Zakwas z buraków, barszcz kiszony – świetny przepis od Pana Tabletki
Zakwas z buraków, to ostatnio jeden z popularniejszych napojów 🥤na wzmocnienie i na poprawę zdrowia, który w mojej rodzinie jest chyba od zawsze. Dobrze pamiętam ten smak z dzieciństwa – na pierwsze objawy osłabienia czy spadku odporności – mama i babcia od razu nastawiały barszcz kiszony czyli magicznyzakwas z buraków. I ja przesiąknięty tą tradycją do tej pory dla swojej rodziny taki zakwas nastawiam. Mam wrażenie, że przepis od lat się nie zmienił, tylko coraz trudniej o dobre buraki.
Zakwas z buraków niesie za sobą ogrom korzyści zdrowotnych więc jeśli spytasz mnie jaką multiwitaminę polecam? Co z apteki na wzmocnienie? To najpewniej podeślę Ci ten wpis .
***
Jeśli chcesz korzystać również z innych moich poleceń lub dostawać informacje o ciekawych wpisach, zapisz się do mojego newslettera (po wpisaniu adresu konieczne jest potwierdzenie wpisu – sprawdź swoją skrzynkę )
***
Zakwas z buraków – jakie daje korzyści?
Zakwas z buraków to synonim zdrowia, bo niesie za sobą ogrom korzyści. W zakwasie mamy pełen zestaw witamin i mikroelementów dlatego to idealna propozycja na naturalną osłonę organizmu, wsparcie i regenerację. A dodatkowo zakwas z buraków:
- Potrafi poprawić parametry krwi – spożywanie zakwasu z buraków to bezpieczny sposób na podbicie żelaza we krwi
- To naturalny środek na wzmocnienie odporności organizmu
- Wykazuje działanie probiotyczne – szczególnie po antybiotykoterapii – potrafi zadbać o odbudowę prawidłowej flory jelit
A w gratisie dostajemy fajną bazę do zrobienia barszczu 🍲
Zrobienie zakwasu z buraków jest mega proste. Naprawdę. Oczywiście jak opanujesz podstawy to możesz zacząć się tym bawić i całe kiszenie urozmaicać dokładając kolejne składniki.
Zakwas z buraków jako podstawa do barszczu (wigilijnego)
Poza regularnym piciem zakwasu jako środka na wzmocnienie, możesz go wykorzystać jako dodatek do barszczu – czy to takiego normalnego, czy wigilijnego. Takie barszcze różnią się rodzajem odwaru który jest bazą – klasyczny barszcz robi się na bulionie mięsnym , a barszcz na wigilię – robi się na bulionie warzywno-grzybowym .
Jak przygotować barszcz na wigilię z zakwasu z buraków?
Prosto najpierw robisz esencjonalny bulion (warzywny z grzybami) i dodajesz do niego zakwas w proporcji 1 litr do 1 litra. Ja dodaję jeszcze zgnieciony czosnek , sok z jednej cytryny , majeranek i więcej pieprzu- bo lubię kiedy barszczyk jest ostry .
Warto przypilnować, żeby po wymieszaniu składników barszcz wigilijny się nie zagotował – dzięki temu zachowa piękny, rubinowy kolor.
A co ze świeżym sokiem z buraków?
Nie mylmy zakwasu ze świeżym sokiem. O ile zakwas możemy pić codziennie/co drug dzień, to picie surowego soku z buraków większych ilościach może się skończyć problemami żołądkowo-jelitowymi .
Spotkałem się z takimi historiami – prosto z oddziałów onkologicznych – gdzie pacjenci opijają się świeżym sokiem z czerwonego buraka. To jest nieprawidłowe postępowanie i przyniesie więcej szkody niż pożytku.
Zakwas ma zupełnie inne właściwości niż surowy sok. Ale i tak wszystko róbmy z głową! Czyli pół szklanki – szklanka, nie litr…
Syrop z buraka – czyli babciny sposób na odporność
Tworząc książkę z naturalnymi i tradycyjnymi przepisami na zdrowie i odporność (o której możesz poczytać tutaj —> „Zdrownik„) moi czytelnicy zwrócili mi również uwagę na syrop z buraka – czyli babciny sposób na odporność. Przepis ten bazuje na buraku i miodzie (lub cukrze brązowym) i jego sukces opiera się na dobroczynnym działaniu tych dwóch składników. I choć brzmi super, ja jestem wierny – bo jeśli chodzi o „przerabianie” buraka to ja zdecydowanie wolę zakwas.
Zakwas z buraków – przepis od Pana Tabletki – wersja najprostsza.
Naczynie na zakwas:
Może być szklane, może być gliniane/ceramiczne. Nie może być metalowe. Ja używam dużego 5-litrowego słoja lub kilku mniejszych (co w przypadku zepsucia zakwasu jest lepsze, bo wylewam po prostu jeden mały a nie cały 5-litrowy słój zakwasu). Są one łatwe w umyciu i w wyparzaniu. Wystarczy potraktować je gorącym trybem mycia w zmywarce, lub przeparzyć wrzątkiem.
Przykrycie:
Najlepiej słoik szczelnie zakręcić – to sprzyja procesowi kiszenia – czyli fermentacji beztlenowej.
Przepis na zalewę:
Ilość zalewy jak będzie Ci potrzebna zależy od tego jak duże użyjesz naczynie. Ale nie martw się na zapas – najwyżej go dorobisz.
Proporcje są takie:
- na 1 litr wody wsypujesz płaską łyżkę soli (obojętnie jakiej)
- możesz dołożyć liście laurowe, goździki, ziele angielskie, pieprz – do woli i do smaku – np. po jednym ziarenku/listku na 1 litr
- zagotuj to wszystko (mi na słój 5 litrowy wychodzi zawsze jakieś 2 litry zalewy)
- czy buraki zalać zalewą wrzącą czy ostudzoną?
- szkoły są dwie:
- wrzącą (tak robię – nie bój się o wartości odżywcze, bo ta zalewa szybko stygnie i temperatura ma za zadanie zabić ewentualne pleśnie na burakach)
- ostudzoną
- szkoły są dwie:
Przygotowanie buraków na zakwas:
- Kup dobre buraki – najlepiej takie niepędzone chemią, od gospodarza lub chociaż takie eko-buraki
- Obierz je, umyj i pokrój w kostkę/krążki
- Jakie naczynie na zakwas i ile buraków?
- Jeśli robisz zakwas po raz pierwszy:
- wykorzystaj jeden/dwa słoiki po 1 litrze (+-0,7 kg buraków)
- pozwoli Ci to sprawdzić i potestować na mniejszej ilości -i w razie problemów (pleśń, albo coś nie zadziała)- łatwiej zabrać się za kolejne próby
- Jeśli masz wprawę to ja nastawiam od razy słój 5 litrowy (2-3 kg buraków)- wychodzi z tego jakieś 2-3 litry zakwasu
- tylko jeśli spleśnieje to do wyrzucenia jest całość
- Jeśli robisz zakwas po raz pierwszy:
- Obrane buraki wrzuć do przygotowanego (wyparzonego) naczynia
- ja dokładam zawsze czosnek (2-3 główki i każdy ząbek warto zgnieść przed wrzuceniem. Opcjonalnie korzeń chrzanu, albo liście chrzanu, rozmaryn, tymianek)
- na tym etapie możesz też dołożyć tutaj inne warzywa – ale ten przepis zamieszczę w kolejnym akapicie
- ja układam przyprawy i czosnek w dolnej części słoja – a na górną warstwę wkładam ciasno upchane i grubo pokrojone buraki – dzięki czemu nic nie wypływa na górę
- Zalej buraki zalewą
- Nic nie może wystawać ponad poziom zalewy – możesz przycisnąć buraki czymś szklanym
- Słój szczelnie zakręć.
- Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – zbierz ją żeby nie zapleśniała
- Kiszenie trwa od 5-7 dni – musisz czuwać i kosztować zakwasu na bieżąco
- Jak zakwas będzie miał intensywny smak i kolor, a słodycz nie będzie już wyczuwalna:
- zlej zakwas do wyparzonego słoja i trzymaj w lodówce – można go przechowywać nawet kilka miesięcye
- i uwaga – zalej te same buraki jeszcze raz zalewą i znów zostaw na 3-5 dni
- i zlej drugą porcję zakwasu
- Ja zawsze podczas tego drugiego kiszenia – podjadam już kiszone buraki i czosnek (potraktuj je tak samo jak kiszone ogórki). Świetnie sprawdzają się jako element sałatki, albo solo „do kotleta”.
Uwagi i wskazówki przy produkcji zakwasu z buraków:
- jeśli zakwas zapleśnieje – cały jest do wyrzucenia. No niestety.
- nie myl tej piany która powstaje w wyniku fermentacji z pleśnią – musisz zdać się na węch i smak. Piana jest OK, pleśń jest toksyczna
- zapach może pachnieć tak hm, kwiatowo i owocowo – takie estrowe zapachy naturalnie powstają podczas fermentacji, czyli pracy bakterii.
Wygląda to tak, przed zalaniem solanką.
Jak często pić zakwas z buraków?
Hm, trudno tutaj o jakieś konkretne wytyczne. To tylko zakwas. Mega wartościowy przetwór, ale mimo wszystko nie lek. Jeśli w smaku jest dla Ciebie zbyt intensywny – można go rozcieńczyć z wodą.
W tradycyjnym ziołolecznictwie wskazuje się najczęściej na schemat – pół szklanki co drugi dzień.
Można też pić cyklami – pół szklanki codziennie przez dwa tygodnie i 2 tygodnie przerwy.
Jak podawać zakwas dzieciom, i czy można?
Tak jak pisałem wyżej – to jest tylko jedzenie. Więc według mnie można go wprowadzać już całkiem malutkim dzieciom w ramach rozszerzania diety. Oczywiście z głową i po troszku i raczej mocno rozcieńczony.
Już ilości od pół łyżeczki do łyżeczki co drugi dzień, u maluchów fajnie działają 🙂 tak twierdzą mamy z #GangPanaTabletki.
***
Jeśli nie masz czasu albo możliwości na nastawianie zakwasu w domu – to ma dla Ciebie gotowy zakwas z buraków 🙂
***
Przepis na sałatkę z buraków z zakwasu
Sporo osób pytało co zrobić z ukiszonymi burakami. I jak one wyglądają. Hm no widać podobieństwo do ogórków kiszonych. Zrobiły się giętkie i elastyczne. I czuć, że są zakiszone (no WOW). Są idealne jako środkowa warstwa sałatki.
Na przykład takiej sałatki: mix sałat na spodzie + TE buraki + kozi ser, ewentualnie jakiś ostry i aromatyczny pleśniowy + prażone ziarna słonecznika. Hm plus ewentualnie grilowana figa albo gruszka. Jako sos połączyłbym cytrynę, olej z oliwek, olej rydzowy lub dyniowy i ocet balsamiczny z miodem
To chyba masz pomysł na kolację
Zakwas jest super.
Pan Tabletka zdecydowanie poleca!
Więcej przepisów od Pana Tabletki?
Chcesz w naturalny sposób zadbać o zdrowie i odporność siebie i swojej rodziny? Zachęcam Cię do sięgnięcia po „Zdrownik„, czyli książkę pełną merytorycznej wiedzy i praktycznych przepisów. „Zdrownik” możesz kupić tutaj: https://kursydlarodzicow.pl/sklep/
🌱 Wiedza o ziołach i przyprawach dla początkujących i zaawansowanych
🌱 Przepisy z ziołami i przyprawami w roli głównej
🌱 Sklep z cudownymi produktami prosto z natury
To wszystko czeka na Ciebie na mojej nowej stronie zdrownik.pl
***
Zachęcam do zapisania się do mojego newslettera, w którym odnajdziesz ciekawe treści dotyczące zdrowia i odporności! Po wpisaniu swojego maila konieczne jest potwierdzenie zapisu!
***
Zdrowotności
Pan Tabletka
Marcin
P.S.: jeśli ciągle zastanawiasz się jeszcze, czy kupisz w aptece lepszą multiwitaminę – to zapraszam do tego wpisu.
P.S2.: tutaj mam dla Ciebie jeszcze przepis który dostałem od jednej z czytelniczek bloga , w ramach zalecenia od hematologa. Ot takich mam fajnych czytelników! Dzięki.
***
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.