ScrollToTop

Miód spadziowy – jakie ma właściwości i dlaczego jest taki wyjątkowy?

Artykuły, Warto przeczytać

30 czerwca 2019

Pojawia się rzadko, nieregularnie. Jeśli zapytasz dowolnego pszczelarza „czy będzie w tym roku miód spadziowy?” – ten prawdopodobnie westchnie, wywróci oczami i powie „kto wie, czas pokaże…„.  Miód spadziowy to taki jednorożec wśród innych miodów.  Jednocześnie jeśli już się pojawi – to miód spadziowy jest zwykle droższy od innych gatunków miodu. Można powiedzieć, że „spadź” to edycja limitowana.

Skąd tyle szumu o „miód spadziowy”? Zapytałem  o te sprawy mojego zaufanego pszczelarza Andrzeja Kulmę, który prowadzi pasiekę Miód od Kulmy (pisałem o nich we wpisie o tradycyjnym pszczelarstwie).

Ten wpis powstał przy współpracy z pasieką Andrzeja – dzięki czemu dostajecie cudowne zdjęcia, konkretny wywiad i ode mnie, na zachętę, kod rabatowy na cały ich asortyment on-line (informacja na końcu wpisu).

Może zainteresuje Cię również:

 

Andrzej Kulma – pszczelarz w 3 pokoleniu 🙂

Dlaczego spadź to najcenniejszy gatunek miodu?

Andrzej Kulma: Spadź to substancja pozyskiwana przez pszczoły z liści drzew. Pomagają im w tym mszyce, które wgryzając się liście pomagają upuścić tych soków, a niestrawione przez nich cukry są chętnie podbierane przez pszczoły.

A więc o ile inne miody pochodzą z nektaru kwiatów, to tu pszczoły używają soków drzew oraz soku w formie częściowo przetworzonej wydzieliny mszyc.

Dlaczego nigdy nie wiadomo, czy „w tym roku będzie miód spadziowy”?

AK: Spadziowanie drzew jest sytuacją nieprzewidywalną. Można zaplanować uprawy, posadzić krzewy, ale spadzi zaplanować się nie da. Bywają lata suche albo zbyt mokre – a wtedy nici ze spadzi. Więc raz na kilka lat możemy cieszyć się czymś niezwykłym.

Czym różni się skład miodu spadziowego od gatunków kwiatowych gatunków?

AK: Skład spadzi zależy od rodzaju drzew oraz żyjących na nich mszyc. Taki miód zawiera więcej witaminy B oraz ma różnorodniejszy skład cukrowy. Barwa spadzi jest zawsze ciemniejsza, a smak mniej słodki. Często jest wybierany przez osoby, dla których zwykły miód jest za słodki.

Różnica w składzie (więcej biopierwiastków, bogatszy skład cukrowy, więcej enzymów) ma związek z tym, że „spadź” jest sokiem drzew i/lub wydzieliną mszyc, które żerują na drzewach, a nie tylko przepracowanym nektarem kwiatów.

Czy miody spadziowe wybieracie tylko z pasiek położonych w pobliżu lasów?

AK: Dawniej mówiono, że:
              „Miodunka kapie z nieba.”
Dzisiaj wiemy, że to spadź kapie z drzew. W tym sezonie [lipiec 2019] spadź pojawiła się na drzewach lipowych, w naszej pasiece położonej przy lesie.
Spadź lipowa zdjęcie

Tak wygląda zdjęcie „spadzi” pokrywającej liście kwitnącej lipy. Możemy przypuszczać, że pszczoły do zrobienia miodu wykorzystały również sporo nektaru lipowego – więc miód będzie lipowo-spadziowy – rewelacja. /foto Andrzej Kulma/

W jakim celu (w jakich sytuacjach), wg tradycyjnego pszczelarstwa
stosuje się miód spadziowy?

AK: Tradycyjnie stosuje się go przy rekonwalescencji organizmu oraz przy infekcjach i przeziębieniach. Miód ten ma najsilniejszą aktywnością antybiotyczną oraz podwyższoną zawartość minerałów i enzymów. 

Jak rozpoznać samodzielnie miód spadziowy?

AK: Pod słońce może mienić się na zielono, nie jest mocno słodki, ma ciemniejszą barwę. W zapachu przebijają się nuty żywiczne – w końcu „miodunka” może kapać z drzew iglastych.
miód spadziowy świeżo rozlany tradycyjny kulma

Tak wygląda świeżo rozlany miód spadziowy. Poszczególne zbiory mogą się od siebie różnić odcieniem, smakiem i zapachem – ale zwykle kolor jest głęboko brązowy, z zielonkawymi prześwitami. /foto: Asia Kulma/

 Jak podawać miód spadziowy dzieciom? Jak Wy to robicie?

AK: Ze względu na długo krystalizującą konsystencję, mieszamy go w wodzie i podajemy jako napój. Oczywiście jak w przypadku innych słodzików – w tym naturalnych – najważniejszy jest umiar i zdroworozsądkowe podejście. Ale jeśli chcemy podawać dziecku miód – to dobry miód spadziowy jest najlepszym możliwym wyborem. W związku z tym, że powstaje z soków drzew – zawieraj najwięcej wartości odżywczych, biopierwiastków.

***

odsklepianie ramek z miód spadziowy

Na tym zdjęciu widać „odsklepianie” ramek s miodem spadziowym. Jeśli pszczoły stwierdzą, że miód, który zrobią jest idealny – zamykają każdą taką komórkę woskiem. Przed odwirowaniem miodu – pszczelarz musi ręczni „odsklepić” każdą ramkę. /foto Asia Kulma/

Miód spadziowy? Gdzie kupić dobry miód?

Z pewnością jest wiele pasiek, w których możesz kupić dobrej jakości miód. Jeśli śledzisz naszą serię pszczelarską – to wiesz już jak rozpoznać dobry miód od podróbki.

Ja mogę spokojnie polecić pasiekę Miód od Kulmy. Możesz u nich kupić miody wysyłkowo – świeżutkie i dokładnie takie jak na zdjęciach (miody, ale i pyłek, pierzgę i propolis). Z hasłem PANTABLETKA10 dostajesz je 10% taniej.

Zapraszam też do najładniejszego wpisu na blogu – fotorelacji z miodobrania u Kulmy.
Serdeczności!
Pan Tabletka
Marcin

 

Może zainteresuje Cię również:

Podobne Te artykuły również
mogą cię zainteresować

Chcesz być na bieżąco?
Dołącz do newslettera

Wysyłam tylko wartościowe treści.

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu otrzymawania informacji marketingowych od Pana Tabletki, i akceptuję politykę prywatności.