ScrollToTop
przepis na syrop z sosny pan tabletka

Syrop z sosny – prosty przepis na domowy syrop z sosny (i nalewkę)

Artykuły

1 maja 2024

Syrop z sosny to jeden z moich ulubionych domowych specyfików. Pomijając jego prozdrowotne właściwości (głównie na kaszel i przeziebienia), jego zapach kojarzy mi się po prostu z wakacjami, więc od razu czuję się zdrowszy. Przepis na ten syrop pini* jest banalnie prosty. Ale same pędy sosny są kapryśnym surowcem i wymagają trochę uwagi.

Największą trudnością jest znalezienie czystego i legalnego stanowiska z odpowiednią ilością pędów sosny. No i trzeba jeszcze pamiętać, żeby te pędy zebrać – mamy na to czas przez cały maj. Najlepsze na syrop z pędów sosny będą pędy soczyste, ale zebrane w słoneczny dzień 🙂

W tym wpisie opisałem:

  • jakie działanie mają przetwory z sosny
  • jak zrobić syrop z sosny (łatwo)
  • jak zrobić leczniczą nalewkę z sosny z odzysku (po zrobieniu syropu)

Domowy syrop sosnowy – jakie ma działanie?

Syrop z młodych pędów sosny,  stosuje się wspomagająco przy kaszlu każdego rodzaju. I generalnie nada się podczas przeziębień i infekcji dróg oddechowych. Ponieważ – w bardzo dużym skrócie – substancje olejkowe po zjedzeniu są wydzielanie do pęcherzyków płucnych i tam mogą działać. Dlatego stosujemy go na kaszel.

Działanie syropu z pędów sosny

  • Syrop z pędów sosny ma działanie lekko wykrztuśne, upłynniające flegmę, odkażające, bakteriobójcze, wspomagające leczenie infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych.
  • Pobudzające trawienie.

Co zawiera syrop z sosny?

  • olejek eteryczny – to najcenniejsza sprawa, dzięki niemu syrop z sosny działa na kaszel
  • flawonoidy – działają przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco
  • gorycze – w niewielkich ilościach poprawiają apetyt, mają działanie kojące, a wręcz uspakajające
  • witaminę C – nie będę jej reklamował, bo to nie ona jest tutaj głównym bohaterem
  • sole mineralne – mają dobry wpływ na kości, a także normują gospodarkę wodną organizmu

***

Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”.  Tutaj dowiesz się więcej.

zdrownik książka

Kliknij w zdjęcie – i sprawdź spis treści i ceny mojej nowej książki z tradycyjnymi przepisami 🙂

***

Syrop z pędów sosny – NA KASZEL?

Co zebrać? Co jest surowcem?

  • zabierz ze sobą rękawiczki i jakieś gorsze ubranie, bo nie domyjesz później śladów po żywicy
  • potrzebujesz dowolną ilość młodych pędów sosny w odpowiednim rozmiarze
    • jeśli chcesz konkretów – to załóżmy, że 1 kg (z kilograma pędów nastawisz 5-litrowy słój)
  • odpowiednie do zbioru są pędy o długości 7-15 cm, miękkie i niezdrewniałe
  • zbieramy tylko poboczne pędy (ale nie wszystkie) – zostawiamy ten główny i kilka pobocznych – nie możemy zaszkodzić rosnącemu drzewu
  • pamiętaj, że za niszczenie drzew w lasach państwowych można dostać grzywnę 😉
  • grunt to postępować odpowiedzialnie!
  • możesz też zrobić syrop z młodych szyszek – pojawiają się w okolicy czerwca, a ich ich zbiór nie szkodzi drzewu, ponieważ nie ogranicza jego wzrostu
syrop z sonsy przepis pan tabeltka wykonanie

Moje tegoroczne wykonanie syropu z pędów i szyszek sosny.

Jak zrobić syropek z młodych pędów sosny?

  • młode pędy sosny połóż na godzinkę na słońcu, żeby wyszły z nich robaki i potem przełóż do słoja
    • możesz też je obrać z takich brązowych łusek, ale nie musisz, bo i tak będziesz na końcu syrop cedzić
    • możesz rozbić je delikatnie drewnianym tłuczkiem(!) albo pociąć na 5 cm kawałki
    • zamiast pędów możesz użyć szyszek sosny
      • postępuj z nimi tak samo, jak z pędami, ale dodatkowo pokrój je w plastry (muszą być do tego miękkie)
  • Pędy w słoju zasyp cukrem(najlepiej brązowym)* w proporcji 1:1
    • w sumie 1kg pędów/szyszek i 1kg cukru ułożone warstwowo
    • możesz albo użyć jednego dużego 5-litrowego słoika, albo kilku mniejszych
      • lepiej nastawić go (szczególnie za pierwszym razem) w mniejszych porcjach, bo wtedy, jeśli zawartość jednego słoju spleśnieje, to reszta wciąż będzie ok, a Ty się nie zniechęcisz
  • Słój dokładnie zakręć.
  • Odstaw do „naciągnięcia” na 2-3 tygodnie
    • przez pierwsze dni zostaw słój na słońcu, żeby cukier się rozpuścił, a później możesz przełożyć go w inne miejsce
    • ważne – syrop, który powstanie musi przykrywać w całości pędy, bo inaczej całość może spleśnieć – w razie czego dosyp cukru (ułatwi ekstrakcję cennych składników i zabezpieczy przed pleśnieniem)
      • a jeśli robisz syrop tylko dla dorosłych, to możesz dolać od razu do nastawionego syropku około 3-5 łyżek spirytusu na litr – to zapobiegnie pleśnieniu i poprawi ekstrakcję 😉
    • codziennie otwórz słój, wymieszaj od dołu i ubij pędy, aby wycisnąć z nich trochę więcej soku i całość przewietrz
    • potrząsaj też słojem, aby cukier się rozpuszczał
  • Po upływie wyznaczonego czasu (2-3 tyg.) odcedź powstały syrop przez gazę.
  • Przelej do słoików (wyparzonych) i całość zapasteryzuj
    • jeśli syrop jest dobrze zrobiony i ma wystarczająco dużo cukru to teoretycznie nie trzeba go pasteryzować, ale ja polecam zrobić mu krótką pasteryzację
      • włóż słoiki do garnka z wodą (do 3/4 wysokości słoików)
      • na spód wyłóż ścierkę lub gazę apteczną
      • na mały ogniu doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30min
  • Gotowe :). Przechowuj w chłodnym miejscu (w lodówce do 6 miesięcy, dzięki dużej zawartości cukru).Pozostałe po odsączeniu syropu pędy – można wykorzystać do zrobienia zdrowotnej nalewki sosnowej – #sosnówka
zbiór pędów i szyszek

Godzinka na słońcu – czas na ewakuację małych lokatorów. i BTW – te zbiory sosny ważą 1kg.

Jak przechowywać domowy syrop z sosny?

  • taki syrop, dzięki dużej zawartości cukru powinien spokojnie „wytrzymać” do 6 miesięcy, przechowywany w lodówce
  • możesz też na na każde 250 ml gotowego syropu dodać łyżkę spirytusu 96% jako konserwantu – taki syrop przechowuje się jeszcze lepiej, ale to rozwiązanie tylko dla dorosłych 😉

Stosowanie syropy sosnowego:

  • od 6. roku życia – 1-3 razy dziennie 1 łyżeczka, w razie potrzeby
  • przed podaniem młodszym dzieciom, kobietom w ciąży i podczas laktacji oraz w razie jakichkolwiek wątpliwość – poradź się swojego lekarza
syrop z szyszek sosny

Tak wygląda młoda szyszka sosny, ale pędy na tym zdjęciu są jeszcze za małe, żeby zebrać je do syropu. A ten główny pęd – ten wystający – zawsze zostawiamy nienaruszony.

Przeciwskazania – czyli kiedy nie stosować syropu z sosny:

  • syrop zawiera cukier, więc każdy stan, w którym musisz kontrolować ilość cukru w diecie jest przeciwskazaniem
  • uczulenia

Jak zrobić nalewkę sosnową z odzysku?

Sprawa jest tutaj bardzo prosta – pozostałość pędów lub szyszek sosny z resztkami syropu mają jeszcze mnóstwo olejku eterycznego, smaków i aromatów. Możemy to wykorzystać i nastawić pachnącą lasem nalewkę.

Jak zrobić nalewkę sosnową?

Nie musisz się jakoś bardzo przykładać do zlania syropu i odciskania pędów sosny – syrop, który pozostanie w słoju wzbogaci smak 🙂

Podany przepis to proporcja na mniej więcej 1 kg pędów sosny (jak na zdjęciach wyżej), z którego otrzymamy ok. 1 l nalewki.

  • Pozostałość po zlaniu syropu z sosny zalej (jest kilka opcji mocowo-smakowych):
    • alkoholem 40%,
    • dobrym rumem
  • Opcjonalnie: do nastawionej nalewki możesz dodać sok z 1-2 cytryn albo przyprawy korzenne (ja tego raczej nie robię, ale można).
  • Całość odstaw na 1-4 tygodni w szczelnie zamkniętym szklanym słoju
    • co jakiś czas słojem wytrząśnij;
    • co 2 dni skosztuj i oceń proporcje słodyczy do goryczki
      • w razie czego można do nastawionej nalewki dołożyć 1-2 łyżki miodu.
  • Po tym czasie przesącz nalewkę przez poczwórnie złożoną gazę jałową.
  • Odstaw w ciemnej butelce na kolejne 2-3 miesiące, aby całość się przegryzła.

I gotowe!

Pamiętaj że alkohol jest tylko dla dorosłych!!!

Dlaczego w tym syropie jest tyle cukru i czy można go czymś zastąpić?

Niestety nie da się go niczym zastąpić. Cukier wyciąga z pędów/szyszek sosny te wszystkie cenne składniki, a w dalszym etapie konserwuje całość i umożliwia nam przechowywanie syropu do zimy.

Pamiętaj proszę, że tego typu specyfiki podaje się tylko w razie potrzeby. Nie jak słodycze i nie jako element codziennej diety.

Jestem olbrzymim przeciwnikiem stosowania czystego cukru w diecie, ale nie mylmy wspomagania leczenia z dietą 🙂

Pochwal się swoim syropkiem z sosny!

Jak zwykle zachęcam Cię, żebyś pochwalił/a się swoimi wyrobami i staraniami. Nikt nie reklamuje tych domowych i ziołowych metod na różne dolegliwości, a nasz przykład jest najlepszą reklamą.

Czytelnicy Pana Tabletki udowadniają, że się da!

Oznacz mnie w zdjęciu na FB albo Insta, czy Pintereście jako @pantabletka i dodaj hastag #sosnówka #syropzsosny

Serdeczności!
Pan Tabletka
Marcin

*Syrop pini, ponieważ sosna zwyczajna z łaciny nazywa się pini sylvestris.

A tutaj masz link do mojego przepisu na:

P.S. Wspomagająco na kaszel i suche gardło możesz wypróbować mój Kisiel lniany, #turkokiślem zwany.

przebrane pędy i szyski sosny

Ja oczyściłem zbiory z tych brązowych pozostałości po łuskach, ale to nie jest konieczne.

***

Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”.  Tutaj dowiesz się więcej.

zdrownik książka

Kliknij w zdjęcie – i sprawdź spis treści i ceny mojej nowej książki z tradycyjnymi przepisami 🙂

O autorze

Marcin Korczyk

mgr farm. Marcin Korczyk - farmaceuta praktyk, twórca internetowy, key opinion leader, autor książki "Odporność. Czy Twoje dziecko może nie chorować?"
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.

Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.

Podobne Te artykuły również
mogą cię zainteresować