
Sok z czarnego bzu – przepisy i właściwości
Szukasz prostego i dobrego przepisu na sok z czarnego bzu? Świetnie – właśnie taki przepis przygotowałem. Prosto od mojej mamy 🙂 Sok z czarnego bzu to moje kolejne wspomnienie dzieciństwa. Jeśli postawimy obok niego syrop z cebuli i kilogramy czosnku oraz, dla równowagi, aromatyczny napar z kwiatów lipy z miodem, sok z malin z gorącą herbatą i parujący rosół, to mamy pełny obraz tego (wydawałoby się) błogiego okresu, bo w zasadzie to, niestety, dzieciowego chorowania. Był to taki klasyczny zestaw, kiedy coś się działo i zaczynało dziać, a wizyta u lekarza nie była jeszcze potrzebna.
Spis treści
Jedna roślina – dwa surowce, czyli kwiat i owoce czarnego bzu
Czarny bez (łac. Sambucus nigra) – to roślina, z której pozyskujemy dwa rodzaj surowców zielarskich:
- na wiosnę zbieramy kwiat czarnego bzu i możemy:
- albo ususzyć go i przechować w takiej postaci do zimy;
- albo zrobić z niego syrop – tutaj jest mój przepis;
- a końcem wakacji (sierpień/wrzesień) zbieramy dojrzałe owoce czarnego bzu i robimy z nich sok:
- przepis na ten sok znajdziesz niżej;
- owoce też można ususzyć i w zimie robić z nich herbaty.
Właściwości soku z czarnego bzu
Owoce czarnego bzu mają postać okrągłych, niebiesko-brunatnych kulek. Zawierają związki o działaniu:
- napotnym,
- lekko przeciwzapalnym,
- uszczelniającym naczynia krwionośne,
- przeciwwirusowym
- dokładniej opisałem to we wpisie „Naturalny sposób na wirusy – czy wzmocni odporność?”
- lekko przeczyszczającym,
- itd.
W związku z powyższym – przetwory na bazie soku z czarnego bzu stosuje się tradycyjnie jako wsparcie przy przeziębieniach i infekcjach wirusowych górnych dróg oddechowych.
***
Przyda Ci się ten i podobne przepisy w wersji książkowej? Znajdziesz je w mojej książce Zdrownik
Sok z czarnego bzu – różne przepisy
Ile domów, tyle tajnych receptur. Postanowiłem zebrać w tym wpisie kilka, według mnie, najpopularniejszych metod. Zaczniemy od przepisu mojej mamy. W każdym razie niezależnie od przepisu podstawą jest znalezienie owoców czarnego bzu:
- dojrzałych – chodzi o to, że w zielonych częściach bzu i niedojrzałych owocach znajduje się toksyczny alkaloid „sambunigryna” – opisałem go dokładniej w tym wpisie
- i z tego powodu owoce czarnego bzu zjadamy tylko po obróbce termicznej
- na czystym stanowisku – z daleka od drogi i zanieczyszczonych miejsc.
Przepis I – sok z czarnego bzu z sokownika
W ten sposób robi się ten sok u mnie w domu. Jego zaletą jest szybkość i wygoda przygotowania oraz smak, zaś wadą niestety fakt, że pozostawiamy dużo niewykorzystanego surowca.
Wykonanie:
- wybierz tylko dojrzałe owoce, bez zielonych części baldachów (ok. 1l)
- napełnij pojemnik sokownika obranymi owocami i postępuj zgodnie z instrukcją sokownika aż do uzyskania soku
- dołóż cukier (w proporcji 1 miara cukru na 3 miary owoców)
- jeśli masz wprawę, możesz wykorzystać proporcję miar cukru do owoców 1:4
- dodaj sok z 1 cytryny (dla „podbicia” smaku)
- mieszaj całość aż cukier się rozpuści
- przelej do wyparzonych słoików
- pasteryzuj przez 15 minut
- przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu
- pełną wersje tej receptury znajdziesz w mojej książce „Zdrownik” – polecam – spraw sobie, lub komuś bliskiemu na prezent 🙂
Więcej domowych sposobów na infekcje?
- „Gałganek Aliny” – czyli rewelacyjny sposób na katary i zatoki dla dzieci i dorosłych
- smaczny i wyjątkowy syrop z cebuli od Pana Tabletki
- pyłek i pierzga na wzmocnienie?
- nalewka z propolisu?
Dżem z owoców czarnego bzu?
Z owoców, które zostaną w sokowniku możesz zrobić dżem z owoców czarnego bzu:
- przetrzyj owoce przez sito
- czarny bez ma mnóstwo małych pesteczek, jeśli to komuś nie przeszkadza to nie musi dżemu przecierać
- na 1 kg owoców użyj 1 kg cukru lub mniejszą ilość cukru z żelfixem
- do dżemu możesz dołożyć jabłka, malinę lub borówkę amerykańską – powinny ciekawie przełamać i wzbogacić smak bzu
- do tego dżem z dodatkiem jabłek ma wygodniejszą, bardziej smarowalną konsystencję
- do dżemu możesz dołożyć jabłka, malinę lub borówkę amerykańską – powinny ciekawie przełamać i wzbogacić smak bzu
- zagotuj do wrzenia
- możesz całość lekko zredukować
- napełnij wyparzone słoiczki dżemem i odwróć do góry dnem
- nie trzeba pasteryzować.
Przecierany sok z czarnego bzu/przecier z owoców czarnego bzu:
- gotuj owoce do momentu, aż zaczną się rozpadać
- do garnka dołóż sok z 1 cytryny (na 1 kg owoców)
- możesz wsypać 1-2 łyżki cukru
- opcjonalnie możesz dołożyć 2-4 goździki i korę cynamonu (3-4 cm)
- przetrzyj pulpę przez sito
- do otrzymanego przecieru dosyp cukier i gotuj jeszcze z 15-20 minut
- ilość cukru – to już według gustu
- minimalnie to 200 g na 1 kg soku
- maksymalnie robi się 1 kg na 1 kg
- im więcej cukru, tym sok lepiej będzie się trzymał, ale wiadomo – będzie słodszy
- ilość cukru – to już według gustu
- napełnij słoiki przecierem
- pasteryzuj całość 15-120 minut
- przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Jak stosować sok owoców czarnego bzu?
My stosujemy je wspomagająco. Podczas przeziębienia, kiedy zaczyna nas coś łamać.
Jeśli potrzebujesz konkretów – ok. 50 ml ( ok. 4 duże łyżki) soku dziennie, rozcieńczonego z wodą.
Pić należy go podczas albo po posiłku, ale nigdy na pusty żołądek.

Tak wyglądają jeszcze NIEDOJRZAŁE owoce – NIE MOŻNA ROBIĆ z nich soku! Trzeba jeszcze poczekać kilkanaście dni.
Czy przetwory na bazie owoców czarnego bzu wzmocnią odporność?
Temu tematowi poświęciłem oddzielną analizę – zerknij.
W każdym razie czarny bez działa raczej podczas infekcji niż profilaktycznie.
Podsumowując – domowy przepis na sok z czarnego bzu
Jak pisałem już kilkukrotnie – bardzo lubię te domowe sposoby reagowania na przeziębienia i wsparcia w infekcjach jesienno-zimowych. Mam tylko jedną uwagę, te domowe sposoby są świetnym wsparciem i dobrą alternatywą dla wielu dziwnych suplementów na odporność i środków udających leki, ale…! Nic nie zastąpi wizyty u lekarza, jeśli sytuacja tego wymaga.
Zachęcam więc do podejścia zdroworozsądkowego 🙂
***
Więcej przepisów Pana Tabletki?
Jeśli chcesz w naturalny sposób zadbać o zdrowie i odporność siebie i swojej rodziny, zachęcam Cię do odwiedzenia mojego nowego bloga Zdrownik. Poświęcony jest on w całości roślinom. Jest pełen merytorycznej wiedzy i praktycznych przepisów.
Znajdziesz w nim m. in.:
- Przepis na mój ulubiony sok z malin – pyyyychaaaaa
- Przepis na lemoniadę z kwiatów czarnego bzu – idealna na upały
- Przepis na rubinowy miodek – czyli naturalny sposób na podanie dziecku (i mężczyznom 😉 ) niesmacznego lekarstwa
***
Serdeczności
Pan Tabletka
Marcin
Więcej domowych sposobów na infekcje?
- „Gałganek Aliny” – czyli rewelacyjny sposób na katary i zatoki dla dzieci i dorosłych
- smaczny i wyjątkowy syrop z cebuli od Pana Tabletki
- pyłek i pierzga na wzmocnienie?
- nalewka z propolisu?
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.