
Syrop z sosny – prosty przepis na domowy syrop z sosny (i nalewkę)
Syrop z sosny to jeden z moich ulubionych domowych specyfików. Pomijając jego prozdrowotne właściwości (głównie na kaszel i przeziebienia), jego zapach kojarzy mi się po prostu z wakacjami, więc od razu czuję się zdrowszy. Przepis na ten syrop pini* jest banalnie prosty. Ale same pędy sosny są kapryśnym surowcem i wymagają trochę uwagi.
Największą trudnością jest znalezienie czystego i legalnego stanowiska z odpowiednią ilością pędów sosny. No i trzeba jeszcze pamiętać, żeby te pędy zebrać – mamy na to czas przez cały maj. Najlepsze na syrop z pędów sosny będą pędy soczyste, ale zebrane w słoneczny dzień 🙂
W tym wpisie opisałem:
- jakie działanie mają przetwory z sosny
 - jak zrobić syrop z sosny (łatwo)
 - jak zrobić leczniczą nalewkę z sosny z odzysku (po zrobieniu syropu)
 
***
📩 👴🏼🧓🏼 Zapisz się już dziś i zadbaj o swoje zdrowie! (A jeśli czytasz tę wiadomość „dla sowich rodziców/dziadków – udostępnij im link). Będziecie Państwo regularnie otrzymywać od mnie e-maile – planuję, że będą to 2 wiadomości w miesiącu. Może to ulec zmianie pod wpływem Państwa zaangażowania, ciekawości, problemów, które będziecie chcieli rozwiązać przy moim udziale – osoby z medycznym wykształceniem, magistra farmacji 📧.
- Aby dostawać takie e-maile wystarczy:
- ➡ wpisać swój adres e-mail w okienku poniżej,
 - ➡ zaraz po tym otworzyć swoją skrzynkę mailową
 - ➡ otworzyć pierwszą wiadomość, którą ode mnie dostaniecie
 - ➡ potwierdzić swój zapis klikając w odpowiedni przyskik w tym właśnie mailu.
 
 
***
Domowy syrop sosnowy – jakie ma działanie?
Syrop z młodych pędów sosny, stosuje się wspomagająco przy kaszlu każdego rodzaju. I generalnie nada się podczas przeziębień i infekcji dróg oddechowych. Ponieważ – w bardzo dużym skrócie – substancje olejkowe po zjedzeniu są wydzielanie do pęcherzyków płucnych i tam mogą działać. Dlatego stosujemy go na kaszel.
Działanie syropu z pędów sosny
- Syrop z pędów sosny ma działanie lekko wykrztuśne, upłynniające flegmę, odkażające, bakteriobójcze, wspomagające leczenie infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych.
 - Pobudzające trawienie.
 
Co zawiera syrop z sosny?
- olejek eteryczny – to najcenniejsza sprawa, dzięki niemu syrop z sosny działa na kaszel
 - flawonoidy – działają przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco
 - gorycze – w niewielkich ilościach poprawiają apetyt, mają działanie kojące, a wręcz uspakajające
 - witaminę C – nie będę jej reklamował, bo to nie ona jest tutaj głównym bohaterem
 - sole mineralne – mają dobry wpływ na kości, a także normują gospodarkę wodną organizmu
 
***
Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”. Tutaj dowiesz się więcej.

***
Syrop z pędów sosny – NA KASZEL?
Co zebrać? Co jest surowcem?
- zabierz ze sobą rękawiczki i jakieś gorsze ubranie, bo nie domyjesz później śladów po żywicy
 - potrzebujesz dowolną ilość młodych pędów sosny w odpowiednim rozmiarze
- jeśli chcesz konkretów – to załóżmy, że 1 kg (z kilograma pędów nastawisz 5-litrowy słój)
 
 - odpowiednie do zbioru są pędy o długości 7-15 cm, miękkie i niezdrewniałe
 - zbieramy tylko poboczne pędy (ale nie wszystkie) – zostawiamy ten główny i kilka pobocznych – nie możemy zaszkodzić rosnącemu drzewu
 - pamiętaj, że za niszczenie drzew w lasach państwowych można dostać grzywnę 😉
 - grunt to postępować odpowiedzialnie!
 - możesz też zrobić syrop z młodych szyszek – pojawiają się w okolicy czerwca, a ich ich zbiór nie szkodzi drzewu, ponieważ nie ogranicza jego wzrostu
 

Jak zrobić syropek z młodych pędów sosny?
- młode pędy sosny połóż na godzinkę na słońcu, żeby wyszły z nich robaki i potem przełóż do słoja
- możesz też je obrać z takich brązowych łusek, ale nie musisz, bo i tak będziesz na końcu syrop cedzić
 - możesz rozbić je delikatnie drewnianym tłuczkiem(!) albo pociąć na 5 cm kawałki
 - zamiast pędów możesz użyć szyszek sosny
- postępuj z nimi tak samo, jak z pędami, ale dodatkowo pokrój je w plastry (muszą być do tego miękkie)
 
 
 - Pędy w słoju zasyp cukrem(najlepiej brązowym)* w proporcji 1:1
- w sumie 1kg pędów/szyszek i 1kg cukru ułożone warstwowo
 - możesz albo użyć jednego dużego 5-litrowego słoika, albo kilku mniejszych
- lepiej nastawić go (szczególnie za pierwszym razem) w mniejszych porcjach, bo wtedy, jeśli zawartość jednego słoju spleśnieje, to reszta wciąż będzie ok, a Ty się nie zniechęcisz
 
 
 - Słój dokładnie zakręć.
 - Odstaw do „naciągnięcia” na 2-3 tygodnie
- przez pierwsze dni zostaw słój na słońcu, żeby cukier się rozpuścił, a później możesz przełożyć go w inne miejsce
 - ważne – syrop, który powstanie musi przykrywać w całości pędy, bo inaczej całość może spleśnieć – w razie czego dosyp cukru (ułatwi ekstrakcję cennych składników i zabezpieczy przed pleśnieniem)
- a jeśli robisz syrop tylko dla dorosłych, to możesz dolać od razu do nastawionego syropku około 3-5 łyżek spirytusu na litr – to zapobiegnie pleśnieniu i poprawi ekstrakcję 😉
 
 - codziennie otwórz słój, wymieszaj od dołu i ubij pędy, aby wycisnąć z nich trochę więcej soku i całość przewietrz
 - potrząsaj też słojem, aby cukier się rozpuszczał
 
 - Po upływie wyznaczonego czasu (2-3 tyg.) odcedź powstały syrop przez gazę.
 - Przelej do słoików (wyparzonych) i całość zapasteryzuj
- jeśli syrop jest dobrze zrobiony i ma wystarczająco dużo cukru to teoretycznie nie trzeba go pasteryzować, ale ja polecam zrobić mu krótką pasteryzację
- włóż słoiki do garnka z wodą (do 3/4 wysokości słoików)
 - na spód wyłóż ścierkę lub gazę apteczną
 - na mały ogniu doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30min
 
 
 - jeśli syrop jest dobrze zrobiony i ma wystarczająco dużo cukru to teoretycznie nie trzeba go pasteryzować, ale ja polecam zrobić mu krótką pasteryzację
 - Gotowe :). Przechowuj w chłodnym miejscu (w lodówce do 6 miesięcy, dzięki dużej zawartości cukru).Pozostałe po odsączeniu syropu pędy – można wykorzystać do zrobienia zdrowotnej nalewki sosnowej – #sosnówka
- 
- jak to zrobić? – opisałem akapit niżej 🙂
 - dokładny przepis znajdziesz też w książce „Zdrownik”
 
 
 - 
 

Jak przechowywać domowy syrop z sosny?
- taki syrop, dzięki dużej zawartości cukru powinien spokojnie „wytrzymać” do 6 miesięcy, przechowywany w lodówce
 - możesz też na na każde 250 ml gotowego syropu dodać łyżkę spirytusu 96% jako konserwantu – taki syrop przechowuje się jeszcze lepiej, ale to rozwiązanie tylko dla dorosłych 😉
 
Stosowanie syropy sosnowego:
- od 6. roku życia – 1-3 razy dziennie 1 łyżeczka, w razie potrzeby
 - przed podaniem młodszym dzieciom, kobietom w ciąży i podczas laktacji oraz w razie jakichkolwiek wątpliwość – poradź się swojego lekarza
 

Przeciwskazania – czyli kiedy nie stosować syropu z sosny:
- syrop zawiera cukier, więc każdy stan, w którym musisz kontrolować ilość cukru w diecie jest przeciwskazaniem
 - uczulenia
 
Jak zrobić nalewkę sosnową z odzysku?
Sprawa jest tutaj bardzo prosta – pozostałość pędów lub szyszek sosny z resztkami syropu mają jeszcze mnóstwo olejku eterycznego, smaków i aromatów. Możemy to wykorzystać i nastawić pachnącą lasem nalewkę.
Jak zrobić nalewkę sosnową?
Nie musisz się jakoś bardzo przykładać do zlania syropu i odciskania pędów sosny – syrop, który pozostanie w słoju wzbogaci smak 🙂
Podany przepis to proporcja na mniej więcej 1 kg pędów sosny (jak na zdjęciach wyżej), z którego otrzymamy ok. 1 l nalewki.
- Pozostałość po zlaniu syropu z sosny zalej (jest kilka opcji mocowo-smakowych):
- alkoholem 40%,
 - dobrym rumem
 
 - Opcjonalnie: do nastawionej nalewki możesz dodać sok z 1-2 cytryn albo przyprawy korzenne (ja tego raczej nie robię, ale można).
 - Całość odstaw na 1-4 tygodni w szczelnie zamkniętym szklanym słoju
- co jakiś czas słojem wytrząśnij;
 - co 2 dni skosztuj i oceń proporcje słodyczy do goryczki
- w razie czego można do nastawionej nalewki dołożyć 1-2 łyżki miodu.
 
 
 - Po tym czasie przesącz nalewkę przez poczwórnie złożoną gazę jałową.
 - Odstaw w ciemnej butelce na kolejne 2-3 miesiące, aby całość się przegryzła.
 
I gotowe!
Pamiętaj że alkohol jest tylko dla dorosłych!!!
Dlaczego w tym syropie jest tyle cukru i czy można go czymś zastąpić?
Niestety nie da się go niczym zastąpić. Cukier wyciąga z pędów/szyszek sosny te wszystkie cenne składniki, a w dalszym etapie konserwuje całość i umożliwia nam przechowywanie syropu do zimy.
Pamiętaj proszę, że tego typu specyfiki podaje się tylko w razie potrzeby. Nie jak słodycze i nie jako element codziennej diety.
Jestem olbrzymim przeciwnikiem stosowania czystego cukru w diecie, ale nie mylmy wspomagania leczenia z dietą 🙂
Pochwal się swoim syropkiem z sosny!
Jak zwykle zachęcam Cię, żebyś pochwalił/a się swoimi wyrobami i staraniami. Nikt nie reklamuje tych domowych i ziołowych metod na różne dolegliwości, a nasz przykład jest najlepszą reklamą.
Czytelnicy Pana Tabletki udowadniają, że się da!
Oznacz mnie w zdjęciu na FB albo Insta, czy Pintereście jako @pantabletka i dodaj hastag #sosnówka #syropzsosny
Serdeczności!
Pan Tabletka
Marcin
*Syrop pini, ponieważ sosna zwyczajna z łaciny nazywa się pini sylvestris.
A tutaj masz link do mojego przepisu na:
- Syrop z mniszka lekarskiego
 - Syrop z kwiatów lipy i czarnego bzu.
 - Syrop z cebuli w wersji, którą polubią wszyscy
 
P.S. Wspomagająco na kaszel i suche gardło możesz wypróbować mój Kisiel lniany, #turkokiślem zwany.

***
Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”. Tutaj dowiesz się więcej.

O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.
