ScrollToTop

Pszczela mikstura na wzmocnienie „TURBO MIÓD” – nowa prosta receptura

Artykuły, Warto przeczytać

8 października 2019

W tym wpisie mam dla Ciebie tradycyjną, chociaż lekko odświeżoną, miksturę na wzmocnienie, odporność i jeszcze kilka innych przypadłości. Przedstawiam „Turbo miód„. To połączenie pyłku, pierzgi pszczelej, imbiru i dobrego miodu w jednym. I o ile miód zjadany solo i z umiarem jest super – to taka mikstura jest dosłownie superbombą eksplodującą wartościami odżywczymi.

Inspiracją do powstania tego wpisu były godziny rozmów z Andrzejem Kulmą – pszczelarzem z naszej zaprzyjaźnionej, tradycyjnej pasieki Miód od Kulmy. Kulmowie przygotowują doskonały, tradycyjny miód i przede wszystkim kochają swoje pszczoły. Czytelnicy Pana Tabletki mają u nich stały rabat 10% z hasłem PANTABLETKA.

Czy miód działa na odporność?

Miód to w głównej mierze cukier – nie jest to jakaś prawda objawiona. Ani Ty, ani Twoje dziecko nie powinniście przesadzać z ilością cukru w diecie – to też oczywiste. Kluczem jest umiar i zdrowy rozsądek. I jeśli położymy na jednej szali zwykły cukier i słodycze, a na drugiej tradycyjny miód to pewnie, że wygra ten drugi – ale jak we wszystkim tak i w tutaj nie można przesadzać, bo można „przedobrzyć”.

Opracowałem dla Ciebie na nowo pewną tradycyjną i dobrze znaną wśród pszczelarzy recepturę. I nie dość, że jest ona prosta i smaczna, to jeszcze pozwala wydobyć z produktów pszczelich do niej użytych to, co najcenniejsze. I niejako spotęgować ich działanie.

Do tego jest bardzo wydajna i trwała.

Turbo miód” według Pana Tabletki

Gotowy produkt wygląda tak:

 

miód z pyłkiem i pierzgą pszczelą - przepis

Oki, nie wygląda ten mój „turbo-miód” zbyt szałowo, ale zapewniam – smakuje wyśmienicie. No i według starej prawdy – coś, co wygląda jak połączenie musztardy z kupą, musi być zdrowe 😉

Zanim przejdziesz do dalszej części przepisu zachęcam do zapoznania się z innymi moimi wpisami z produktami pszczelimi w roli głównej:

Składniki Turbo miodu:

  • 50 g pyłku pszczelego
    • tylko od pszczelarza, który zbiera go umiejętnie i nie przegrzewa podczas suszenia – jedynie taki posiada komplet swoich właściwości
  • 50 g pierzgi
    • pierzga to pokarm pszczół, a mówiąc wprost to „zakiszony i wzbogacony o pszczele enzymy pyłek”
  • 1-2 łyżeczek suszonego imbiru (opcjonalnie)
    • składnik wzbogaca całą miksturę, bo imbir jest uznawany za naturalny antybiotyk
    • do tego jego ostry smak przełamuje słodycz miodu oraz smak pyłku i pierzgi
  •  200 ml płynnego miodu
    • jeśli kupujesz taki prawdziwy tradycyjny miód, to w zasadzie od września każdy już będzie, co najmniej mocno skrystalizowany, czyli twardy. Przed użyciem odważ do słoika określoną ilość miodu (200 ml) i delikatnie podgrzej w kąpieli wodnej – do rozpuszczenia. Ważne jest, aby pilnować tutaj temperetury – w środku słoika z miodem powinna dobić max. do 40 st. C.

Sprzęt:

Potrzebujesz w zasadzie tylko słoika (albo zwykły, albo taki jak na zdjęciu wyżej). Miód chłonie wilgoć i zapachy, więc warto nasza miksturę przechowywać w szczelnym pojemniku, w ciemnym i chodnym miejscu.

Pyłek i pierzgę trzeba będzie zmielić – możesz to zrobić w zwykłym młynku, w Termomixie (i dowolnym termo-mikserze), blenderze kielichowym lub wszystkim, co ma szybko wirujące ostrze. W ostateczności – możesz zaopatrzyć się w czystą deskę do krojenia i ostry nóż – i posiekać pyłek i pierzgę.

Wykonanie Turbo miodu:

zmielony pyłek pierzga i imbir

Tutaj mam te z grubsza sproszkowane składniki suche.

To dziecinnie proste:

  1. Wyparz i wysusz słoik.
  2. Zmiel lub drobno posiekaj pyłek i pierzgę.
  3. Miód, jeśli jest to konieczne, delikatnie upłynnij w kąpieli wodnej. Najlepiej od razu w słoiku z punktu 1.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki, a do podkręcenia smaku dosyp sproszkowany imbir
    • Ja dosypuję około 3-4 łyżeczek, a moja mikstura jest bardzo intensywna w smaku – jeśli chcesz ją podać dziecku to lepiej dodać go mniej (zawsze możesz go dosypać później).
  5. Słoik szczelnie zamknij.
  6. Od czasu do czasu lekko przemieszaj.
  7. Po 1-3 dniach pyłek i pierzga wyraźnie zmiękną, a nasza mikstura stanie się ciąąąągliwa i gęsta. To dobrze.
    • To oznacza, że pyłek i pierzga namokły i składniki odżywcze które zawierają staną się bardziej bio-dostępne.

Propozycja podania

Z umiarem i zdrowo-rozsądkowo. To nie jest mikstura na nie-chorowanie. Nie ma takich mikstur. A jeśli ktoś twierdzi, że jest inaczej – próbuje Cię oszukać. Turbo miód to tradycyjna receptura, stosowana od pokoleń w okresach rekonwalescencji, przesilenia i intensywnego chorowania. Zawsze jako wspomaganie i wsparcie dla konwencjonalnego leczenia.

A jakie właściwości pro-zdrowotne posiada ta miksturka?

  • miód – działa przeciwkaszlowo i ochronnie na gardło
  • pyłek i pierzga – to naturalne multiwitaminy, a dzięki obecności mnóstwa składników pochodzenia pszczelego stuulują układ odpornościowy do pracy
  • imbir – działa przyjemnie rozgrzewająco i jest naturalnym antybiotykiem.

Jak zjadać TURBO-MIÓD?

Po pierwsze – to zachowując przerwy. Każdy surowiec zielarski i produkty stymulujące odporność podaje się w cyklach: podawanie – przerwa. Stymulacja – odpoczynek. Brakuje nam tutaj konkretnych źródeł naukowych, bo to raczej tradycyjne ziołolecznictwo i po prostu wartościowe produkty spożywcze, ale ja skłaniam się ku systemowi co drugi/trzeci dzień. 2 tygodnie stosowania- 2 tygodnie przerwy. 2 tygodnie stosowania – 4 tygodnie przerwy. Zależnie co się u Was dzieje i jak to Wam smakuje.

Według mnie zauważalne korzyści przyniesie spożywanie już nawet pół łyżeczki przez dzieci i łyżeczki przez dorosłych przez te kilka-kilkanaście dni. Fajnie sprawdzi się też podczas przeziębienia z bólem gardła – wypróbujcie sami:)

Turbo miód można rozpuścić w szklance letniej wody i popijać łyczkami. Albo dołożyć jako „wkładkę” do „Białego naparu„. Albo można po prostu łyżeczkę przytrzymać w ustach – do rozpuszczenia miodku.

Podstawa to zdrowy rozsądek i zdrowa różnorodność w diecie – bo nie ma cudów!

Sposób przechowania mikstury

Przechowujesz ją w szklanym słoiku, z szczelnym zamknięciem. W ciemnym miejscu i w temperaturze pokojowej.

Chcesz kupić gotową?

turbo miód kulma

Gotowy „turbo miód” wersja profesjonalna od Kulmy

Andrzej Kulma przygotował dla Was już taki gotowy „super miód” – z najwyższej jakości składników, na bazie miodu leśnego i lege artis (w  porównaniu do mojego przepisu, nie zawiera tylko imbiru). Możecie go kupić w ich sklepie on-line (mój rabat również obowiązuje). Poniżej link:

Ostrzeżenie od Pana T. – uwaga na uczulenia

Wszystkie produkty pszczele mają wysoki potencjał alergizujący. Dla bezpieczeństwa – taką mieszankę podawajcie starszym dzieciom (powyżej 3-4. roku życia). I najlepiej najpierw sprawdzić tolerancję na każdy ze składników osobno – w bardzo, bardzo małych ilościach podawaj osobno – imbir, miód, pyłek i pierzgę. Dosłownie po granulce. I jeśli żadne uczulenia się nie pojawią – to stopniowo podawaj tego więcej.

Jeśli masz wątpliwość, skonsultuj sprawę z Waszym lekarzem.

Serdeczności
Pan Tabletka

Marcin

To może jeszcze przepis na:

Podobne Te artykuły również
mogą cię zainteresować

Chcesz być na bieżąco?
Dołącz do newslettera

Wysyłam tylko wartościowe treści.

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu otrzymawania informacji marketingowych od Pana Tabletki, i akceptuję politykę prywatności.