Syrop z sosny – prosty przepis na domowy syrop z sosny (i nalewkę)
Syrop z sosny to jeden z moich ulubionych domowych specyfików. Pomijając jego prozdrowotne właściwości (głównie na kaszel i przeziebienia), jego zapach kojarzy mi się po prostu z wakacjami, więc od razu czuję się zdrowszy. Przepis na ten syrop pini* jest banalnie prosty. Ale same pędy sosny są kapryśnym surowcem i wymagają trochę uwagi.
Największą trudnością jest znalezienie czystego i legalnego stanowiska z odpowiednią ilością pędów sosny. No i trzeba jeszcze pamiętać, żeby te pędy zebrać – mamy na to czas przez cały maj. Najlepsze na syrop z pędów sosny będą pędy soczyste, ale zebrane w słoneczny dzień 🙂
W tym wpisie opisałem:
- jakie działanie mają przetwory z sosny
- jak zrobić syrop z sosny (łatwo)
- jak zrobić leczniczą nalewkę z sosny z odzysku (po zrobieniu syropu)
Domowy syrop sosnowy – jakie ma działanie?
Syrop z młodych pędów sosny, stosuje się wspomagająco przy kaszlu każdego rodzaju. I generalnie nada się podczas przeziębień i infekcji dróg oddechowych. Ponieważ – w bardzo dużym skrócie – substancje olejkowe po zjedzeniu są wydzielanie do pęcherzyków płucnych i tam mogą działać. Dlatego stosujemy go na kaszel.
Działanie syropu z pędów sosny
- Syrop z pędów sosny ma działanie lekko wykrztuśne, upłynniające flegmę, odkażające, bakteriobójcze, wspomagające leczenie infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych.
- Pobudzające trawienie.
Co zawiera syrop z sosny?
- olejek eteryczny – to najcenniejsza sprawa, dzięki niemu syrop z sosny działa na kaszel
- flawonoidy – działają przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco
- gorycze – w niewielkich ilościach poprawiają apetyt, mają działanie kojące, a wręcz uspakajające
- witaminę C – nie będę jej reklamował, bo to nie ona jest tutaj głównym bohaterem
- sole mineralne – mają dobry wpływ na kości, a także normują gospodarkę wodną organizmu
***
Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”. Tutaj dowiesz się więcej.
***
Syrop z pędów sosny – NA KASZEL?
Co zebrać? Co jest surowcem?
- zabierz ze sobą rękawiczki i jakieś gorsze ubranie, bo nie domyjesz później śladów po żywicy
- potrzebujesz dowolną ilość młodych pędów sosny w odpowiednim rozmiarze
- jeśli chcesz konkretów – to załóżmy, że 1 kg (z kilograma pędów nastawisz 5-litrowy słój)
- odpowiednie do zbioru są pędy o długości 7-15 cm, miękkie i niezdrewniałe
- zbieramy tylko poboczne pędy (ale nie wszystkie) – zostawiamy ten główny i kilka pobocznych – nie możemy zaszkodzić rosnącemu drzewu
- pamiętaj, że za niszczenie drzew w lasach państwowych można dostać grzywnę 😉
- grunt to postępować odpowiedzialnie!
- możesz też zrobić syrop z młodych szyszek – pojawiają się w okolicy czerwca, a ich ich zbiór nie szkodzi drzewu, ponieważ nie ogranicza jego wzrostu
Jak zrobić syropek z młodych pędów sosny?
- młode pędy sosny połóż na godzinkę na słońcu, żeby wyszły z nich robaki i potem przełóż do słoja
- możesz też je obrać z takich brązowych łusek, ale nie musisz, bo i tak będziesz na końcu syrop cedzić
- możesz rozbić je delikatnie drewnianym tłuczkiem(!) albo pociąć na 5 cm kawałki
- zamiast pędów możesz użyć szyszek sosny
- postępuj z nimi tak samo, jak z pędami, ale dodatkowo pokrój je w plastry (muszą być do tego miękkie)
- Pędy w słoju zasyp cukrem(najlepiej brązowym)* w proporcji 1:1
- w sumie 1kg pędów/szyszek i 1kg cukru ułożone warstwowo
- możesz albo użyć jednego dużego 5-litrowego słoika, albo kilku mniejszych
- lepiej nastawić go (szczególnie za pierwszym razem) w mniejszych porcjach, bo wtedy, jeśli zawartość jednego słoju spleśnieje, to reszta wciąż będzie ok, a Ty się nie zniechęcisz
- Słój dokładnie zakręć.
- Odstaw do „naciągnięcia” na 2-3 tygodnie
- przez pierwsze dni zostaw słój na słońcu, żeby cukier się rozpuścił, a później możesz przełożyć go w inne miejsce
- ważne – syrop, który powstanie musi przykrywać w całości pędy, bo inaczej całość może spleśnieć – w razie czego dosyp cukru (ułatwi ekstrakcję cennych składników i zabezpieczy przed pleśnieniem)
- a jeśli robisz syrop tylko dla dorosłych, to możesz dolać od razu do nastawionego syropku około 3-5 łyżek spirytusu na litr – to zapobiegnie pleśnieniu i poprawi ekstrakcję 😉
- codziennie otwórz słój, wymieszaj od dołu i ubij pędy, aby wycisnąć z nich trochę więcej soku i całość przewietrz
- potrząsaj też słojem, aby cukier się rozpuszczał
- Po upływie wyznaczonego czasu (2-3 tyg.) odcedź powstały syrop przez gazę.
- Przelej do słoików (wyparzonych) i całość zapasteryzuj
- jeśli syrop jest dobrze zrobiony i ma wystarczająco dużo cukru to teoretycznie nie trzeba go pasteryzować, ale ja polecam zrobić mu krótką pasteryzację
- włóż słoiki do garnka z wodą (do 3/4 wysokości słoików)
- na spód wyłóż ścierkę lub gazę apteczną
- na mały ogniu doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30min
- jeśli syrop jest dobrze zrobiony i ma wystarczająco dużo cukru to teoretycznie nie trzeba go pasteryzować, ale ja polecam zrobić mu krótką pasteryzację
- Gotowe :). Przechowuj w chłodnym miejscu (w lodówce do 6 miesięcy, dzięki dużej zawartości cukru).Pozostałe po odsączeniu syropu pędy – można wykorzystać do zrobienia zdrowotnej nalewki sosnowej – #sosnówka
-
- jak to zrobić? – opisałem akapit niżej 🙂
- dokładny przepis znajdziesz też w książce „Zdrownik”
-
Jak przechowywać domowy syrop z sosny?
- taki syrop, dzięki dużej zawartości cukru powinien spokojnie „wytrzymać” do 6 miesięcy, przechowywany w lodówce
- możesz też na na każde 250 ml gotowego syropu dodać łyżkę spirytusu 96% jako konserwantu – taki syrop przechowuje się jeszcze lepiej, ale to rozwiązanie tylko dla dorosłych 😉
Stosowanie syropy sosnowego:
- od 6. roku życia – 1-3 razy dziennie 1 łyżeczka, w razie potrzeby
- przed podaniem młodszym dzieciom, kobietom w ciąży i podczas laktacji oraz w razie jakichkolwiek wątpliwość – poradź się swojego lekarza
Przeciwskazania – czyli kiedy nie stosować syropu z sosny:
- syrop zawiera cukier, więc każdy stan, w którym musisz kontrolować ilość cukru w diecie jest przeciwskazaniem
- uczulenia
Jak zrobić nalewkę sosnową z odzysku?
Sprawa jest tutaj bardzo prosta – pozostałość pędów lub szyszek sosny z resztkami syropu mają jeszcze mnóstwo olejku eterycznego, smaków i aromatów. Możemy to wykorzystać i nastawić pachnącą lasem nalewkę.
Jak zrobić nalewkę sosnową?
Nie musisz się jakoś bardzo przykładać do zlania syropu i odciskania pędów sosny – syrop, który pozostanie w słoju wzbogaci smak 🙂
Podany przepis to proporcja na mniej więcej 1 kg pędów sosny (jak na zdjęciach wyżej), z którego otrzymamy ok. 1 l nalewki.
- Pozostałość po zlaniu syropu z sosny zalej (jest kilka opcji mocowo-smakowych):
- alkoholem 40%,
- dobrym rumem
- Opcjonalnie: do nastawionej nalewki możesz dodać sok z 1-2 cytryn albo przyprawy korzenne (ja tego raczej nie robię, ale można).
- Całość odstaw na 1-4 tygodni w szczelnie zamkniętym szklanym słoju
- co jakiś czas słojem wytrząśnij;
- co 2 dni skosztuj i oceń proporcje słodyczy do goryczki
- w razie czego można do nastawionej nalewki dołożyć 1-2 łyżki miodu.
- Po tym czasie przesącz nalewkę przez poczwórnie złożoną gazę jałową.
- Odstaw w ciemnej butelce na kolejne 2-3 miesiące, aby całość się przegryzła.
I gotowe!
Pamiętaj że alkohol jest tylko dla dorosłych!!!
Dlaczego w tym syropie jest tyle cukru i czy można go czymś zastąpić?
Niestety nie da się go niczym zastąpić. Cukier wyciąga z pędów/szyszek sosny te wszystkie cenne składniki, a w dalszym etapie konserwuje całość i umożliwia nam przechowywanie syropu do zimy.
Pamiętaj proszę, że tego typu specyfiki podaje się tylko w razie potrzeby. Nie jak słodycze i nie jako element codziennej diety.
Jestem olbrzymim przeciwnikiem stosowania czystego cukru w diecie, ale nie mylmy wspomagania leczenia z dietą 🙂
Pochwal się swoim syropkiem z sosny!
Jak zwykle zachęcam Cię, żebyś pochwalił/a się swoimi wyrobami i staraniami. Nikt nie reklamuje tych domowych i ziołowych metod na różne dolegliwości, a nasz przykład jest najlepszą reklamą.
Czytelnicy Pana Tabletki udowadniają, że się da!
Oznacz mnie w zdjęciu na FB albo Insta, czy Pintereście jako @pantabletka i dodaj hastag #sosnówka #syropzsosny
Serdeczności!
Pan Tabletka
Marcin
*Syrop pini, ponieważ sosna zwyczajna z łaciny nazywa się pini sylvestris.
A tutaj masz link do mojego przepisu na:
- Syrop z mniszka lekarskiego
- Syrop z kwiatów lipy i czarnego bzu.
- Syrop z cebuli w wersji, którą polubią wszyscy
P.S. Wspomagająco na kaszel i suche gardło możesz wypróbować mój Kisiel lniany, #turkokiślem zwany.
***
Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”. Tutaj dowiesz się więcej.
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.