ScrollToTop
kisiel lniany na gardło w ciąży przepis

Kisiel lniany na ból gardła – doskonała, domowa receptura na #turbokisiel

Artykuły

24 marca 2023

W tym wpisie mam dla Ciebie kilka sprawdzonych receptur na ksiel lniany i nie tylko (tak, tak), które z powodzeniem mogą zastąpić wiele przereklamowanych specyfików z apteki. I jak zwykle, staram się te tradycyjne receptury podrasować, żeby były nie tylko skuteczne, ale i smaczne.

Dostajesz więc ode mnie przepis na TURBOkisiel, inaczej #turbokisiel (będzie mi miło, jeśli mnie tak oznaczysz na Instagramie, kiedy sobie turbokisiel nastawisz – #turbokisiel i @pantabletka)

Kisiel lniany jak za dawnych lat

Chyba się starzeję. Zaczynam doceniać i rozumieć te domowe sposoby, którymi ratowała mnie babcia, kiedy byłem małym Panem Tabletką. Doskonale pamiętam jak nastawiała ten glutowaty kisiel, kiedy tylko zaczynaliśmy pochrząkiwać i kasłać. Domowe kisiele – np. kisiel lniany – doskonale sprawdzają się przy podrażnionym gardle i suchym kaszlu. Są świetnym wyborem, zwłaszcza dla kobiet w ciąży i mam karmiących, które nie chcą stosować aptecznych środków.

***

Kisiel lniany i zwykły kisiel – jak działają?

Od razu powiem, że odradzam Ci jedzenie tych gotowych mieszanek kisielowych z marketów. Mają zwykle bardzo słabe składy :/ Przygotowanie domowego kisielu to naprawdę banalnie prosta sprawa… 🙂

Ale najpierw ustalmy po co?

  • Każdy kisiel działa nawilżająco i powlekająco (osłaniająco) na błonę śluzową gardła, jednak zdecydowanie lepsze działanie wykazuje ten domowy, który można przygotować na bazie odwaru z nasion lnu (całych lub mielonych) lub z mąki ziemniaczanej
    • oczywiście to jest dobry środek na początek infekcji i później jako wspomaganie – kiedy masz wątpliwość zachęcam do konsultacji lekarskiej i niebagatelizowania choroby
  • bomba witaminowo-smakowa – żeby nadać smak kisielowi i wzmocnić jego wartość zdrowotną, wystarczy użyć soku lub świeżych/mrożonych owoców, które są źródłem witamin i mikroelementów
    • ja uwielbiam kisiel z dodatkiem soku malinowego i czarnego bzu od mojej mamy
  • dodatkowe korzyści jakie daje nam nasiono lnu – przeciwmiażdżycowe, poprawiające cholesterol, regulujące gospodarkę hormonalną i przeciwnowotworowe
  • ograniczasz do minimum ilość cukru i sztucznych dodatków – tak czystego składu jak kisiel nie ma żaden apteczny specyfik
  • dodatkowe nawodnienie – to podstawa leczenia każdej infekcji – dobrze nawodniony organizm lepiej się leczy
  • jest mega tani
Kisiel a wchłanianie leków! Nie mam na to badań, ale tak na wszelki wypadek – te kisiele dzięki swoim właściwością powlekającym, mogą ograniczać wchłanianie leków. Jak sobie z tym poradzić?

  • najpierw podaj lek i min. 30 min. później zjedz kisiel
  • albo podaj lek przynajmniej 2h po zjedzeniu kisielu

To takie dmuchanie na zimne, ale lepiej uważać.

Jak podrasować smak domowego kisielu na gardło?

Kisiel z dodatkiem słodkich owoców będzie naturalnie słodki, ale jeśli musisz go sobie dosłodzić, to możesz dodać niewielką ilość miodu. Pamiętaj, że miód dodaje się do napojów, których temperatura nie przekracza 40°C, w przeciwnym razie traci swoje cenne właściwości.

***

Kisiel lniany w ciąży i podczas karmienia piersią?

Kisiel to kisiel – nie widzę tutaj żadnych przeciwwskazań poza zdrowym rozsądkiem.

***

Kisiel lniany na gardło – jak przygotować?

Najprostszy przepis to szklanka wody + 2 łyżki nasion lnu –> gotujesz przez +-5 min. Do tego dolewasz dowolny dobry sok (ok. 4 łyżki) – możesz dodać go na końcu lub na początku, czyli przed gotowaniem – i gotowe. Przed jedzeniem pamiętaj, aby odcedzić nasiona.

Nie musisz już czytać dalej 😉 no chyba, że chcesz zrobić ulepszony #turbokisiel

Nie byłbym sobą, gdybym tego przepisu nie ulepszył.
Z wersjami „premium” trzeba jednak uważać, bo nie wszystkie składniki (mam tu na myśli m.in. anyż czy podbiał) można spożywać np. w trakcie ciąży – po szczegóły odsyłam do lekarza. W razie wątpliwości warto po prostu pozostać przy wersji podstawowej turbokisielu.

Podstawowym składnikiem do przygotowania kisielu jest oczywiście woda.  I tę wodę można zastąpić naparem z suszonych ziół (!), np.:

  • liścia podbiału + ziela tymianku – te substancje roślinne działają osłonowo i wspomagająco w kaszlu
    • ja na 250 ml używam po łyżce każdego ziółka
  • suszonych kwiatów czarnego bzu i lipy – działają napotnie i wygrzewająco
    • również na 250 ml używam po łyżce ziółek
  • mieszanki anyżu, goździków, cynamonu i imbiru – dodają smaku, rozgrzewają i działają antybiotycznie

    • na 250ml używam jedną gwiazdkę anyżu, 5 goździków, 3 cm kory cynamonowca i 5 cm pokrojonego w plastry świeżego korzenia imbiru
  • Twoje ulubione ziółka – w zasadzie w dowolnej proporcji

Masz dowolność (!) w doborze proporcji i miksowaniu składów.

Tych naparów użyjemy zaraz do zrobienia pysznego turbokisielu lnianego na ból gardła. Czyli #turbokisiel w tej wersji, to kisiel przygotowany na bazie odwaru ziół, przypraw lub imbiru.

***

#TURBOkisiel z nasion lnu na kaszel – przepis

Len jest dobrze znaną i od wielu lat stosowaną w lecznictwie rośliną. Wykazuje działanie osłaniające błony śluzowe, zarówno w przypadku bólu gardła, jak również w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Nasiona lnu zawierają m.in.:

    • polisacharydy śluzowe – działają osłaniająco (częściej mówi się tutaj o rozpuszczalnym błonniku, który ma po prostu właściwości żelujące)
    • olej tłusty – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu linolenowego, linolowego – poprawia profil lipidowy,
    • lignany – obniżają ryzyko nowotworów, miażdżycy i regulują gospodarkę hormonalną.

Wypisałem tam powyżej więcej korzyści wynikających z jedzenia nasion lnu w jednym celu, żeby Cię dodatkowo zachęcić do jego stosowania. Nie znam żadnego syropku z apteki na kaszel i ból gardła, który mógłby tak fajnie i szeroko działać.

Czego potrzebujesz do przygotowania kisielu?

  • nasion lnu – całe lub mielone (jeśli użyjesz całych, to będziesz je mogła odcedzić i uzyskać klarowny kisiel)
  • wody lub naparu przygotowanego według przepisów, które opisałem wyżej
  • opcjonalnie: miód, soki z malin, bzu, agrestu, czarnej porzeczki itd.

Przygotowanie kisielu lnianego

  • 2 łyżki nasion lnu i szklankę (250 ml) wody/naparu wlać do garnka (na tym etapie możesz dodać też ok. 4 łyżki wybranego soku owocowego)
  • całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut
  • odwar przestudzić do temperatury poniżej 40° i odsączyć z nasion
  • Opcjonalnie: do kleiku dodać 1 łyżkę miodu

Wariacja – z mrożonym owocami

Idealnym owocem do kisielu będzie malina lub syrop malinowy, które stosuje się w przeziębieniach i grypie, bo dodatkowo nadadzą one kisielowi pyszny smak. Do kisielu możesz dodać również suszone (!) owoce.

W przypadku świeżych owoców zblenduj je na mus (!) i dodaj do kisielu po zdjęciu z ognia.

Takie to miłe.

Propozycja podania kisielu lnianego

Najlepiej przygotować rano zapas i popijać drobnymi porcjami w ciągu dnia (po kilka łyków co 30-60 minut). Dzięki temu cały czas nasze gardło będzie nawilżone.

***

Przeciwwskazania do stosowania nasion lnu

Jest jedna złota reguła – len trzeba zawsze stosować z wodą. W innym przypadku może nas, o tam w środku, zakleić/zaczopować. A oprócz tego do przeciwwskazań zalicza się:

  • Atonia i niedrożność jelit
  • Ból brzucha przy zapaleniu wyrostka robaczkowego.Uwaga! Ostrożne stosowanie zaleca się diabetykom, gdyż może nastąpić opóźnienie absorpcji glukozy.

***

*Kisiel na bazie mąki ziemniaczanej

Czyli ulubiony deser osób, które urodziły się w latach 80-tych i wcześniej 😉 (no może trzeci ulubiony, zaraz po galaretce z bitą śmietaną i gofrach z Kołobrzegu).

Ale Pana Tabletkę czytają też osoby urodzone później, więc poniżej znajdziesz przepis 😉

Składniki

  • mąka ziemniaczana
  • sok lub mrożone/świeże owoce lub dowolny ziołowy wywar z przepisów o tam wyżej
  • woda

Przygotowanie

  • 100 ml wody i 100 ml soku owocowego wymieszać w garnku
  • z garnka odlać około 80 ml do szklanki
  • do szklanki z roztworem wsypać 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszać
  • roztwór w garnku podgrzewać, gdy zacznie wrzeć wlać sok z mąką ziemniaczaną
  • mieszać do zgęstnienia

Propozycja podania

Najlepiej zrobić na zapas i popijać drobnymi łykami w ciągu dnia.

***

Kisiel lniany na ból gardła – polecam

Domowe sposoby są super. Zdecydowanie je polecam. A jeśli zacznę się zastanawiać nad składami tych najpopularniejszych syropków smarujących gardło z apteki, czyli działających podobnie do tego lnianego kisielu, to nie wygląd to kolorowo…

Z domowych sposobów na ból gardła warto jeszcze pamiętać o:

  • ssaniu goździków – mają właściwości znieczulające i antybiotyczne
  • ssaniu kostki świeżego korzenia imbiru – dezynfekuje i rozgrzewa.

***

Może zainteresują Cię moje wpisy: Co na gardło? Co na kaszel?

Zdrowotności,
Pan Tabletka

Marcin

***

A inne genialne, proste przepisy na zdrowie i odporność znajdziesz w mojej książce Zdrownik. Kliknij w zdjęcie i sprawdź, jak możesz sobie pomóc w częstych zdrowotnych przypadłościach, z pomocą ziół i przypraw – czyli tego, co najczęściej masz w kuchennej szafce ⬇⬇⬇

Zdrownik pan tabletka sklep

Bibliografia

  • ‘Fitoterapia i leki roślinne’ – E.Lamer-Zarawska Warszawa 2007 str.339-340:278-279
  • ‘Farmakognozja’ – S.Kohlmunzer Warszawa 2007 str.89-91
  • ‘Farmakognozja’ – I. Matławska Poznań 2008 str.41-43
    https://www.ema.europa.eu/documents/herbal-report/assessment-report-linum-usitatissimum-l-semen_en.pdf

O autorze

Marcin Korczyk

mgr farm. Marcin Korczyk - farmaceuta praktyk, twórca internetowy, key opinion leader, autor książki "Odporność. Czy Twoje dziecko może nie chorować?"
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.

Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.

Podobne Te artykuły również
mogą cię zainteresować