„Turbomiód” – przepis na pszczelą miksturę na wzmocnienie. Znasz ją?
Oto i on Turbomiód. W tym wpisie mam dla Ciebie tradycyjną, chociaż lekko odświeżoną, miksturę na wzmocnienie, odporność i jeszcze kilka innych przypadłości. „Turbo miód” to połączenie pyłku, pierzgi pszczelej, imbiru i dobrego miodu w jednym. I o ile miód zjadany solo i z umiarem jest super – to taka mikstura jest dosłownie superbombą eksplodującą wartościami odżywczymi.
Inspiracją do powstania tego wpisu były godziny rozmów z Andrzejem Kulmą – pszczelarzem z naszej zaprzyjaźnionej, tradycyjnej pasieki Miód od Kulmy. Kulmowie przygotowują doskonały, tradycyjny miód i przede wszystkim kochają swoje pszczoły. Czytelnicy Pana Tabletki mają u nich stały rabat –10% z hasłem PANTABLETKA.
Czy miód działa na odporność?
Miód to w głównej mierze cukier – nie jest to jakaś prawda objawiona. Ani Ty, ani Twoje dziecko nie powinniście przesadzać z ilością cukru w diecie – to też oczywiste. Kluczem jest umiar i zdrowy rozsądek. I jeśli położymy na jednej szali zwykły cukier i słodycze, a na drugiej tradycyjny miód to pewnie, że wygra ten drugi – ale jak we wszystkim tak i w tutaj nie można przesadzać, bo można „przedobrzyć”.
Opracowałem dla Ciebie na nowo pewną tradycyjną i dobrze znaną wśród pszczelarzy recepturę. I nie dość, że jest ona prosta i smaczna, to jeszcze pozwala wydobyć z produktów pszczelich do niej użytych to, co najcenniejsze. I niejako spotęgować ich działanie.
Do tego jest bardzo wydajna i trwała. Przedstawiam #turbomiod.
„Turbo miód” według Pana Tabletki
Gotowy Turbomiód wygląda tak:
Zanim przejdziesz do dalszej części przepisu zachęcam do zapoznania się z innymi moimi wpisami z produktami pszczelimi w roli głównej:
- tutaj opisałem właściwości i skład pyłku i pierzgi – czyli naturalnych multiwitamin
- tutaj masz wpis o tym, jak odróżnić tradycyjny, niepodgrzewany miód od zafałszowanego
Składniki Turbomiodu:
- 50 g pyłku pszczelego
- tylko od pszczelarza, który zbiera go umiejętnie i nie przegrzewa podczas suszenia – jedynie taki posiada komplet swoich właściwości
- 50 g pierzgi
- pierzga to pokarm pszczół, a mówiąc wprost to „zakiszony i wzbogacony o pszczele enzymy pyłek”
- 200 ml płynnego miodu
- jeśli kupujesz taki prawdziwy tradycyjny miód, to w zasadzie od września każdy już będzie co najmniej mocno skrystalizowany, czyli twardy. Przed użyciem odważ do słoika określoną ilość miodu (200 g) i delikatnie podgrzej w kąpieli wodnej – do rozpuszczenia. Ważne jest, aby pilnować tutaj temperatury – w środku słoika z miodem powinna dobić max. do 40 st. C.
- opcjonalnie: 1-2 łyżeczek suszonego imbiru
- składnik wzbogaca całą miksturę, bo imbir jest uznawany za naturalny antybiotyk
- do tego jego ostry smak przełamuje słodycz miodu oraz smak pyłku i pierzgi
- według uznania można dodac także szczyptę cynamonu lub/i kardamonu
Tak to wygląda:
Sprzęt:
Potrzebujesz w zasadzie tylko słoika (albo zwykły, albo taki jak na zdjęciu wyżej). Miód chłonie wilgoć i zapachy, więc warto naszą miksturę przechowywać w szczelnym pojemniku, w ciemnym i chodnym miejscu.
Pyłek i pierzgę trzeba będzie zmielić – możesz to zrobić w zwykłym młynku, w Termomixie (i dowolnym termo-mikserze), blenderze kielichowym lub wszystkim, co ma szybko wirujące ostrze. W ostateczności, możesz zaopatrzyć się w czystą deskę do krojenia i ostry nóż – i posiekać samodzielnie pyłek i pierzgę.
Wykonanie Turbomiodu:
Przygotowanie Turbomiodu jest dziecinnie proste:
- Wyparz i wysusz słoik.
- Zmiel lub drobno posiekaj pyłek i pierzgę.
- Miód, jeśli jest to konieczne, delikatnie upłynnij w kąpieli wodnej. Najlepiej od razu w słoiku z punktu 1.
- Wymieszaj wszystkie składniki, a dla podkręcenia smaku możesz dosyp sproszkowany imbir i przyprawy
- Ja dosypuję około 3-4 łyżeczek imbiru, a moja mikstura jest bardzo intensywna w smaku – jeśli chcesz ją podać dziecku to lepiej dodać go mniej (zawsze możesz go dosypać później).
- Słoik szczelnie zamknij.
- Od czasu do czasu lekko przemieszaj.
- Po 1-3 dniach pyłek i pierzga wyraźnie zmiękną, a nasza mikstura stanie się ciąąąągliwa i gęsta. To dobrze.
- To oznacza, że pyłek i pierzga namokły i składniki odżywcze, które zawierają staną się bardziej bio-dostępne.
- Trzymaj w ciepnym i chłodnym miejscu.
Propozycja podania #turbomiodu
Z umiarem i zdrowo-rozsądkowo. To nie jest mikstura na nie-chorowanie. Nie ma takich mikstur. A jeśli ktoś twierdzi, że jest inaczej – próbuje Cię oszukać. Turbomiód to tradycyjna receptura, stosowana od pokoleń w okresach rekonwalescencji, przesilenia i intensywnego chorowania. Zawsze jako wspomaganie i wsparcie dla konwencjonalnego leczenia.
A jakie właściwości prozdrowotne posiada ta miksturka?
- miód – działa przeciwkaszlowo i ochronnie na gardło;
- pyłek i pierzga – to naturalne multiwitaminy, a dzięki obecności mnóstwa składników pochodzenia pszczelego stymulują układ odpornościowy do pracy;
- imbir – działa przyjemnie rozgrzewająco i jest naturalnym antybiotykiem.
Jak zjadać TURBOMIÓD?
Po pierwsze – zachowując przerwy. Każdy surowiec zielarski i produkty stymulujące odporność podaje się w cyklach: podawanie – przerwa. Stymulacja – odpoczynek. Brakuje nam tutaj konkretnych źródeł naukowych, bo to raczej tradycyjne ziołolecznictwo i po prostu wartościowe produkty spożywcze, ale ja skłaniam się ku systemowi co drugi/trzeci dzień. 1 tydzień stosowania – 2 tygodnie przerwy. 2 tygodnie stosowania – 4 tygodnie przerwy. Zależnie, co się u Was dzieje i jak to Wam smakuje.
Według mnie zauważalne korzyści przyniesie spożywanie już nawet pół łyżeczki przez dzieci i łyżeczki przez dorosłych przez te kilka-kilkanaście dni. Fajnie sprawdzi się też podczas przeziębienia z bólem gardła – wypróbujcie sami:)
Turbo miód można rozpuścić w szklance letniej wody i popijać łyczkami. Albo dołożyć jako „wkładkę” do „Białego naparu„. Albo można po prostu łyżeczkę przytrzymać w ustach, aż do rozpuszczenia miodku.
Podstawa to zdrowy rozsądek i zdrowa różnorodność w diecie, bo nie ma cudów!
Sposób przechowania mikstury
Przechowujesz ją w szklanym słoiku, z szczelnym zamknięciem. W ciemnym i chłodnym miejscu.
Kto powinien unikać Turbomiodu?
Dzieci poniżej 3. roku życia, ze względu na obecność pierzgi i pyłku.
Przed podaniem kobietom w ciąży lub karmiącym piersią warto skonsultować się z lekarzem.
Uważać należy także u alergików – produkty pszczele mogą wywoływać uczulenia i alergie.
Chcesz kupić gotowy Turbo-miód?
Andrzej Kulma przygotował dla Was już taki gotowy „turbo miód” – z najwyższej jakości składników, na bazie miodu leśnego i lege artis (w porównaniu do mojego przepisu, nie zawiera tylko imbiru). Możecie go kupić w ich sklepie on-line (mój rabat również obowiązuje). Poniżej link:
Ostrzeżenie od Pana T. – uwaga na uczulenia
Wszystkie produkty pszczele mają wysoki potencjał alergizujący. Dla bezpieczeństwa – taką mieszankę podawajcie starszym dzieciom (powyżej 3-4. roku życia). I najlepiej najpierw sprawdzić tolerancję na każdy ze składników osobno – w bardzo, bardzo małych ilościach podawaj osobno imbir, miód, pyłek i pierzgę. Dosłownie po granulce. I jeśli żadne uczulenia się nie pojawią, to stopniowo podawaj tego więcej.
Jeśli masz wątpliwość, skonsultuj sprawę z Waszym lekarzem.
Serdeczności
Pan Tabletka
Marcin
Marcin
***
Więcej przepisów Pana Tabletki?
Jeśli chcesz w naturalny sposób zadbać o zdrowie i odporność siebie i swojej rodziny, zachęcam Cię do sięgnięcia po Zdrownik, czyli książkę pełną merytorycznej wiedzy i praktycznych przepisów. Zdrownik możesz kupić tutaj: https://kursydlarodzicow.pl/sklep/
***
To może jeszcze przepis na:
- nalewkę z kitu pszczelego – czyli propolis?
- i rozgrzewający i wyśmienity Biały napar?
Piękne zdjęcia – Paulina Kurnyta-Ciapała – link
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.