ScrollToTop
nalewka z orzecha włoskiego

Nalewka z zielonego orzecha włoskiego – na żołądki i niestrawności! Prosty przepis

Artykuły, Warto przeczytać

13 czerwca 2024

Nalewka z orzecha włoskiego to jeden z najpopularniejszych, tradycyjnych „żołądkowych” przepisów – a przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jedyna trudność to zebranie orzechów w odpowiednim czasie (kiedy są jeszcze miękkie, czyli czerwiec/lipiec). Orzechówkę stosuje się jako swoiste krople żołądkowe i tak sobie skojarz tę recepturę – nalewka z orzecha = domowe krople żołądkowe.

Uwaga! Ten przepis zawiera %%% – będzie odpowiedni tylko dla osób pełnoletnich!

przepis na nalewkę z orzecha włoskiego - jak kroic i kiedy zebrac orzechy

Ja kroję orzechy w ćwiartki – ale można je pokroić w ósemki i nawet zmiażdżyć – dzięki temu „oddadzą” więcej soku.

Nalewka z orzecha włoskiego – działanie

Naszym surowcem są zielone owoce orzecha (łac.: Juglandis recens fructus), czyli takie jeszcze nie stwardniałe orzechy włoskie*. Mam wrażenie, że każdy kojarzy ich charakterystyczny intensywny cierpko-gorzki smako-zapach. I fakt, że koszmarnie brudzą dłonie i ubranie. A mówiąc jeszcze prościej – chodzi o te zielone kulki, które rosną na orzechu, z których w okolicy października wypadają już orzechy włoskie w twardych łupinach 😉

Zielone orzechy włoskie, co zawierają?

  • garbniki i gorycze – czyli te wszystkie gorzkie i ściągające substancje
    • to one odpowiadają za działanie żołądkowe i pobudzające trawienie
  • olejek eteryczny – tego zapachu nie da się pomylić z żadnym innym
    • olejek wspiera żołądkowe i protrawienne działanie nalewki
  • do tego orzechy zawierają mnóstwo witamin z grupy B i mikroelementów, ale nie traktuj nalewki %%% jako źródła witamin – nalewkę pije się stricte w problemach żołądkowych – nie zachęcam do regularnego picia żadnego napoju zawierającego %%%.

* jak poznać czy orzechy są jeszcze wystarczająco miękkie? Zabierz ze sobą nożyk – jeśli uda Ci się gładko przekroić niedojrzały orzech – to są idealne. 

Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego – #orzechówka

Wersji tej nalewki jest kilka i prawdopodobnie każda jest ok i ma swoich zwolenników. Ja mam dwa sprawdzone przepisy – jeden tak prosty, że to aż dziwne. Drugi też prosty, ale smaczniejszy i bardziej uniwersalny.

Zarówno ten przepis jak i ponad 60 podobnych – znajdziesz w mojej książce Zdrownik. Tradycyjne i naturalne przepisy na zdrowie i odporność.

Przepis No. 1 na orzechówkę – wersja mega prosta i wytrawna

Potrzebujesz słój z zakrętką, orzechy i %%%. Ta nalewka smakuje jak paliwo rakietowe, jest czarna jak piekło i żołądek przestaje boleć na sam jej zapach. Wersja dla twardzieli.

  1. Potrzebujesz zakręcany słój – ja używam takich 3-5 litrowych typowo pod przetwory, ale sprawdzi się już zwykły 1 litrowy słój jak na kompot
    • słój wyparz i umyj.
  2. Zbierz tyle orzechów, żeby wypełnić słój w 3/4
    • orzechy muszą być zielone i miękkie podczas krojenia
    • umyj je i osusz
    • ja zebrałem 1,5 kg orzechów i zajęły one połowę słoja o pojemności 5 l
  3. Pokrój orzechy w ćwiartki lub ósemki (jak na zdjęciu wyżej)
    • pokrojonymi orzechami wypełnij słój w 3/4 objętości.
  4. Orzechy zalej alkoholem:
    • potrzebujesz mieszankę spirytusu i wody w proporcji 1:1
    • czyli np.: szklanka spirytusu i szklanka przegotowanej wody
    • zalewa %%% musi w całości przykrywać orzechy.
  5. Zapomnij o nastawie na jakieś 3 miesiące, po tym czasie zlej nalewkę i odstaw na kolejne 3-6 miesięcy.
  6. Jeszcze dokładniejszy opis – w mojej książce Zdrownik + ebook z kalendarium zbioru ziół.

Stosowanie wersji wytrawnej nalewki No. 1:

  • wersja tylko dla dorosłych
  • tradycyjnie w razie potrzeby stosuje się 1 łyżeczkę do 3 x dziennie w sytuacjach żołądkowych albo niestrawnościach
    • jeśli stosujesz ją jako aperitif – to wypija się ją przed posiłkiem.
  • nalewkę rozpuszcza się w 1/2 szklanki wody i pije powoli i małymi łykami albo stosuje się dosłownie kilkanaście kropli na łyżeczce z cukrem.

Nalewka z orzecha włoskiego z przyprawami korzennymi cynamon i anyż i gożdziki
Tak wygląda moja nalewka zaraz po nastawieniu i wymieszaniu z tą niewielką porcją cukru, czyli „wyciągacza soku” – wszystko opisałem niżej.

Przepis No. 2 na nalewkę z orzecha włoskiego na żołądek – wersja również prosta, ale słodsza i smaczniejsza

To jest moja ulubiona wersja. Nalewka z tego przepisu wychodzi:

  • słodsza – bo na pierwszym etapie dodajemy trochę cukru, żeby wyciągnął jak najwięcej soku
  • bardziej intensywna w smaku – pełniejsza
  • zawiera mieszankę ziół korzennych – więc smak jest mrmrrrrmrmmmm – niesamowity, szeroki i niebowgębny (ale to lekarstwo, nie zapominajmy o tym)
  • działanie lepsze niż to z przepisu No. 1 – bo orzech został wzmocniony przyprawami.

Przepis na nalewkę z 1,5 kg orzechów

  1. Potrzebujesz zakręcany słój – ja używam takiego 5 litrowego typowo pod przetwory, ale sprawdzi się już zwykły 1 litrowy słój jak na kompot
    • słój umyj i wyparz.
  2. Zbierz tyle orzechów, żeby wypełnić słój w 3/4
    • orzechy muszą być zielone,  miękkie podczas krojenia
    • umyj je i osusz
    • ja zebrałem 1,5 kg orzechów i zajęły one połowę słoja o pojemności 5 l – może jeszcze dorzucę z 1 kg – zobaczę jak mnie natchnie.
  3. Pokrój orzechy w ćwiartki lub ósemki (jak na zdjęciu wyżej)
    • pokrojonymi orzechami wypełnij słój w 3/4 objętości
    • (jeśli zbierzesz 1,5 kg orzechów – to zajmą one 1/2 słoja 5 litrowego).
  4. Do słoja dołóż przyprawy korzenne (możesz dowolnie sterować tym składnikami, jeśli któregoś nie lubisz – odpuść) – proporcja na 1,5 kg:
    • 4 gwiazdki anyżu
    • 2 laski cynamonu
    • 10 goździków
    • spirala skórki z pomarańczy i cytryny x 2 (sama sparzona skórka, bez białej części).
  5. Zasyp całość wsadu (pokrojone orzechy i przyprawy) 1 szklanką cukru (najlepszy jest brązowy – ze względu na smak)
    • dokładnie wymieszaj zawartość – chodzi nam o to, żeby cukier oblepił orzechy i wyciągnął ich sok
    • nie zakręcaj słoika
    • odstaw całość na noc lub nawet na 3-4 h w ciemne miejsce (trzeba pilnować, żeby nastaw nie sfermentował)
    • wymieszaj w trakcie
    • pożądanym efektem jest zbieranie się soku z orzechów na dnie słoika.
  6. Orzechy zalej alkoholem – tak aby wszystkie przykryć:
    • potrzebujesz mieszankę spirytusu i wody w proporcji 1:1
      • czyli np.: szklanka spirytusu i szklanka przegotowanej wody
    • zalewa %%% musi w całości przykrywać orzechy
    • szczelnie zakręć słój
    • potrząśnij do momentu rozpuszczania się całego cukru
    • raz na tydzień potrząśnij słojem.
  7. Zapomnij o nastawie na jakieś 3 miesiące, po tym czasie zlej nalewkę i odstaw na kolejne 3-6 miesięcy
    • nalewka najlepsza jest po około 6-9 miesiącach od przygotowania
Nalewka z orzecha włoskiego 2 etap
A tutaj już widać, jak na dole zebrał się sok (po 6 h od zasypania cukrem). Zaraz po zrobieniu tego zdjęcia zalałem całość %% i dokładnie wymieszałem.

Stosowanie nalewki z zielonego orzecha włoskiego No. 2

  • tylko dla dorosłych
  • z racji obecności cukru – można ją pić bezpośrednio – jest łagodniejsza w smaku, ale ciągle to paliwo rakietowe
    • można rozcieńczyć 1 łyżeczkę w 1/2 szklanki wody
  • tradycyjnie w problemach żołądkowych stosuje się 3x 5ml (łyżeczka)
  • jako aperitif – 1 łyżeczka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody przed posiłkiem.
nalewka z orzecha po 7 dniach
A tak wygląda „nastaw” po mniej więcej 7 dniach od przygotowania – i ten czarny kolor jest OK.

Przeciwwskazania do stosowania nalewki z orzecha

Nalewka nie nadaje się dla osób, które:

  • nie piją alkoholu
  • ograniczają cukier
  • mają wrzody i przewlekłe problemy z żołądkiem i jelitami
  • cierpią na refluks
  • nie nada się dla wrażliwców
  • jak każdy produkt może uczulić
  • jeśli masz wątpliwość – skonsultuj się z lekarzem i farmaceutą.

Tego typu przetwory stosuje się doraźnie i krótkotrwale.

Na zdrowie!

A czy wiesz, że co możesz znaleźć w swojej kuchni na trawienie? 

***

Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”. . Tutaj dowiesz się więcej.

zdrownik książka
Kliknij w zdjęcie – i sprawdź spis treści i ceny mojej nowej książki z tradycyjnymi przepisami 🙂

***

Zrobiłeś? Pochwal się!

Tradycyjnie, zachęcam Cię do pochwalenia się Twoją realizacją. Będzie mi miło, jeśli oznaczysz mnie w poście, Stories albo jeśli po prostu podeślesz mi zdjęcie z Twoimi staraniami. Oznacz mnie jako @pantabletka #orzechowka #pantabletka 🙂

Serdeczności!
Pan Tabletka

Marcin

Może zainteresuje Cię też przepis na:

O autorze

Marcin Korczyk

mgr farm. Marcin Korczyk - farmaceuta praktyk, twórca internetowy, key opinion leader, autor książki "Odporność. Czy Twoje dziecko może nie chorować?"
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.

Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.

Podobne Te artykuły również
mogą cię zainteresować

Chcesz być na bieżąco?
Dołącz do newslettera

Wysyłam tylko wartościowe treści.