Sok z malin – szybki i domowy przepis
Sok z malin z domowego przepisu, takiego z którego korzystała Twoja babcia i mama – pychota!😋 A żeby nie być samolubnym i nie kazać Wam obchodzić się smakiem, to w tym wpisie podzielę się z Wami moją domową recepturą na sok malinowy. To przepis w dwóch wersjach: tradycyjnej i drugiej – szybszej i prostszej. Sok z malin, ale taki prawdziwy, domowy, jest czymś niesamowitym. Ma smak nie do podrobienia. Trudno wyjaśnić fenomen tej malinowej pyszności, ale no ma w sobie po prostu to coś. W malinowym chruśniaku widocznie dzieją się cuda. Przyznam, że kiedy końcem sezonu zimowego, w okolicy naszego polskiego marca, kończą się nam malinowe buteleczki, to zawsze ogarnia mnie lęk 😉
Z uwagi na działanie napotne, owoce malin znakomicie nadają się do wspomagania organizmu podczas przeziębienia. Działają dodatkowo przeciwzapalnie i zawierają w sobie cenne antyoksydanty, witaminy i minerały.
***
Zapraszam też na krótki odcinek podcastu na ten temat:
***
Sok z malin – od czego zacząć?
Zrobienie tego soku jest bardzo proste. Polecam, sprawdź i zrób sobie chociaż ze 4 buteleczki – zakochasz się. Kluczowe tutaj jest właśnie to, żeby zacząć od małej ilości – dosłownie od 1-2 litrów malin. W kolejnym sezonie pójdzie Ci już dużo łatwiej, więc możesz zrobić więcej soku. Najgorzej jest po prostu zacząć. Mój przepis jest co prawda bardzo prosty, ale zwykle barierą jest to, że ktoś tego jeszcze nigdy wcześniej nie robił, więc trzeba delikatnie ją przełamać.
Bądź dla siebie wyrozumiała/y i zacznij od prostego przepisu i od małych ilości. Domowy sok z malin to cudo, które warto mieć w swojej domowej spiżarni.
- pełną wersją tej receptury i jeszcze ponad 60 podobnych – znajdziesz w mojej książce „Zdrownik. Tradycyjne i naturalne sposoby na zdrowie i odporność.” Sprawdź ją – przyda Ci się 🙂
Jakie maliny będą najlepsze do zrobienia soku?
Niezależnie od przepisu, który wybierzesz, kluczowa jest jakość produktu. Ja staram się pojechać każdego roku poza miasto, do zaprzyjaźnionych „maliniarzy”, i kupić 5-15 litrów malin z uprawy, o której wiem, że jest prowadzona w sposób w miarę tradycyjny.
Oczywiście idealnie byłoby, gdyby maliny były zebrany w słoneczne dni. Sam również preferuję takie z samego początku sezonu albo z jego końcówki. Mam wrażenie, że sok z takich pierwszych i ostatnich malin jest jeszcze bardziej esencjonalny.
Najprostszy przepis na sok z malin
To przepis, w którym wykorzystujesz wyciskarkę wolnoobrotową. Jeśli nie masz takiej w domu (ja nie mam), to po prostu popytaj wśród bliskich czy przyjaciół i pożycz sobie na jeden wieczór (a oddając dołącz dwie buteleczki pysznego soku 🙂 i będziecie kwita).
Oto przepis:
- Maliny opłucz, przebierz i usuń te spleśniałe i brzydkie.
- Wyciśnij sok przez wyciskarkę wolnoobrotową.
- Dodaj cukier w proporcji – 1 kg cukru na 3 litry soku.
- Wlej sok z 1 cytryny na każdy litr soku.
- Mieszaj do rozpuszczenia cukru na małym ogniu, aż do zagotowania.
- Przelej sok do buteleczek albo słoików.
- Pasteryzuj 15 min.
- Po wyjęciu z wrzątku, na chwilkę odwróć słoiki do góry nogami, żeby słoik załapał.
- Jeśli jakiś słoik nie załapie, to ja zostawiam go w lodówce i pije w pierwszej kolejności.
- Możesz ten przepis mieć zawsze pod ręką, bez konieczności zaglądania w telefon – spraw sobie książkę „Zdrownik” (stuk, klik czytam o książce).
Buteleczki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
***
Przepis tradycyjny na sok z malin – wyciskany (nowocześnie)
Do wyciskania soku z malinowej pulpy można wykorzystać różne rzeczy:
- mój dziadek wyciskał maliny przez lniany worek (ale to była masakra, bo worek miał bardzo ciasny splot),
- moja teściowa wykorzystuje worek uszyty z firanki – to działa super i się nie pruje,
- ja zaczynałem od gazy aptecznej, bo to szybkie, stosunkowo wygodne i tanie (tylko zawsze kupuje ze 4 metrowe gazy, bo one lubią się pruć).
Przepis – przygotowanie soku krok po kroku:
- Maliny najpierw przebierz – usuń spleśniałe i zepsute egzemplarze.
- W dużym garnku lub wiaderku zagnieć maliny – muszą puścić sok.
- Można to zrobić praską do ziemniaków albo po prostu dłonią. Złóż dwie gazy apteczne w duży kwadrat i – chochelka po chochelce – wygnieć pulpe do miski.
- W zasadzie chodzi tylko o odciśnięcie tych małych pestek. W efekcie powstaje taki gęęęsty sok.
- Do soku dosyp cukier w proporcji 3:1 (sok z malin:cukier).
- Spotkałem się też z proporcją 5:1 (czyli mniej cukru), ale taki sok już słabo się “trzyma” i trzeba go przechowywać w lodówce.
- Moja babcia robiła to w proporcji 1:1 – to już skrajność, bo całość wychodzi jak taka galaretka. Wspominam ten sok cudnie, ale to była przesada 😉
- Na każdy litr soku dodaj sok z 1 cytryny (to podbija smak i działa jak utrwalacz).
- Mieszaj do rozpuszczenia cukru.
- Podgrzej na małym ogniu do zagotowania.
- Przelej sok do małych butelek i pasteryzuj przez 15 min.
- Sok wykonany z proporcji 3:1 przechowuj w chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
- Możesz ten przepis mieć zawsze pod ręką, bez konieczności zaglądania w telefon – spraw sobie książkę „Zdrownik” (stuk, klik czytam o książce).
***
Domowy sok z malin – dla kogo i jak pić?
Sok z malin dla dzieci – od jakiego wieku?
- Maliny – świeże i mrożone – można włączać dziecku po troszku jako element rozszerzenia diety.
- Ja jestem zwolennikiem zdrowej różnorodności, więc szczerze powiedziawszy sam nie piję i nie podaję dzieciom soku z „TYLKO” jednego owoca. Polecam zdrową różnorodność, czyli powiedzmy po 50 ml (3 łyżki) soku z malin, z aronii, z jagody kamczackiej, z wiśni – na zmiany i po troszku.
***
Propozycja podania i moje pomysły na domowy sok z malin
Sok z malin możesz wykorzystać jako:
- dodatek do herbaty i Białego Naparu,
- dodatek do naparu z lipy,
- składnik Rubinowego miodku,
- składnik zdrowych shotów z czarnuszką,
- sok do popijania, po rozcieńczeniu wodą.
***
Nie chcesz przetworów malinowych z cukrem?
Mrożone owoce zamiast soku Jeśli nie chcesz robić soku z cukrem, to polecam zamrozić sezonowe maliny albo korzystać z gotowych mrożonek. Mrożone maliny świetnie sprawdzają się jako dodatek do owsianki, jaglanki i smoothies. I jako baza do lodów sorbetowych. *** |
***
Przepis na sok z malin – wspomnienie dzieciństwa
Odkąd znam patent z wyciskarką wolnoobrotową, to tylko tak robię ten sok, ale do tej pory, przez dwadzieścia lat, zawsze rodzinnie wyciskaliśmy maliny przez gazę. Było w tym czasie coś magicznego.
Jeśli masz na pokładzie dzieci, to mimo wszystko polecam chociaż jedną partię soku przygotować tradycyjnie – wyciskając całą rodziną malinową pulpę przez gazę i pozwalając maluchom umazać się sokiem od góry do dołu 😉
Na zdrowie 🙂
Serdeczności
Pan Tabletka
Marcin
***
Więcej przepisów od Pana Tabletki?
Chcesz w naturalny sposób zadbać o zdrowie i odporność siebie i swojej rodziny? Zachęcam Cię do sięgnięcia po Zdrownik, czyli książkę pełną merytorycznej wiedzy i praktycznych przepisów. Zdrownik możesz kupić tutaj: https://pantabletka.pl/zdrownik-tradycyjne-naturalne-przepisy-zdrowie-odpornosc/
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.