Jak podawać olej z czarnuszki – przepis na „Rubinowy miodek” czyli syrop z czarnuszki na odporność.
Jak smacznie podawać olej z czarnuszki? Mam dla Ciebie 2 sprawdzone i super smaczne receptury na taki domowy syrop na odporność. Doszedłem do nich metodą prób i błędów – i chociaż ja sam nie mam problemów, z oleje czarnuszki pitym „solo”, to wiem że dla wielu osób jest to trudne.
Przepisy są proste i intuicyjne. Moi czytelnicy już nawet wymyślili im nazwy 😉 Nazwy muszą być takie, żeby dzieciakom smakowało jeszcze lepiej.
Warto przeczytać:
- jakie działanie czarnuszki jest potwierdzone badaniami?
- jak stosować czarnuszkę?
- naturalne sposoby na alergię?
Rubinowy miodek – czyli syrop z czarnuszki na odporność- według przepisu Pana Tabletki
Dzięki temu przepisowi zmienisz zdanie o oleju z czarnuszki. Rubinowy miodek – doskonale kamufluje ten czarnuszkowy trudny posmak, a bawiąc się proporcjami – możesz przygotować syropki o różnych kolorach i smakach. Jak nic czarnuszkowe czary mary.
Różnie możemy to nazwać bo- „shotami z czarnuszką”, „syropem z czarnuszką”, albo „rubinowym miodkiem”. Nazwy nie mają większego znaczenia 😉 ważne są tylko na naturalnych składnikach, jak najlepszej jakości.
Idea czarnuszkowych shotów
O co chodzi w tym przepisie? Mieszasz olej z czarnuszki (tyle ile zwykle podajesz) z odrobiną soku z cytryny i soku (malinowego,aroniowego) + opcjonalnie dodajesz kroplę dobrego miodu. Mieszasz to do połączenia składników.
I tyle filozofii. Wygląda to jak przygotowanie takiego zwykłego miodowego winegret, tylko bez musztardy 😉
A dla dociekliwych przepis.
SKŁADNIKI Rubinowego miodku z czarnuszki (na 10ml syropku):
- 5ml oleju z czarnuszki (możesz też dołożyć tutaj tran)
- 1mi soku z cytryny
- 3ml soku malinowego
- świetnie sprawdzi się również sok z aronii
- i sok z jagody kamczackiej
- 1ml dobrego miodu (albo miodu z pyłkiem)
PRZYGOTOWANIE Rubinowego miodku:
Wymieszać do połączenia składników 🙂 ja to robię strzykawką, jak na zdjęciu. Strzykawka jest fajna, bo można dokładnie odmierzyć składniki, wymieszać i od razu celnie podać. Opisałem i pokazałem to na filmikach na moim Instagramie – link na końcu wpisu.
Smakuje pysznie, no i nasz sok jest od samej Babci i Dziadka.
Czy można do tego syropu z czarnuszki dodać tranu albo innych olejów?
Pewnie że tak, my tak robimy. Te kwaśne i owocowe dodatki ślicznie kamuflują smak każdego oleju – więc sprawdzą się też w połączeniu z tranem, olejem lnianym i wiesiołkiem. Można też mieszac w jednym shocie – trochę czarnuszki i trochę tranu – to różne składniki które się uzupełniają.
Smacznego!
Inne wersje na odpornościowy syrop z olejem z czarnuszki?
Pewnie że się da. Poświęciłem oddzielny wpis na zebranie przepisów na takie kolorowe shoty na bazie oleju z czarnuszki (ale możesz tez zamiennie wykorzystać tran – również świetnie zakamufluje jego smak).
Tutaj sprawdzisz te czarnuszkowe przepisy:
***
Czy czarnuszka wzmacnia odporność?
Temu tematowi poświęciłem oddzielny wpis – zapraszam zerknij:
***
Czarny miód według przepisu Pana Tabletki
Ta mikstura to w zasadzie miód ziołowy. Robisz to raz i później sobie wyjadasz po łyżeczce. Na wzmocnienie, trawienie, odporność, ból gardła, lekki suchy kaszel i w ogóle cud miód.
Składniki Czarnego miodu:
- 200ml dobrego miodu
- 2łyżki oleju z czarnuszki
- 2łyżeczki mielonego imbiru
- składnik opcjonalny – 2 łyżeczki zmielonych ziaren z czarnuszki – dzięki temu dostajemy taki ciekawy czarny kolor. Ale jeśli ktoś ma kłopot z czarnuszką – to lepiej sobie te ziarna odpuścić. Ja akurat lubię 😉
PRZYGOTOWANIE
Składniki trzeba połączyć i mocno wymieszać na łaźni wodnej (miska włożona w miskę z gotującą się wodą) w maksymalnej temperaturze do 35℃ (żeby miód i czarnuszka nie straciły właściwości).
- i na tej łaźni wodnej mocno mieszamy składniki aż się olej połączy z miodem i cytryną
- trzymamy w lodówce – jeśli składniki się rozdzielą – trzeba to delikatnie ogrzać na tej łaźni i jeszcze raz wymieszać.
P.S.: ten miód NIE NADAJE się do herbaty – bo olej wypłynie na górę.
Można stosować u dziecka powyżej 1 roku, jeśli już ma fajnie rozszerzoną dietę
Smacznego!
Jak podawać olej z czarnuszki i te moje mikstury?
Według mnie najlepiej robić to po jedzeniu. Warto zaczynać od małych porcji i kombinować z proporcjami. Dosłownie od kropelki. I nic na siłę. Jak w każdej ziołowej kuracji – zaleca się robić przerwy – czyli np.: 2 tygodnie stosowania – 2 tygodnie przerwy, 1 miesiąca stosowania i 1 miesiąc przerwy.
Zdrowo pozdrawiam
Pan Tabletka
Marcin
Więcej o czarnuszce, przeczytasz w innych moich wpisach.
Jeśli szukasz dobrego źródła olejów (lniany, z czarnuszki, wiesiołka itd.) to mogę polecić Rodzinną Olejarnię Olini. Używam ich produktów już od kilku miesięcy i jestem zachwycony jakością, a jestem bardzo wymagającym konsumentem.
Warto przeczytać:
- jakie działanie czarnuszki jest potwierdzone badaniami?
- jak stosować czarnuszkę?
- naturalne sposoby na alergię?
Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”. . Tutaj dowiesz się więcej.
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.