, albo „rubinowym miodkiem”. Nazwy nie mają większego znaczenia 😉 ważne są tylko na naturalnych składnikach, jak najlepszej jakości.

karminowy miodek olej z czarnuszki pan tabletka

Rubinowy miodek – wygląda i smakuje jak roztopione lody malinowo-czarnuszkowe 😉 no prawie – ale jest naprawdę smaczny. Kluczowy jet tutaj dodatek „kwaśnego składnika” – podobnie jak w sosach winegret – przełamuje tłustość.

Idea czarnuszkowych shotów

O co chodzi w tym przepisie? Mieszasz olej z czarnuszki (tyle ile zwykle podajesz) z odrobiną soku z cytryny i soku (malinowego,aroniowego) + opcjonalnie dodajesz kroplę dobrego miodu. Mieszasz to do połączenia składników.

I tyle filozofii. Wygląda to jak przygotowanie takiego zwykłego miodowego winegret, tylko bez musztardy 😉

A dla dociekliwych przepis.

składniki rubinowy miodek przepis czarnuszka pan tabletka olini

Tutaj składniki na Rubinowy miodek „solo” – i po połączeniu w słoiczku. Można go też przygotować na zapas – z większej porcji. Przchowujemy go wtedy w lodówce – max 3-5 dni bo później gorzknieje. Za każdym razem trzeba go przed zjedzeniem wytrząsnąć.

SKŁADNIKI Rubinowego miodku z czarnuszki (na 10ml syropku):

  • 5ml oleju z czarnuszki (możesz też dołożyć tutaj tran)
  • 1mi soku z cytryny
  • 3ml soku malinowego
  • 1ml dobrego miodu (albo miodu z pyłkiem)

PRZYGOTOWANIE Rubinowego miodku:

Wymieszać do połączenia składników 🙂 ja to robię strzykawką, jak na zdjęciu. Strzykawka jest fajna, bo można dokładnie odmierzyć składniki, wymieszać i od razu celnie podać. Opisałem i pokazałem to na filmikach na moim Instagramie – link na końcu wpisu.

Smakuje pysznie, no i nasz sok jest od samej Babci i Dziadka.

Czy można do tego syropu z czarnuszki dodać tranu albo innych olejów?

Pewnie że tak, my tak robimy. Te kwaśne i owocowe dodatki ślicznie kamuflują smak każdego oleju – więc sprawdzą się też w połączeniu z tranem, olejem lnianym i wiesiołkiem. Można też mieszac w jednym shocie – trochę czarnuszki i trochę tranu – to różne składniki które się uzupełniają.

Smacznego!

Inne wersje na odpornościowy syrop z olejem z czarnuszki?

Pewnie że się da. Poświęciłem oddzielny wpis na zebranie przepisów na takie kolorowe shoty na bazie oleju z czarnuszki (ale możesz tez zamiennie wykorzystać tran – również świetnie zakamufluje jego smak).

Tutaj sprawdzisz te czarnuszkowe przepisy:

***

Czy czarnuszka wzmacnia odporność?

Temu tematowi poświęciłem oddzielny wpis – zapraszam zerknij:

***

Czarny miód według przepisu Pana Tabletki

Ta mikstura to w zasadzie miód ziołowy. Robisz to raz i później sobie wyjadasz po łyżeczce. Na wzmocnienie, trawienie, odporność, ból gardła, lekki suchy kaszel i w ogóle cud miód.

czarny miód olej z czarnuszki

Tak wygląda Czarny miód według receptury i wykonania Pana Tabletki 🙂

Składniki Czarnego miodu:

  • 200ml dobrego miodu
  • 2łyżki oleju z czarnuszki
  • 2łyżeczki mielonego imbiru
  • składnik opcjonalny – 2 łyżeczki zmielonych ziaren z czarnuszki – dzięki temu dostajemy taki ciekawy czarny kolor. Ale jeśli ktoś ma kłopot z czarnuszką – to lepiej sobie te ziarna odpuścić. Ja akurat lubię 😉

PRZYGOTOWANIE

Składniki trzeba połączyć i mocno wymieszać na łaźni wodnej (miska włożona w miskę z gotującą się wodą) w maksymalnej temperaturze do 35℃ (żeby miód i czarnuszka nie straciły właściwości).

  • i na tej łaźni wodnej mocno mieszamy składniki aż się olej połączy z miodem i cytryną
  • trzymamy w lodówce – jeśli składniki się rozdzielą – trzeba to delikatnie ogrzać na tej łaźni i jeszcze raz wymieszać.

P.S.: ten miód NIE NADAJE się do herbaty – bo olej wypłynie na górę.

Można stosować u dziecka powyżej 1 roku, jeśli już ma fajnie rozszerzoną dietę

Smacznego!

Jak podawać olej z czarnuszki i te moje mikstury?

Według mnie najlepiej robić to po jedzeniu. Warto zaczynać od małych porcji i kombinować z proporcjami. Dosłownie od kropelki. I nic na siłę. Jak w każdej ziołowej kuracji – zaleca się robić przerwy – czyli np.: 2 tygodnie stosowania – 2 tygodnie przerwy, 1 miesiąca stosowania i 1 miesiąc przerwy.

Zdrowo pozdrawiam

Pan Tabletka

Marcin

Więcej o czarnuszce, przeczytasz w innych moich wpisach.

Jeśli szukasz dobrego źródła olejów (lniany, z czarnuszki,  wiesiołka itd.) to mogę polecić Rodzinną Olejarnię Olini. Używam ich produktów już od kilku miesięcy i jestem zachwycony jakością, a jestem bardzo wymagającym konsumentem.

Warto przeczytać:

Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”. . Tutaj dowiesz się więcej.

zdrownik książka

Kliknij w zdjęcie – i sprawdź spis treści i ceny mojej nowej książki z tradycyjnymi przepisami 🙂

O autorze

Marcin Korczyk

mgr farm. Marcin Korczyk - farmaceuta praktyk, twórca internetowy, key opinion leader, autor książki "Odporność. Czy Twoje dziecko może nie chorować?"
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.

Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.

Podobne Te artykuły również
mogą cię zainteresować

Chcesz być na bieżąco?
Dołącz do newslettera

Wysyłam tylko wartościowe treści.