Pasieka Miody od Kulmy – zaufany partner bloga (+kod rabatowy)
Nie jest tajemnicą, że lubię miód, pyłek, propolis. I w zasadzie nic co pszczele nie jest mi obce. W moich wpisach i przepisach często wspominam o takim czy innym miodzie, o pyłku i propolisie itd.
A tak się składa, że jak o czymś napiszę, to od razu dostaję od Was pytania, gdzie można kupić taki prawdziwy miód.
I nie ukrywam, że odpowiedzi na nie przysparzały mi trochę kłopotów, bo ja sam swoje pszczele produkty kupuję w małej pasiece w okolicach Łącka – możecie kojarzyć Łącko z jabłkami i łącką śliwowicą, która notabene również jest traktowana jako swoiste lekarstwo.
Tylko, niestety, ta wspomniana, zaprzyjaźniona pasieka nie prowadzi oficjalnego sklepu, nie wspominając o sprzedaży wysyłkowej.
Postanowiłem więc znaleźć dla Was taką pasiekę, która:
- jest prowadzona w sposób nieintensywny i nieinwazyjny,
- jest prowadzona tradycyjnie,
- jest zlokalizowana w czystych i wolnych od zanieczyszczeń rejonach Polski,
- ma świetne produkty,
- jest prowadzona przez prawdziwych pasjonatów,
- posiada sklep on-line i ogarnie zapotrzebowanie moich Czytelników,
- zdecyduje się dać moim Czytelnikom rabat 😉 (informacja na końcu wpisu),
- pomoże mi przygotować serię wpisów pt. „Rok w pasiece” (zawsze marzyła mi się taka seria:)) w ramach mojego cyklu #jedzeniezamiastsuplementów.
I wiecie co, znalazłem takie miejsce 🙂 i chciałbym je Wam teraz zareklamować. Mam również na zachętę – kod rabatowy -10% z hasłem PANTABLETKA.
Miody od Kulmy- zaufany partner Pana Tabletki
Na zdjęcie przedstawiam Andrzeja Kulmę (ten z brodą, ten obok to ja) ;). A Andrzej o swojej pracy mówi tak:
Nasze pasieki znajdziesz pośród łąk, lasów i pól Doliny Cybiny. To tutaj powstaje miód od kulmy. We
współpracy pszczół i ludzi tworzymy niezwykłe miejsce, o które dbamy i z którego czerpiemy pełnymi
garściami. W Jagodnie odbudowujemy siedlisko, gdzie obok pasieki stoi stara stodoła. To tutaj swoje
pierwsze kroki w pszczelarstwie stawiał nasz dziadek, a dzisiaj chcemy stworzyć nowoczesne
gospodarstwo, gdzie na pierwszym miejscu stawiamy pszczoły.
Dodam, że Dolina Cybiny znajduje się w Wielkopolsce i objęta jest programem Natura 2000.
Jakie produkty Kulma ma w swojej ofercie?
Jest to uwarunkowane porą roku. Asortyment naszej pasieki on-line (bo miody można zamawiać wysyłkowo) mocno się zmienia – w zależności od tego, co akurat pszczoły robią. Najlepszy okres do zrobienia zapasów to przede wszystkim lipiec – sierpień (miód spadziowy) – bo pszczoły pracują wtedy kiedy mamy porę kwitnięcia 🙂
W tym momencie znajdziesz tam:
- miód lipowy – została już końcówka zbiorów,
- kit pszczeli (propolis)
- pierzga,
- pyłek,
- miód gryczany,
- miód rzepakowy,
- miód wielokwiatowy – na bazie nektaru głogu, czeremchy, dzikiej róży, kruszyny.
- zerknij co akurat jest dostępne –> pasieką on-line od Kulmów
A czym jest pasieka prowadzona „tradycyjnie i nieintensywnie”?
Zapytałem o to Andrzeja Kulmę. A tutaj Andrzej przy pracy (a ja się uczę):
„Najważniejsze rzeczy o nas:
1. Nigdy nie wybieramy całego miodu z uli, zostawiając jego zapas dla pszczół
2. Ostatnie miodobranie kończymy na tyle wcześnie, aby pszczoły mogły donieść jeszcze miodu dla siebie.
3. Nie dokarmiamy pszczół w czasie, ani między pożytkami – nie ma ryzyka cukru w miodzie.
4. Pszczoły utrzymujemy w stacjonarnych pasiekach – nie wywozimy ich na wielohektarowe uprawy. Dzięki temu pszczoły żyją spokojniej.
5. Regularnie obsiewamy pola miododajnymi roślinami, bez użycia oprysków.
6. Staramy się jak najmniej ingerować w życie pszczół, a wizyty w pasiece trwają maksymalnie krótko.
7. Naszym głównym terenem, gdzie trzymamy pasieki jest Dolina Cybiny, czyli obszar chroniony Natura 2000.Jak widzisz, do pszczół podchodzimy nie „towarowo” a rodzinnie. Jest nas trzech i mamy łącznie 250 uli, ale z roku na rok zakładamy nowe pasieki w nowych miejscach.
Co do samego miodu. Przede wszystkim nasz miód wybieramy dojrzały – to bardzo ważne. Dojrzały miód jest przekazywany „z ust do ust” przez pszczoły setki razy. Dzięki temu z miodu ubywa wody, a przybywa cennych enzymów pszczelich. Zbyt duża ilość wody w miodzie prowadzi do jego fermentacji. Dojrzały miód jest gęstszy, szybciej krystalizuje, ma więcej ważnych substancji świadczących o jego jakości. Taki miód może stać kilka lat w słoiku bez obaw o jego datę ważności.
Nasz miód ma niską zawartość sacharozy (zbyt wysoka może świadczyć o jego zafałszowaniu). Ma też niski wskaźnik HMF – odpowiedni dla świeżych miodów.
Natomiast ma dużo pyłku – miodów nie filtrujemy i nie podgrzewamy. Rozlewanie odbywa się zawsze na bieżąco do słoika, zaraz po miodobraniu. Dzięki temu nie musimy go rozpuszczać, wytrącając z niego najcenniejsze składniki. Co również ważne, nieraz po otwarciu słoika, na jego wierzchu zobaczymy biały nalot, z drobinkami wosku, pierzgi i pyłku – to najlepszy możliwy naturalny znak jakości, który może wystąpić.”
Rabat dla moich Czytelników u „Miód u Kulmy”
Sprawa jest prosta. Nie sądzę, aby produkt taki jak miód potrzebował jakiejkolwiek reklamy, ale mały bonus na zachętę jest zawsze na propsie. Konkretnie:
- mam dla Was 10% rabatu, na ich cały asortyment, z kodem PANTABLETKA,
- trzeba ten kod wpisać w koszyku na ich stronie
- na ten moment – kod jest stałe ważny 🙂
Tutaj znajdziesz link do pasieki on-line, gdzie możesz sprawdzić aktualny asortyment.
Warto tam zaglądać, bo często pojawiają się nowe rzeczy, a Andrzej uzupełnia stany miodów, których zabrakło.
A tutaj link do ich Instagrama, wygląda ślicznie:)
***
Cieszę się z tej akcji 🙂 a najbardziej podoba mi się ten cykl wpisów o tym, jak powstaje miód, jak zbiera się pyłek, pierzgę i jak dba się o pszczoły!
Serdeczności!
Pan Tabletka
Marcin
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.