Miód spadziowy – jakie ma właściwości i dlaczego jest taki wyjątkowy?
Pojawia się rzadko, nieregularnie. Jeśli zapytasz dowolnego pszczelarza „czy będzie w tym roku miód spadziowy?” – ten prawdopodobnie westchnie, wywróci oczami i powie „kto wie, czas pokaże…„. Miód spadziowy to taki jednorożec wśród innych miodów. Jednocześnie jeśli już się pojawi – to miód spadziowy jest zwykle droższy od innych gatunków miodu. Można powiedzieć, że „spadź” to edycja limitowana.
Skąd tyle szumu o „miód spadziowy”? Zapytałem o te sprawy mojego zaufanego pszczelarza Andrzeja Kulmę, który prowadzi pasiekę Miód od Kulmy (pisałem o nich we wpisie o tradycyjnym pszczelarstwie).
Ten wpis powstał przy współpracy z pasieką Andrzeja – dzięki czemu dostajecie cudowne zdjęcia, konkretny wywiad i ode mnie, na zachętę, kod rabatowy na cały ich asortyment on-line (informacja na końcu wpisu).
Dlaczego spadź to najcenniejszy gatunek miodu?
Andrzej Kulma: Spadź to substancja pozyskiwana przez pszczoły z liści drzew. Pomagają im w tym mszyce, które wgryzając się liście pomagają upuścić tych soków, a niestrawione przez nich cukry są chętnie podbierane przez pszczoły.
A więc o ile inne miody pochodzą z nektaru kwiatów, to tu pszczoły używają soków drzew oraz soku w formie częściowo przetworzonej wydzieliny mszyc.
Dlaczego nigdy nie wiadomo, czy „w tym roku będzie miód spadziowy”?
AK: Spadziowanie drzew jest sytuacją nieprzewidywalną. Można zaplanować uprawy, posadzić krzewy, ale spadzi zaplanować się nie da. Bywają lata suche albo zbyt mokre – a wtedy nici ze spadzi. Więc raz na kilka lat możemy cieszyć się czymś niezwykłym.
Czym różni się skład miodu spadziowego od gatunków kwiatowych gatunków?
AK: Skład spadzi zależy od rodzaju drzew oraz żyjących na nich mszyc. Taki miód zawiera więcej witaminy B oraz ma różnorodniejszy skład cukrowy. Barwa spadzi jest zawsze ciemniejsza, a smak mniej słodki. Często jest wybierany przez osoby, dla których zwykły miód jest za słodki.
Różnica w składzie (więcej biopierwiastków, bogatszy skład cukrowy, więcej enzymów) ma związek z tym, że „spadź” jest sokiem drzew i/lub wydzieliną mszyc, które żerują na drzewach, a nie tylko przepracowanym nektarem kwiatów.
Czy miody spadziowe wybieracie tylko z pasiek położonych w pobliżu lasów?
AK: Dawniej mówiono, że:„Miodunka kapie z nieba.”Dzisiaj wiemy, że to spadź kapie z drzew. W tym sezonie [lipiec 2019] spadź pojawiła się na drzewach lipowych, w naszej pasiece położonej przy lesie.
W jakim celu (w jakich sytuacjach), wg tradycyjnego pszczelarstwa
stosuje się miód spadziowy?
AK: Tradycyjnie stosuje się go przy rekonwalescencji organizmu oraz przy infekcjach i przeziębieniach. Miód ten ma najsilniejszą aktywnością antybiotyczną oraz podwyższoną zawartość minerałów i enzymów.
Jak rozpoznać samodzielnie miód spadziowy?
AK: Pod słońce może mienić się na zielono, nie jest mocno słodki, ma ciemniejszą barwę. W zapachu przebijają się nuty żywiczne – w końcu „miodunka” może kapać z drzew iglastych.
Jak podawać miód spadziowy dzieciom? Jak Wy to robicie?
AK: Ze względu na długo krystalizującą konsystencję, mieszamy go w wodzie i podajemy jako napój. Oczywiście jak w przypadku innych słodzików – w tym naturalnych – najważniejszy jest umiar i zdroworozsądkowe podejście. Ale jeśli chcemy podawać dziecku miód – to dobry miód spadziowy jest najlepszym możliwym wyborem. W związku z tym, że powstaje z soków drzew – zawieraj najwięcej wartości odżywczych, biopierwiastków.
***
Miód spadziowy? Gdzie kupić dobry miód?
Z pewnością jest wiele pasiek, w których możesz kupić dobrej jakości miód. Jeśli śledzisz naszą serię pszczelarską – to wiesz już jak rozpoznać dobry miód od podróbki.
Ja mogę spokojnie polecić pasiekę Miód od Kulmy. Możesz u nich kupić miody wysyłkowo – świeżutkie i dokładnie takie jak na zdjęciach (miody, ale i pyłek, pierzgę i propolis). Z hasłem PANTABLETKA dostajesz je 10% taniej.
Pan Tabletka
Może zainteresuje Cię również:
- fotorelacja z miodobrania?
- może przepis na nalewkę propolisową?
- i wpis o pyłku i pierzdze jako naturalnej multiwitaminie?
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.