Sok z czarnego bzu – przepisy i właściwości
Sok z czarnego bzu chyba dla większości z nas jest synonimem zdrowia i 🍁jesienno-zimowego „must-have”. Jeśli jeszcze nie znasz jego prozdrowotnych właściwości, to mam nadzieję, że po tym wpisie się nie będziesz mieć co do nich wątpliwości. A to dlatego, że pokażę Ci jak prosto go wykonać 🥤 i cieszyć się jego drogocennymi wartościami – przepis jest także drogocenny, bo prosto od mojej mamy .
Sok z czarnego bzu to moje wspomnienie dzieciństwa . Jeśli postawimy obok niego syrop z cebuli i kilogramy czosnku oraz, dla równowagi, aromatyczny napar z kwiatów lipy z miodem, sok z malin z gorącą herbatą i parujący rosół🍲, to mamy pełny obraz tego (wydawałoby się) błogiego okresu, bo w zasadzie obecnie to niestety – dzieciowego chorowania . W każdym razie sok z czarnego bzu był klasycznym zestawem, wykorzystywanym, kiedy coś się działo albo zaczynało dziać, a wizyta u lekarza nie była jeszcze potrzebna.
***
Jeśli interesują Cię treści odnośnie odporności i chcesz otrzymywać informacje o równie ciekawych, zdrowotnych wpisach, to zapraszam do mojego newslettera. Ważna informacja! Po wpisaniu maila , trzeba jeszcze potwierdzić swój zapis
***
Jedna roślina – dwa surowce, czyli kwiat i owoce czarnego bzu
Czarny bez (łac. Sambucus nigra) – to roślina , z której pozyskujemy dwa rodzaje surowców zielarskich:
- na wiosnę zbieramy kwiat czarnego bzu i możemy:
- albo ususzyć go i przechować w takiej postaci do zimy;
- albo zrobić z niego syrop – tutaj jest mój przepis;
- a końcem wakacji (sierpień/wrzesień) zbieramy dojrzałe owoce czarnego bzu i robimy z nich sok:
- przepis na ten sok znajdziesz niżej;
- owoce też można ususzyć i w zimie robić z nich herbaty.
Właściwości soku z czarnego bzu
Owoce czarnego bzu mają postać okrągłych, niebiesko-brunatnych kulek. Zawierają związki o działaniu:
- napotnym,
- lekko przeciwzapalnym,
- uszczelniającym naczynia krwionośne,
- przeciwwirusowym
- dokładniej opisałem to we wpisie „Naturalny sposób na wirusy – czy wzmocni odporność?”
- lekko przeczyszczającym,
- itd.
W związku z tym – przetwory na bazie soku z czarnego bzu stosuje się tradycyjnie jako wsparcie przy przeziębieniach i infekcjach wirusowych górnych dróg oddechowych .
***
Ten i podobne, zdrowe przepisy na odporność znajdziesz w mojej książce Zdrownik, do kupienia tutaj
***
Sok z czarnego bzu – różne przepisy
Ile domów, tyle tajnych receptur – a ja postanowiłem zebrać w tym wpisie kilka, według mnie, najpopularniejszych metod. Zaczniemy od przepisu mojej mamy. W każdym razie niezależnie od przepisu podstawą jest znalezienie owoców czarnego bzu:
- dojrzałych – chodzi o to, że w zielonych częściach bzu i niedojrzałych owocach znajduje się toksyczny alkaloid „sambunigryna” – opisałem go dokładniej w tym wpisie
- i z tego powodu owoce czarnego bzu zjadamy tylko po obróbce termicznej
- na czystym stanowisku – z daleka od drogi i zanieczyszczonych miejsc.
Przepis I – sok z sokownika
W ten sposób robi się ten sok u mnie w domu. Jego zaletą jest szybkość i wygoda przygotowania oraz smak. Zaś wadą niestety fakt, że pozostawiamy dużo niewykorzystanego surowca.
Wykonanie:
- wybierz tylko dojrzałe owoce, bez zielonych części baldachów (ok. 1l)
- napełnij pojemnik sokownika obranymi owocami i postępuj zgodnie z instrukcją sokownika aż do uzyskania soku
- dołóż cukier (w proporcji 1 miara cukru na 3 miary owoców)
- jeśli masz wprawę, możesz wykorzystać proporcję miar cukru do owoców 1:4
- dodaj sok z 1 cytryny (dla „podbicia” smaku)
- mieszaj całość aż cukier się rozpuści
- przelej do wyparzonych słoików
- pasteryzuj przez 15 minut
- przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu
- pełną wersję tej receptury znajdziesz w mojej książce „Zdrownik” – polecam – spraw sobie, lub komuś bliskiemu na prezent 🙂
Potrzebujesz więcej domowych sposobów na infekcje? Oto moja lista:
- „Gałganek Aliny” – czyli rewelacyjny sposób na katary i zatoki dla dzieci i dorosłych
- smaczny i wyjątkowy syrop z cebuli od Pana Tabletki
- pyłek i pierzga na wzmocnienie?
- nalewka z propolisu?
Dżem z owoców czarnego bzu?
Z owoców, które zostaną w sokowniku możesz zrobić dżem z owoców czarnego bzu:
- przetrzyj owoce przez sito
- czarny bez ma mnóstwo małych pesteczek, jeśli to komuś nie przeszkadza to nie musi dżemu przecierać
- na 1 kg owoców użyj 1 kg cukru lub mniejszą ilość cukru z żelfixem
- do dżemu możesz dołożyć jabłka, malinę lub borówkę amerykańską – powinny ciekawie przełamać i wzbogacić smak bzu
- do tego dżem z dodatkiem jabłek ma wygodniejszą, bardziej smarowalną konsystencję
- do dżemu możesz dołożyć jabłka, malinę lub borówkę amerykańską – powinny ciekawie przełamać i wzbogacić smak bzu
- zagotuj do wrzenia
- możesz całość lekko zredukować
- napełnij wyparzone słoiczki dżemem i odwróć do góry dnem
- nie trzeba pasteryzować.
Przepis II – Przecierany sok z czarnego bzu/przecier z owoców czarnego bzu
Ten przepis może być uznawany za bardziej tradycyjny, bo robi się go bez użycia sokownika
- obrane owoce zalej w garnku wodą (do ich całkowitego przykrycia)
- gotuj do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać
- do garnka dołóż sok z 1 cytryny (na 1 kg owoców)
- możesz wsypać 1-2 łyżki cukru
- opcjonalnie możesz dołożyć 2-4 goździki i korę cynamonu (3-4 cm)
- przetrzyj pulpę przez sito
- do otrzymanego przecieru dosyp cukier i gotuj jeszcze z 15-20 minut
- ilość cukru – to już według gustu
- minimalnie to 200 g na 1 kg soku
- maksymalnie robi się 1 kg na 1 kg
- im więcej cukru, tym sok lepiej będzie się trzymał, ale wiadomo – będzie słodszy
- ilość cukru – to już według gustu
- napełnij słoiki przecierem
- pasteryzuj całość 15-20 minut
- przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Jak stosować sok owoców czarnego bzu?
Ja stosuję go wspomagająco. Podczas przeziębienia, kiedy zaczyna mnie lub moją rodzinkę „coś łamać”.
Jeśli potrzebujesz konkretów – ok. 50 ml (ok. 4 duże łyżki) soku dziennie, rozcieńczonego z wodą.
Pić należy go podczas albo po posiłku, ale nigdy na pusty żołądek.
Czy przetwory na bazie owoców czarnego bzu wzmocnią odporność?
Temu tematowi poświęciłem oddzielną analizę – zerknij.
W każdym razie czarny bez działa raczej podczas infekcji niż profilaktycznie.
Podsumowując
Jak pisałem już kilkukrotnie – bardzo lubię te domowe sposoby reagowania na przeziębienia i wsparcia w infekcjach jesienno-zimowych . Mam tylko jedną uwagę – domowe sposoby są świetnym wsparciem i dobrą alternatywą dla wielu dziwnych suplementów na odporność i środków udających leki, ale…! Nic nie zastąpi wizyty u lekarza , jeśli sytuacja tego wymaga.
Zachęcam więc do podejścia zdroworozsądkowego
***
📌Jeśli chcesz otrzymywać informacje o równie ciekawych, zdrowotnych wpisach, to zapraszam do mojego newslettera. Ważna informacja! Po wpisaniu swojego maila , trzeba jeszcze potwierdzić zapis
***
Więcej przepisów Pana Tabletki?
Jeśli chcesz w naturalny sposób zadbać o zdrowie i odporność u siebie i swojej rodziny, zachęcam Cię do odwiedzenia mojego nowego bloga Zdrownik. Poświęcony jest on w całości roślinom. Jest pełen merytorycznej wiedzy i praktycznych przepisów.
Znajdziesz w nim m.in.:
- Przepis na mój ulubiony sok z malin – pyyyychaaaaa
- Przepis na lemoniadę z kwiatów czarnego bzu – idealna na upały
- Przepis na rubinowy miodek – czyli naturalny sposób na podanie dziecku (i mężczyznom😉 ) niesmacznego lekarstwa
***
Zachęcam też do zakupu mojej książki – Zdrownik – naturalne i tradycyjne przepisy na zdrowie i odporność, w której znajdziecie mnóstwo zdrowych przepisów idealnych na sezon jesienno-zimowy.
***
Serdeczności
Pan Tabletka
Marcin
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.