„Gałganek Aliny” – czosnkowy przepis na katar i zatoki od Pana Tabletki
Mam dla Ciebie kolejną rewelacyjną recepturę. Oto przedstawiam przepis na „Gałganek Aliny”🧄, czyli czosnkowe zawiniątko. Sprawdzi się jako wspomaganie w walce z katarem, chorymi zatokami i pierwszymi objawami przeziębienia.
Receptura jest bajecznie prosta i znana od stuleci.
Wielką fanką tego przepisu jest moja Szacowna Teściowa, za której to namową, po początkowym okresie nieufności, gałganek śpi z nami. Ostatnio aż nazbyt często. Uprzedzę pytanie – moja Teściowa nie ma na imię Alina. Już wyjaśniam skąd ta nazwa.
„Gałganek Aliny” – dlaczego Aliny?
W czosnku🧄 i cebuli🧅 pod nazwą allina ukrywa się związek chemiczny – sulfotlenek S-alkilocysteiny. Ta allina w momencie zmiażdżenia lub krojenia czosnku czy cebuli ulega transformacji do allicyny.
To właśnie allicyna odpowiada za charakterystyczny zapach czosnku (to ta jej mniej przyjemna strona;)), ale to co nas tak naprawdę interesuje to jej właściwości radzenia sobie z drobnoustorojami – działa bowiem jak naturalny antybiotyk.
Poza allicyną w czosnku znajdziemy kilka innych związków takich jak garlicyna, tioglikozydy skordyniny A i B, olejek czy siarczki. To skoordynowane działanie ich wszystkich sprawia, że dosłownie sam zapach czosnku jest już naturalnym antybiotykiem.
I właśnie to działanie wykorzystujemy w „Gałganku Aliny” – aromaterapia czosnkiem.
***
Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”. Tutaj dowiesz się więcej
***
Jak zrobić czosnkowy gałganek?
A może zrobimy Gałganek Aliny wspólnie?
A niżej przepis. Potrzebujesz:
- 3-6 ząbków czosnku (połowa główki),
- opcjonalnie możesz też użyć skrojonej w plastry 1 cebuli,
- 2 gaziki z apteki 10x10cm, abo gazę metrową
- używamy dzianinowej gazy – jest bardzo przewiewna i jednocześnie dobrze zabezpiecza gałganek przed rozsypaniem (np. w porównaniu do chusteczki higienicznej),
- sznurek/nitkę lub gumkę recepturkę do związania gałganka i przyczepienia w sypialni.
A oto moja fotorelacja:
Etap 1 – miażdżymy czosnek
Najważniejsze to zmiażdżyć/posiekać czosnek. Dzięki temu uwalniamy jego moc. Czyli substancje zawarte w olejku czosnkowym dostają się w powietrze i działają na katary, gluty i sprawy zatokowe.
Etap 2 – zwijamy Gałganek Aliny
Wstępnie zawijamy gałganek w gazę (ale można po prostu czosnek i cebulę wyłożyć na talerzyk – o tym napisałem niżej).
Etap 3 – gałganek gotowy
Wiążemy i zamykamy czosnek w zawiniątku.
Etap 4 – wiążemy gałganek sznurkiem i wieszamy w bezpiecznej odległości
Wiążemy gałganek sznurkiem/gumką recepturką.
Złota rada Pana Tabletki🧐 Gotowy gałganek możesz skropić ulubionym olejkiem eterycznym, co wzmocni jego działanie inhalujące. Ja najczęściej stosuje olejek eukaliptusowy, pichtowy albo tymiankowy *** |
Kilka słów o bezpieczeństwie
Przeciwwskazaniem do stosowania gałganka (i innych olejków) są wszystkie stany przebiegające z nadreaktywnością oskrzeli, dusznościami i astma. Poza tym, każdy produkt może uczulić – szczególnie co wrażliwsze dziecko.
Każdy produkt może uczulić, więc jeśli to Twój pierwszy kontakt z czosnkiem (albo Twojego dziecka) to zachowaj ostrożność.
Ten gałganek pachnie naprawdę baaardzo intensywnie. Jeśli położysz go zbyt blisko głowy, zapach może podrażnić nos/oczy/usta. Zachowaj rozsądną odległość, szczególnie u dzieci! Ale pamiętaj – że intensywność zależy głównie od ilości i jakości składników – a na to wpływ masz już tylko TY.
- tak na logikę – odległość 2-3 metrów od głowy dziecka wydaje się ok
- uwierz, że i tak gałganek zadziała jak trzeba
Powieś gałganek poza zasięgiem dziecka i w taki sposób, żeby w razie rozwiązania dziecko się tym czosnkiem nie zakrztusiło.
Unikaj bezpośredniego kontaktu czosnku ze skórą, szczególnie u dzieci. Uważam, że nacieranie czosnkiem albo umieszczanie go na noc w pobliżu skóry nie jest bezpieczne.
Czosnkowy gałganek – dla kogo?
Przyznam, że przy zachowaniu tych powyższych zasad bezpieczeństwa (poza osobami uczulonymi na czosnek! i niemowlaczkami oraz osobami które mają skłonność do duszność i obturacji) ten sposób wydaje się być bezpieczny – no, bo zapach czosnku to zapach czosnku.
Ale zawsze lepiej zacząć ostrożnie o obserwować.
A jeśli taką metodę stosujesz u dziecka – to warto ją skonsultować z lekarzem.
Gałganek Aliny – jak często wymieniać?
Ten gałganek działa – wtedy kiedy pachnie. Więc dużo zależy od jakości czosnku jaki użyjecie.
Ja wymieniam codziennie na nowy, czyli taki średni czas działania, na podstawie moich absolutnie nienaukowych obserwacji to jakieś 24h 😉
Modyfikacje czosnkowego przepisu
W naszej tradycji czosnek jest wykorzystywany na setki różnych sposób. Oto kilka z nich opatrzonych moim komentarzem.
Czosnkowy talerzyk – super opcja
- 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie 1 cebula
- kroisz wszystko w paski
- kładziesz na talerzyku koło wezgłowia łóżka
Przepis jest ok, chyba najwygodniejszy i najszybszy z wszystkich.
Korale z czosnku
- główka czosnku
- każdy ząbek czosnku miażdżysz nożem, żeby aktywować allicynę i uwolnić jej działanie
- ząbki nawlekasz na nitkę jak korale
Ostrzeżenie (!) – ja nie lubię tego przepisu ponieważ olejek czosnkowy może przy bezpośrednim kontakcie uczulić i dosłownie oparzyć skórę dziecka. Nie polecam.
Czosnek pod poduszką
Nie polecam – można się oparzyć olejkiem i trudno doprać pościel.
Czosnek w skarpecie
Nie polecam – z tego powodu jak wyżej. Bezpośredni kontakt z czosnkiem może uczulić i spalić skórę, szczególnie dziecka.
Gałganek Aliny – podsumowanie
Poza niewątpliwymi właściwościami prozdrowotnymi, ten przepis wydaje mi się zawsze zabawny. Taki groteskowy w swojej prostocie i wykonaniu. No i nie sposób uciec od porównań rodem z Draculi.
Życzę więc jak najmniej infekcji kataralno-zatokowych. No i jeśli powiesisz gałganek w sypialni, żaden wampir nie podleci. Spokojnych snów.
Serdeczności!
Pan Tabletka
Marcin
***
Więcej przepisów od Pana Tabletki?
***
Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”. Tutaj dowiesz się więcej.👇👇👇
***
P.S.: a tutaj znajdziesz więcej moich domowych receptur.
Na przykład:
- pyłek i pierzga?
- sok z czarnego bzu?
- le-gen-dar-ny Biały Napar?
- Kul-to-wy Syrop z cebuli – w wersji smacznej?
- miód spadziowy?
- domowy syrop z lipy i bzu – do zrobienia w nawet jesienią i w zimie?
Źródło:
Wink M., Van Wyk B.E. 2008. Rośliny lecznicze świata. MedPharm Polska, Wrocław.
Gumowska I. 2009. Uzdrawiający czosnek. Wyd. Agencja Wydawnicza Ad Oculos, Warszawa – Rzeszów
O autorze
Marcin Korczyk
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.
Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.