ScrollToTop
sok z owoców czarnego bzu

Sok z czarnego bzu – przepisy i właściwości

Artykuły, Warto przeczytać

11 sierpnia 2022

Szukasz prostego i dobrego przepisu na sok z czarnego bzu? Świetnie – właśnie taki przepis przygotowałem. Prosto od mojej mamy 🙂 Sok z czarnego bzu to moje kolejne wspomnienie dzieciństwa. Jeśli postawimy obok niego syrop z cebuli i kilogramy czosnku oraz, dla równowagi, aromatyczny napar z kwiatów lipy z miodem, sok z malin z gorącą herbatą i parujący rosół, to mamy pełny obraz tego (wydawałoby się) błogiego okresu, bo w zasadzie to, niestety, dzieciowego chorowania. Był to taki klasyczny zestaw, kiedy coś się działo i zaczynało dziać, a wizyta u lekarza nie była jeszcze potrzebna.

Jedna roślina – dwa surowce, czyli kwiat i owoce czarnego bzu

Czarny bez (łac. Sambucus nigra) – to roślina, z której pozyskujemy dwa rodzaj surowców zielarskich:

  • na wiosnę zbieramy kwiat czarnego bzu i możemy:
    • albo ususzyć go i przechować w takiej postaci do zimy;
    • albo zrobić z niego syrop – tutaj jest mój przepis;
  • a końcem wakacji (sierpień/wrzesień) zbieramy dojrzałe owoce czarnego bzu i robimy z nich sok:
    • przepis na ten sok znajdziesz niżej;
    • owoce też można ususzyć i w zimie robić z nich herbaty.

Właściwości soku z czarnego bzu

Owoce czarnego bzu mają postać okrągłych, niebiesko-brunatnych kulek. Zawierają związki o działaniu:

W związku z powyższym – przetwory na bazie soku z czarnego bzu stosuje się tradycyjnie jako wsparcie przy przeziębieniach i infekcjach wirusowych górnych dróg oddechowych.

***
Przyda Ci się ten i podobne przepisy w wersji książkowej? Znajdziesz je w mojej książce Zdrownik

Kliknij zdjęcie i dowiedz się więcej o tej pięknej książce.

Kliknij zdjęcie i dowiedz się więcej o tej pięknej książce.

Sok z czarnego bzu – różne przepisy

Ile domów, tyle tajnych receptur. Postanowiłem zebrać w tym wpisie kilka, według mnie, najpopularniejszych metod. Zaczniemy od przepisu mojej mamy. W każdym razie niezależnie od przepisu podstawą jest znalezienie owoców czarnego bzu:

  • dojrzałych – chodzi o to, że w zielonych częściach bzu i niedojrzałych owocach znajduje się toksyczny alkaloid „sambunigryna” – opisałem go dokładniej w tym wpisie
    • i z tego powodu owoce czarnego bzu zjadamy tylko po obróbce termicznej
  • na czystym stanowisku – z daleka od drogi i zanieczyszczonych miejsc.

Przepis I – sok z czarnego bzu z sokownika

W ten sposób robi się ten sok u mnie w domu. Jego zaletą jest szybkość i wygoda przygotowania oraz smak, zaś wadą niestety fakt, że pozostawiamy dużo niewykorzystanego surowca.

Wykonanie:

  • wybierz tylko dojrzałe owoce, bez zielonych części baldachów (ok. 1l)
  • napełnij pojemnik sokownika obranymi owocami i postępuj zgodnie z instrukcją sokownika aż do uzyskania soku
  • dołóż cukier (w proporcji 1 miara cukru na 3 miary owoców)
    • jeśli masz wprawę, możesz wykorzystać proporcję miar cukru do owoców 1:4
  • dodaj sok z 1 cytryny (dla „podbicia” smaku)
  • mieszaj całość aż cukier się rozpuści
  • przelej do wyparzonych słoików
  • pasteryzuj przez 15 minut
  • przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu
  • pełną wersje tej receptury znajdziesz w mojej książce „Zdrownik” – polecam – spraw sobie, lub komuś bliskiemu na prezent 🙂

Więcej domowych sposobów na infekcje?

Dżem z owoców czarnego bzu?

Z owoców, które zostaną w sokowniku możesz zrobić dżem z owoców czarnego bzu:

  • przetrzyj owoce przez sito
    • czarny bez ma mnóstwo małych pesteczek, jeśli to komuś nie przeszkadza to nie musi dżemu przecierać
  • na 1 kg owoców użyj 1 kg cukru lub mniejszą ilość cukru z żelfixem
    • do dżemu możesz dołożyć jabłka, malinę lub borówkę amerykańską – powinny ciekawie przełamać i wzbogacić smak bzu
      • do tego dżem z dodatkiem jabłek ma wygodniejszą, bardziej smarowalną konsystencję
  • zagotuj do wrzenia
    • możesz całość lekko zredukować
  • napełnij wyparzone słoiczki dżemem i odwróć do góry dnem
  • nie trzeba pasteryzować.

Przecierany sok z czarnego bzu/przecier z owoców czarnego bzu:

  • gotuj owoce do momentu, aż zaczną się rozpadać
    • do garnka dołóż sok z 1 cytryny (na 1 kg owoców)
    • możesz wsypać 1-2 łyżki cukru
    • opcjonalnie możesz dołożyć 2-4 goździki i korę cynamonu (3-4 cm)
  • przetrzyj pulpę przez sito
  • do otrzymanego przecieru dosyp cukier i gotuj jeszcze z 15-20 minut
    • ilość cukru – to już według gustu
      • minimalnie to 200 g na 1 kg soku
      • maksymalnie robi się 1 kg na 1 kg
    • im więcej cukru, tym sok lepiej będzie się trzymał, ale wiadomo – będzie słodszy
  • napełnij słoiki przecierem  
  • pasteryzuj całość 15-120 minut
  • przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Jak stosować sok owoców czarnego bzu?

My stosujemy je wspomagająco. Podczas przeziębienia, kiedy zaczyna nas coś łamać.

Jeśli potrzebujesz konkretów – ok. 50 ml ( ok. 4 duże łyżki) soku dziennie, rozcieńczonego z wodą.
Pić należy go podczas albo po posiłku, ale nigdy na pusty żołądek.

niedojrzałe owoce czarnego bzu

Tak wyglądają jeszcze NIEDOJRZAŁE owoce – NIE MOŻNA ROBIĆ z nich soku! Trzeba jeszcze poczekać kilkanaście dni.

Czy przetwory na bazie owoców czarnego bzu wzmocnią odporność?

Temu tematowi poświęciłem oddzielną analizę – zerknij.

W każdym razie czarny bez działa raczej podczas infekcji niż profilaktycznie.

Podsumowując – domowy przepis na sok z czarnego bzu

Jak pisałem już kilkukrotnie – bardzo lubię te domowe sposoby reagowania na przeziębienia i wsparcia w infekcjach jesienno-zimowych. Mam tylko jedną uwagę, te domowe sposoby są świetnym wsparciem i dobrą alternatywą dla wielu dziwnych suplementów na odporność i środków udających leki, ale…! Nic nie zastąpi wizyty u lekarza, jeśli sytuacja tego wymaga.

Zachęcam więc do podejścia zdroworozsądkowego 🙂

***

Więcej przepisów Pana Tabletki?

Jeśli chcesz w naturalny sposób zadbać o zdrowie i odporność siebie i swojej rodziny, zachęcam Cię do odwiedzenia mojego nowego bloga Zdrownik. Poświęcony jest on w całości roślinom. Jest pełen merytorycznej wiedzy i praktycznych przepisów.

Znajdziesz w nim m. in.:

***

Serdeczności
Pan Tabletka

Marcin

Więcej domowych sposobów na infekcje?

O autorze

Marcin Korczyk

mgr farm. Marcin Korczyk - farmaceuta praktyk, twórca internetowy, key opinion leader, autor książki "Odporność. Czy Twoje dziecko może nie chorować?"
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.

Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.

Podobne Te artykuły również
mogą cię zainteresować

Chcesz być na bieżąco?
Dołącz do newslettera

Wysyłam tylko wartościowe treści.

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu otrzymawania informacji marketingowych od Pana Tabletki, i akceptuję politykę prywatności.

 

Zapis do kolejki po książkę z przepisami.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pana Tabletki - czyli od firmy Merito Marcin Korczyk ul. Kochanowskiego 30 33-300 Nowy Sącz. NIP 652-170-26-01].

 

Zapis na listę oczekujących na dodruk książki „Odporność”.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pana Tabletki - czyli od firmy Merito Marcin Korczyk ul. Kochanowskiego 30 33-300 Nowy Sącz. NIP 652-170-26-01].