
Syrop z cebuli – przepis na prosty, smaczny i skuteczny syrop od Pana Tabletki
Przepis na syrop z cebuli to nie tylko prosty i smaczny sposób na wsparcie odporności, ale także skuteczny domowy środek na kaszel i przeziębienie. W artykule znajdziesz sprawdzony przepis na syrop z cebuli Pana Tabletki, który przekona zarówno dzieci, jak i dorosłych do tego naturalnego specyfiku. Dowiedz się, jak przygotować syrop, który z pewnością stanie się numerem jeden w sezonie jesiennym.
Dlaczego syrop z cebuli? 🧅
Moja receptura to coś więcej niż tylko cebula. To kilka składników, z których każdy ma swoje właściwości antybiotyczne, stymulujące odporność, trawienie i rozgrzewające. Dzięki takiemu połączeniu dostajesz dosłownie bombę bioaktywnych składników.
Bombę wycelowaną prosto w rozwijającą się infekcję.
I mam wrażenie, że ten syrop z cebuli ma działanie lepsze (!) niż 90% dziwnych syropków na odporność z apteki.
***
Czy martwisz się, że Twoje dziecko często choruje? Chcesz dowiedzieć się więcej o naturalnym budowaniu odporności? Napisałem o tym książkę i nagrałem audiobooka (można go od razu odsłuchiwać z domu). Tutaj sprawdzisz
***
Syrop z cebuli na kaszel i przeziębienie według Pana Tabletki
Na ból gardła, na suchy kaszle, na początek infekcji i w trakcie infekcji jako uzupełnienie kuracji. Mamy tutaj składniki, które zjadamy normalnie na co dzień, więc jeśli ktoś nie ma z nimi problemu to może je zjadać i w formie zmiksowanej w syropie.
W razie jakichkolwiek wątpliwości – skonsultuj się ze swoim lekarzem.
A może przygotujemy ten syrop wspólnie?
Więcej podobnych przepisów w mojej nowej książce „Zdrownik”. Tutaj sprawdzisz spis treści i opcje pakietowe:
- -> Zdrownik – sprawdzam
***
Przepis na syrop z cebuli, czosnku, miodu i cytryny:

Ten syrop ma być smaczny i ładny. Jak wiesz, ja po prostu lubię gotować 🙂
Przepis na syrop z cebuli – ilość składników na słoik około 500 ml (możesz dowolnie zmieniać proporcje):
- 3 średnie cebule – ja polecam czerwone cebule, bo dadzą nam fajny różowy kolor
- 3 ząbki czosnku
- 3-centymetrowy kawałek świeżego, obranego korzenia imbiru
- 2 cytryny
- 10 goździków
- cukier/miód/syrop klonowy – według uznania
- użyj wysokiej jakości składników i dobrego miodu
- cynamon – kawałek kory, lub w proszku
- opcjonalnie i do smaku:
- gwiazdka anyżu
- gałązka świeżego tymianku/rozmarynu
Przygotowanie syropu z cebuli z miodem, czosnku, miodu i cytryny, czy raczej „cebulowej mikstury na kaszel i przeziębienie”:
- 500 ml słoik trzeba wyparzyć wrzątkiem lub umyć w zmywarce na trybie z wysoką temperaturą
- Cebulę, imbir, czosnek, 1 cytrynę pokrój w plastry/krążki
- zależny nam na klarownym syropie, bez małych pływających kawałków cebuli/czosnku, więc kroimy warzywa po prostu w plastry
- (zamiast cytryny w plastrach można dolać podwójną ilość soku – smak będzie łagodniejszy)
- zależny nam na klarownym syropie, bez małych pływających kawałków cebuli/czosnku, więc kroimy warzywa po prostu w plastry
- Do słoika wykładaj warstwami:
- cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu
- cukier /miód /syrop klonowy
- cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu
- cukier/miód/syrop klonowy
- i tak do saaamej góry
- Na końcu mocno ugnieć wsad w słoiku i zasyp cukrem do samej góry
- można też wykorzystać do tego celu dobry miód
- Zalej wyciśniętym sokiem z 1 cytryny
- dodatek cytryny do syropu z cebuli doskonale łamie i poprawia smak
- Możesz do słoika włożyć kawałek kory cynamonowca/gałązki ziół (ja użyłem rozmarynu)
- Po ok. 30 min. cebula w słoju zmięknie i będzie można dopełnić słoik cebulą, która zostanie.

***
Jeśli chcesz otrzymywać więcej informacji i być na bieżąco z Panem Tabletką – zapisz się na mój newsletter (Nie zapomnij potwierdzić zapisu
)
***
Jak stosować i przechowywać Syrop z Cebuli od Pana Tabletki?
Tak przygotowany syrop (z cytryną i miodem) – jest gotowy do picia już po jakichś 2h – ale mocy nabiera po 24-48h.
Przez ten pierwszy okres (24h) trzymamy go w temperaturze pokojowej (nie zakręcaj go bo może zrobić się cebulowe wino) i później przekładamy do lodówki (można szczelnie zakręcić).
Po 48h, można syrop odsączyć przez gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn.
Syrop z cebuli według tej receptury – nie nadaje się do dłuższego przechowywania – ponieważ używamy stosunkowo mało cukru. Wypij go do końca i zrób nowy 🙂
–> a jeśli nie jesteś w stanie się do tej cebuli przekonać, albo szukasz zamiennika „bez smaku cebuli” – to zerknij na mój przepis na #bialynapar.
Jak pić tradycyjny syrop z cebuli, czosnku, miodu i cytryny od Pana Tabletki?
Zwykle to między 3-6 łyżeczek dziennie. Najlepiej do posiłków.
Nie pije się takiego syropu z cebuli ciągle – warto go stosować w razie potrzeby w cyklach z przerwami:
- 7-14 dni
- a następnie zrobić co najmniej drugie tyle czasu przerwy
***
Jak podawać tak syrop z cebuli na przeziębienie dzieciom? I od kiedy?
Wszystko zależy jak mocno dziecko ma rozszerzoną dietę. Uniwersalna zasada brzmi: „dobrze, żeby dziecko miało już wcześniej kontakt z każdym ze składników, zanim podasz je wszystkie na raz w syropie”.
A dokładniej.
Jeśli robisz go na miodzie – to od 1 r. ż. – chociaż wg mnie ten syrop jest dosyć mocny i lepiej poczekać do 2 r.ż. I dziecko musi mieć już dobrze rozszerzoną dietę – czyli według mnie – powinno mieć już kontakt przynajmniej raz-/dwa razy z każdym z tych składników z syropu.
Ten syrop raczej nie sprawdzi się jako środek profilaktyczny na odporność – lepiej go stosować jak coś się już dzieje, albo jako wspomaganie w leczeniu infekcji. W kwestii wzmacniania odporności – z naturalnych przepisów mogę polecić:
- „Turbo-miód” – czyli miód z pyłkiem, pierzgą i imbirem – tradycyjna receptura napisana na nowo
A jak stosowanie syropu z cebuli wygląda u dorosłych?
U kobiet w ciąży i mam karmiących polecam zrezygnować z korzennych przypraw. W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze warto skonsultować się z lekarzem.
***
Syrop z cebuli na kaszel? Czy to działa?
Nie jest to receptura stricte przeciwkaszlowa. Ze względu na dużą zawartość cukru i imbiru będzie działać łagodząco na gardło. I sprawdzi się generalnie jako wspomaganie w infekcjach – w końcu to naturalne antybiotyki, ale jeśli potrzebujesz czegoś na kaszel – łagodzącego albo wykrztuśnego – to raczej nie tędy droga. Zerknij do mojego wpisu o kaszlu.
***
Syrop z cebuli – skutki uboczne?
Umiar to słowo klucz. Składniki wykorzystane w tym przepisie mają intensywny smak i z pewnością są osoby z wrażliwszym układem pokarmowym, które na syrop z cebuli zareagują niedobrze. Podstawa to nie przesadzać i słuchać swojego organizmu.
Syrop z cebuli i miodu (czy innego słodziwa) nie będzie dobrym rozwiązaniem dla diabetyków i osób kontrolujących ilość węglowodanów w diecie. Lepiej wtedy zjadać cebule osobno :).
***
Serdeczności
Pan Tabletka
Marcin
Marcin
***
Więcej przepisów od Pana Tabletki? Znajdziesz w książce ZDROWNIK – piękna i praktyczna książka do używania i na prezent.
👉👉👉Idę poczytać więcej o ZDROWNIKU!👈👈👈
Serdeczności
Pan Tabletka
Marcin
***
P.S.: A na wzmocnienie – mam dla Ciebie wychwalaną przez czytelniczki – recepturę na Zakwas z buraków – polecam.
A jeśli chcesz zrobić zapasy dobrego miodu, pyłku, pierzgi i propolisu – to znalazłem dla Ciebie dobrą i tradycyjną pasiekę – zorganizowałem również kod rabatowy na zakupy on-line. Podziękujesz mi jak sprawdzisz ten miód 🙂
Więcej przepisów? Żadnej problem!
👉Syrop z imbiru i miodu – na gardło i przeziębienia – prosty przepis
👉BIAŁY NAPAR – rewelacyjny, naturalny przepis – na przeziębienie (bez czosnku!)
👉Złote mleko – przepis i gotowa mieszanka od Pana Tabletki
👉Kisiel lniany na ból gardła – doskonała, domowa receptura na #turbokisiel
👉Więcej przepisów w książce: Zdrownik
***
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.