ScrollToTop

Zakwas z buraków, barszcz kiszony – świetny przepis od Pana Tabletki

Artykuły, Slider, Warto przeczytać

15 grudnia 2023

Zakwas z buraków, to środek na wzmocnienie i na poprawę wyników krwi – który jest popularny w Polsce i w  moje rodzinie, chyba od zawsze. Dobrze pamiętam ten smak z dzieciństwa  – na pierwsze objawy osłabienia, spadku odporności – mama i babcia nastawiały barszcz kiszony – magiczny zakwas z buraków. I ja do tej pory ten zakwas nastawiam i mam wrażenie, że przepis od lat się nie zmienił. Tylko coraz trudniej o dobre buraki.

Więc jeśli spytasz mnie jaką multiwitaminę polecam? Co z apteki na wzmocnienie? To podeślę Ci ten wpis.

Ten buraczany zakwas jest o tyle sympatyczny – że to bezpieczny sposób w jaki można sobie poprawić  np.: parametry krwi, w sytuacji kiedy jeszcze nie musimy/nie chcemy stosować leków. Na przykład podczas ciąży, czy karmienia piersią. Oczywiście wszystko zależy od konkretnej sytuacji.

Zrobienie zakwasu z buraków jest mega proste. Naprawdę. Oczywiście jak opanujesz podstawy to możesz zacząć się tym bawić i całe kiszenie urozmaicać i dokładać kolejne elementy.

Zakwas z buraków jako podstawa do barszczu (wigilijnego)

Poza regularnym piciem zakwasu jako środka na wzmocnienie – możesz go wykorzystać jako dodatek do barszczu – czy to takiego normalnego (z uszkami ;)), czy wigilijnego. Takie barszcze różnią się rodzajem odwaru który jest bazą – klasyczny barszcz robimy na bulionie mięsnym, a barszcz na wigilię – robimy na bulionie warzywno-grzybowym.

Jak przygotować barszcz na wigilię z zakwasu buraczanego?

Prosto 🙂 najpierw robisz esencjonalny bulion (warzywny z grzybami) i dodajesz do niego zakwas w proporcji 1 litr do 1 litra. Ja dodaję jeszcze zawsze zgnieciony czosnek, sok z jednej cytryny, majeranek i więcej pieprzu – bo lubię kiedy barszczyk jest ostry.

Warto zadbać, żeby po wymieszaniu składników barszcz wigilijny się nie zagotował – dzięki temu zachowa piękny, rubinowy kolor.

jak zrobić zakwas z buraków kwas buraczany prosty przepis pan tabletka

Czyż taki zakwas nie wygląda po prostu „zdrowo i drogocennie”, hm? 😉

Dlaczego warto regularnie pić zakwas z buraków?

W zakwasie mamy pełen zestaw witamin i mikroelementów (z dobrze przyswajalnym żelazem na czele) + naturalne probiotyki – więc to idealna propozycja po antybiotykoterapii, wzmocnienie i na regenerację. Naturalna osłona i wsparcie.

Do tego dostajemy fajną bazę do zrobienia barszczu.

A co ze świeżym sokiem z buraków?

Nie mylmy zakwasu ze świeżym sokiem. O ile zakwas możemy pić codziennie/co drug dzień, to picie surowego soku z buraków, w większych ilościach może się skończyć rozregulowaniem przewodu pokarmowego.

Spotkałem się z takimi historiami – prosto z oddziałów onkologicznych – gdzie pacjenci opijają się świeżym sokiem z czerwonego buraka. To jest nieprawidłowe postępowanie i przyniesie więcej szkody niż pożytku.

Zakwas ma zupełnie inne właściwości niż surowy sok. Ale i tak wszystko róbmy z głową! Czyli pół szklanki – szklanka, nie litr…

Zakwas z buraków – przepis od Pana Tabletki – wersja najprostsza.

Naczynie na zakwas.

Może być szklane, może być gliniane/ceramiczne. Nie może być metalowe. Ja używam zawsze takiego dużego 5 litrowego słoja. Jest łatwy w wyparzeniu i wymyciu. Wystarczy potraktować go gorącym trybem mycia w zmywarce, lub przeparzyć wrzątkiem.

Przykrycie.

Najlepiej słoik szczelnie zakręcić – to sprzyja procesowi kiszenia – czyli fermentacji beztlenowej.

Wsad i przygotowanie buraków na zakwas.

Przepis na zalewę:

Ilość zalewy jak będzie Ci potrzebna zależy od tego jak duże użyjesz naczynie. Ale nie martw się na zapas – najwyżej go dorobisz.

Proporcje są takie:

  • na 1 litr wody wsypujesz płaską łyżkę soli (obojętnie jakiej)
  • możesz dołożyć liście laurowe, goździki, ziele angielskie, pieprz – do woli i do smaku – np po jednym ziarenku/listku na 1 litr
  • zagotuj to wszystko (mi na słój 5 litrowy wychodzi zawsze jakieś 2 litry zalewy)
  • czy buraki zalać zalewą wrzącą czy ostudzoną?
    • szkoły są dwie:
      • wrzącą (tak robię – nie bój nie o wartości odżywcze, bo ta zalewa szybko stygnie i temperatura ma za zadanie zabić ewentualne pleśnie na burakach)
      • ostudzoną

Przygotowanie buraków na zakwas:

  1. Kup  dobre buraki – najlepiej takie niepędzone chemią, od gospodarza, lub chociaż takie eko-buraki
  2. Obierz je, umyj i pokrój w kostkę/krążki
  3. Jakie naczynie na zakwas i ile buraków?
    • Jeśli robisz zakwas po raz pierwszy:
      • wykorzystaj jeden/dwa słoiki po 1 litrze (+-0,7 kg buraków)
      • pozwoli Ci to sprawdzić i potestować na mniejszej ilości -i w razie problemów (pleśń, albo coś nie zadziała)- łatwiej zabrać się za kolejne próby
    • Jeśli masz wprawę to ja nastawiam od razy słój 5 litrowy (2-3 kg buraków)- wychodzi z tego jakieś 2-3 litry zakwasu
      • tylko jeśli spleśnieje to do wyrzucenia jest całość
  4. Obrane buraki wrzuć do przygotowanego (wyparzonego) naczynia
    • ja dokładam zawsze czosnek (2-3 główki i każdy ząbek warto zgnieść przed wrzuceniem i opcjonalnie korzeń chrzanu, albo liście chrzanu, rozmaryn, tymianek)
    • na tym etapie możesz też dołożyć tutaj inne warzywa – ale ten przepis zamieszczę w kolejnym akapicie
    • ja układam przyprawy i czosnek w dolnej części słoja – a na górną warstwę wkładam ciasno upchane i grubo pokrojone buraki – dzięki czemu nic nie wypływa na górę
  5. Zalej buraki zalewą
  6. Nic nie może wystawać ponad poziom zalewy – możesz przycisnąć buraki czymś szklanym
  7. Słój szczelnie zakręć.
  8. Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – zbierz ją żeby nie zapleśniała
  9. Kiszenie trwa od 5-7 dni – musisz czuwać i kosztować zakwasu na bieżąco
  10. Jak zakwas będzie miał intensywny smak i kolor. Słodycz nie będzie już wyczuwalna:
    • zlej zakwas do wyparzonego słoja i trzymaj w lodówce – można go przechowywać nawet kilka misięcy
    • i uwaga – zalej te same buraki jeszcze raz zalewą i znów zostaw na 3-5 dni
    • i zlej drugą porcję zakwasu
  11. Ja zawsze podczas tego drugiego kiszenia – podjadam już kiszone buraki i czosnek (potraktuj je tak samo jak kiszone ogórki). Świetnie sprawdzają się jako element sałatki, albo solo „do kotleta”.

Uwagi i wskazówki:

  • jeśli zakwas zapleśnieje – cały jest do wyrzucenia. No niestety.
  • nie myl tej piany która powstaje w wyniku fermentacji z pleśnią – musisz zdać się na węch i smak. Piana jest OK, pleśń jest toksyczna
  • zapach może pachnieć tak hm, kwiatowo i owocowo – takie estrowe zapachy naturalnie powstają podczas fermentacji, czyli pracy bakterii.

Wygląda to tak, przed zalaniem solanką.

zakwas z buraków na barszcz wigilijny jak zrobić

Pokrojenie buraków w plastry – przyśpiesza ich kiszenie. Fajnie tez sprawdza się krojenie główki czosnku na dwie połówki – czosnek wtedy nie wypływa na powierzchnię.

Hm, trudno tutaj o jakieś konkretne wytyczne. To tylko zakwas. Mega wartościowy przetwór, ale mimo wszystko nie lek.

W tradycyjnym ziołolecznictwie wskazuje się najczęściej na schemat – pół szklanki co drugi dzień.

Może też pić cyklami – pół szklanki codziennie przez dwa tygodnie i 2 tygodnie przerwy.

Ot moje propozycje. Można sobie ten zakwas rozcieńczyć wodą jeśli będzie zbyt intensywny.

Jak podawać zakwas dzieciom, i czy można?

Tak jak pisałem wyżej – to jest tylko jedzenie. Więc według mnie można go wprowadzać już całkiem malutkim dzieciom w ramach rozszerzania diety. Oczywiście z głową i po troszku i raczej mocno rozcieńczony.

Już ilości od pół łyżeczki do łyżeczki co drugi dzień, u maluchów fajnie działają 🙂 tak twierdzą mamy z #gangpanatabletki.

Jeśli przygotowujesz go dla dziecka, możesz go delikatniej przyprawić – chociaż może akurat nie?

***

Jeśli nie masz czasu albo możliwości na nastawianie zakwasu w domu – to ma dla Ciebie gotowy zakwas z buraków 🙂

***

Przepis na sałatkę z buraków z zakwasu

Sporo osób pytało co zrobić z ukiszonymi burakami. I jak one wyglądają. Hm no widać podobieństwo do ogórków kiszonych. Zrobiły się giętkie i elastyczne. I czuć że są zakiszone (no WOW). Są idealne jako środkowa warstwa sałatki.

Na przykład takiej sałatki: mix sałat na spodzie + TE buraki + kozi ser, ewentualnie jakiś ostry i aromatyczny pleśniowy + prażone ziarna słonecznika. Hm plus ewentualnie grilowana figa albo gruszka. Jako sos połączyłbym cytrynę, olej z oliwek, olej rydzowy lub dyniowy i ocet balsamiczny z miodem : D

To chyba masz pomysł na kolację 😉

Zakwas jest super.

Pan Tabletka zdecydowanie poleca!

Więcej przepisów od Pana Tabletki?

Chcesz w naturalny sposób zadbać o zdrowie i odporność siebie i swojej rodziny? Zachęcam Cię do sięgnięcia po Zdrownik, czyli książkę pełną merytorycznej wiedzy i praktycznych przepisów.  Zdrownik możesz kupić tutaj: https://kursydlarodzicow.pl/sklep/

🌱 Wiedza o ziołach i przyprawach dla początkujących i zaawansowanych

🌱 Przepisy z ziołami i przyprawami w roli głównej

🌱 Sklep z cudownymi produktami prosto z natury

To wszystko czeka na Ciebie na mojej nowej stronie zdrownik.pl

***

Zdrowotności

Pan Tabletka

Marcin

P.S.: jeśli ciągle zastanawiasz się jeszcze, czy kupisz w aptece lepszą multiwitaminę – to zapraszam do tego wpisu.

P.S2.: tutaj mam dla Ciebie jeszcze przepis który dostałem od jednej z czytelniczek bloga , w ramach zalecenia od hematologa. Ot takich mam fajnych czytelników! Dzięki.

zakwas przepis hematolog

1

O autorze

Marcin Korczyk

mgr farm. Marcin Korczyk - farmaceuta praktyk, twórca internetowy, key opinion leader, autor książki "Odporność. Czy Twoje dziecko może nie chorować?"
Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na wydziale farmaceutycznym. Po studiach pracował w aptece całodobowej w Nowym Sączu - i w trakcie pracy rozpoczął tworzenie bloga www.pantabletka.pl - zapisując odpowiedzi na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania.

Od czasu złożenia bloga w 2015 roku - do dziś - blog stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i opiniotwórczych portali z wiedzą o racjonalnym stosowaniu leków i suplementacji.

Podobne Te artykuły również
mogą cię zainteresować

Chcesz być na bieżąco?
Dołącz do newslettera

Wysyłam tylko wartościowe treści.

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w celu otrzymawania informacji marketingowych od Pana Tabletki, i akceptuję politykę prywatności.

 

Zapis do kolejki po książkę z przepisami.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pana Tabletki - czyli od firmy Merito Marcin Korczyk ul. Kochanowskiego 30 33-300 Nowy Sącz. NIP 652-170-26-01].

 

Zapis na listę oczekujących na dodruk książki „Odporność”.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pana Tabletki - czyli od firmy Merito Marcin Korczyk ul. Kochanowskiego 30 33-300 Nowy Sącz. NIP 652-170-26-01].