#1 „Zdrowe przepisy w tabletce” – czyli przepisy na naturalne multiwitaminy
Jak sprytnie podać dziecku albo opornemu facetowi olej lniany? Albo olej z ostropestu? Czy da się pić olej z wiesiołka inaczej niż „na łyżce”? Jak zakamuflować smak oleju z czarnuszki? Ten wpis powinien odpowiedzieć na Twoje pytania – a najfajniejsze jest to, że wszystkie dania i zdjęcia są mojego autorstwa. Zapraszam do mojej kuchni po przepisy. A w zasadzie na mój balkon 😉
Uprzedzając fakty – fajny wpis wyszedł.
Przygotowałem go we współpracy z Rodzinną Olejarnią Olini.pl – pomagam im z promocją ich rewelacyjnych produktów już prawie rok – i w tym czasie przetestowałem dosłownie cały ich asortyment. Większość produktów kilkukrotnie – przyznaję, że nieustannie trzymają poziom. Ja to ja, ale moja żona to nie wyobraża sobie już chyba kuchni bez ich oleju z oliwek, z pestek dyni i wiesiołka. A ostatnio hitem stało się ich masło migdałowe 😉 Cóż więcej – Olini.pl to zdrowa żywność, którą polecam mądrze włączyć do swojej diety.
Przystawka jak we włoskiej/hiszpańskiej restauracji
Wiecie pewnie, że dla Włochów i Hiszpanów wspólne posiłki to coś więcej niż tylko jedzenie. Dla nich to przede wszystkim celebrowanie wspólnego czasu. To jest piękne. Uwielbiam takie podejście i staram się je wprowadzać do naszych domowych zwyczajów. W kuchni śródziemnomorskiej piękna jest również prostota posiłków. Jak na załączonym obrazku niżej 😉
Pamiętam moje zaskoczenie, gdy będąc po raz pierwszy we Florencji kelner przywitał nas w restauracji dokładnie taką przystawką jak poniżej. To była, świeżutka, ostra i gryząca* podniebienie oliwa z oliwek. Do tego świeżo zmielony pieprz i szczypta gruboziarnistej soli. I koszyk świeżutkiego pieczywa. Delikatny miąższ i skórka, która przy każdym kęsie eksplodowała chrupkością. Jak w reklamach – chtrzachsk-chrzrztczask-chtrzask-trych-trach-chrup.
Zmodyfikowałem i wprowadziłem taką przystawkę do naszej domowej kuchni. Nazywam ją ” talerzem degustacyjnym” – i testuję w ten sposób każdy nowy olej (ostatnio np. olej z ostropestu).
Robisz to bardzo prosto.
Pozwalasz rozlać się olejowi na talerzu, czekasz chwilkę, żeby się ogrzał – chłoooonąc zapach. Później pierwsze maźnięcie chrupiącym pieczywem. Ja uwielbiam te pełnoziarniste z dawnych zbóż. Szczególnie orkiszowe.
Następnie odrobina pieprzu i grubej soli – niesamowicie podkręcają smak.
A później zostaje tylko powstrzymać swoje łakomstwo – i celebrować. Jak Włosi i Hiszpanie. Uczę się tego.
I Wam polecam.
*taka naprawdę dobra oliwa extra virgine – im bardziej gryząca, tym ma więcej polifenoli – to naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają z organizmu wolne rodniki.
Wpisy uzupełniające:
- jakie właściwości prozdrowotne ma oliwa z oliwek
- Olej z wiesiołka – olej dla kobiet?
Zupa krem – mmmmmarzenie – i naturalne multiwitaminy
Lubimy zupy kremy. Wykorzystujesz te warzywa które masz w lodówce. Oczywiście najlepiej sezonowe. Robi się super szybko i jeśli robisz ją krótko – to zachowuje mnóstwo cennych właściwości.
Poniżej moja ulubiona zupa-krem z cukinii.
Jak ją zrobić? Szybko podsmażasz na oliwie z oliwek lub zimnotłoczonym olej rzepakowym grubo posiekany czosnek i szarlotkę. Od razu dodajesz jedną marchewkę i pietruszkę – pokrojone w krążki. Podsmażasz je lekko żeby podciągnąć smak dania (jakieś 5 min – aż się zarumienią). Dokładasz 0,5 kg młodej cukinii – razem z łupinką. Do tego +- 700 ml wody. Dusisz pod przykryciem, lekko mieszając – jakieś 20 min. Krótko. Później blendujesz na gładko – doprawiasz solą i pieprzem. Jeśli mas w domu urządzenie typu „termomikser” – to w zasadzie maszyna robi wszystko za Ciebie.
To co robi robotę w zupach kremach – i co ja uwielbiam – to dodatki.
Zerknij.
Surówka od mamy Pana Tabletki – wersja fusion
Pokutuje nam w społeczeństwie przekonanie, że jeśli ktoś pije olej lniany to tylko na łyżce. A ja zawsze dokładam go do surówki z marchewki i pietruszki. Jeśli dołożymy do niej odrobinę cytryny, szczyptę soli i pieprzu – to można świetnie przemycić w zasadzie każdy olej. Nawet o tak charakterystycznym smaku jak lniany.
Danie określiłem jako fusion – bo łączy tradycję z nowoczesnością. Jak je złożyć w całość?
Ryba – ja używam naprzemiennie dobrego łososia, albo dorsza – nacierasz solą i pieprzem, polewasz oliwą z oliwek, albo olejem rzepakowym. Przykrywasz pietruszką i/albo koperkiem. I wkładasz na jakieś 15-20 min (zależnie od wielkości ryby) do piekarnika nagrzanego na 160 st. C.
Czarny ryż – trzeba ugotować wg przepisu na opakowaniu (to zajmuje około 30 minut). Następnie mieszam go z posiekanymi migdałami, albo płatkami migdałowymi i pietruszką/kolendrą. Żeby się ładnie prezentował na talerzu – ubijam go w okrągłej miseczce. Na talerzu rybę i ryż skrapiam cytryną albo limonką.
***
Coś na wynos. Shake i smoothies – bomba witaminowa dla Waszej rodziny
Rodzinnie uwielbiamy smoothies – za różnorodność, szybkość przygotowania i wartości odżywcze. Jeśli mądrze dobierzesz składniki – to w jednej szklance/słoiku smoothies – zamkniesz pełny zestaw witamin i minerałów. Niech poniżysz przepis będzie inspiracją i punktem wyjścia dla Ciebie.
Smoothies „na włosy i paznokcie” – składniki na 2 porcje:
- sok z 2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 gruszka/jabłko
- łyżeczka inaktywowanych drożdży
- naturalne witaminy B
- naturalna witamina D
- cynk itd
- 2 daktyle
- dużo magnezu i błonnika
- banan
- prebiotyki
- łyżka oleju z wiesiołka
- źródło kwasów omega-6 i olej dla kobiet
- poprawia wchłanianie witamin
- garść jarmużu
- kwas foliowy i prebiotyk
- łyżeczka masła migdałowego
- energia na długo – daje uczucie sytości
- doskonałe źródło magnezu
- masło od Olini jest pyszne 😉
- opcjonalnie – kilka listków mięty
- doskonale odświeżają koktajl
- dobrym dodatkiem jest dobry sok z pokrzywy
- jako źródło naturalnych witamin z grupy B i krzemionki
***
Zdrowe oleje w diecie – #naturalne multiwitaminy
Zawsze śmiałem się do siebie, że jak znudzi mi się pisanie o tabletkach, to będę pisał o jedzeniu. To moja 3 miłość w życiu. W zasadzie na Śląsku, skąd pochodzę – gotowanie jest równoznaczne z okazywaniem miłości. I troski. Podoba mi się ta tradycja – ja tylko zamieniam tłuszcz z golonki i schabowego na oliwę z oliwek, olej lniany i rzepakowy.
Mam nadzieję, że te kilka przepisów zainspiruje Cię do mądrego gotowania.
Wszystkie wspomniane w tekście oleje, możesz kupić w świetnej jakości w Rodzinnej Olejarni Olini.pl. Z hasłem PANTABLETKA masz u nich 10% rabatu na wszystko.
Co oznacza olej świetnej jakości?
- świeży – najlepiej tłoczony na zamówienie
- nierafinowany
- zimnotłoczony
- niefiltrowany
Dokładnie tak, jak u Olini 😉
Serdeczności
Pan Tabletka
Marcin
Wpisy uzupełniające:
- jakie właściwości prozdrowotne ma oliwa z oliwek
- Olej z wiesiołka – olej dla kobiet?
- Jak smacznie podawać olej z czarnuszki?
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.